onsdag den 20. juli 2011

Dagliljer, duftende liljer og Nilens Lilje

Sikke dog en helt vidunderlig skøn havedag, det har været i dag. Måske skulle vi råbe mere i kor, for det virkede åbenbart :-)

Hvor var det bare skønt at se hvordan blomsterne nød solen i dag. Det gør virkelig en forskel fra alt det våde vejr.
For min skyld kunne vi altså godt få et par uger uden en dråbe regn nu. For jorden er mættet og regntønderne fyldte. Men desværre lover de jo meget regn i weekenden. Men jeg stemmer altså for at de tager fejl. :-)


Nu er det blevet tid til at de duftende liljer er begyndt at springe ud.

Dette er den første at mine i år som dufter rigtigt af liljer, uhm. Hun er navnløs, for det var ikke den lyserøde trompetlilje, som er på pakken.
Men det er også ok, for det er nok den kraftigste lilje, jeg har haft indtil nu. Den sprang helt over sidste år, så det er nok derfor.


Er den ikke bare vidunderlig? Og ja, jeg har masser af liljebiller, men jeg maser alle dem jeg finder. Og jeg tjekker også bladene for larverne. Når jeg ser en sort bæ-klump under et blad, tager jeg en pind og skubber den af. Jeg har nemlig læst at larverne ikke selv kan kravle tilbage op på planten, og derfor dør de. Det ser ud som om det virker.
Jeg har endnu en teori om, at mine snegle med hus æder æggene og larverne. Men jeg ved ikke om det holder. Jeg har i hvert fald rigtigt tit snegle med hus siddende under bladene på mine liljer.


Jeg ved ikke om I kan se på billedet her, hvor stor liljen er? Den er nok omkring 1½ meter høj, og har enorme blomster.


Der kom en duftende lilje mere i dag. Den er lidt spinkel i år, fordi busken bag den var blevet for stor. Det er Lilium Regale Hybrid 'Golden Splendor'. Den dufter også skønt, og passer fint i mit gul-hvide 'Sol og måne-bed'.


Den står her i en bund af hvid Haveklinte, nyserøllike, petunia og lemontagetes. Bedet er stadig lidt bart, fordi jeg nyplantede det i efteråret og dette forår.


Jeg må lige vise jer denne lilje. Den blev reddet op i en potte sidste efterår, fordi den også stod for skygget. Jeg planter vidst for mange træer og buske :-D
Det er liljen 'Grand Cru' og jeg synes bare den er så flot. Nu får den et års tid i potten, og så ud et bedre sted bagefter.


Og så er vi nået til de sidste dagliljer for denne gang. Altså, de blomstrer en måneds tid endnu, og I skal nok få flere billeder. Men dette er de sidste nyudsprungne.
Denne er Hemerocallis 'Apricot Beauty'. En dejlig orange sag.


Og dette er Hemerocallis 'Summer Wine'. Den er dog ikke så flot som den plejer at være, for jeg delte den i tre sidste efterår.


De står selvfølgelig her i det orange bed. 'Apricot Beauty' er den store klump foran bænken til venstre. Det er en god og frodig plante.


Dette er lidt snyd, for billedet er fra sidste år. Det er hemerocallis 'El Desperado'. Den kommer ikke med blomster i år, for, surprise, jeg har fået sat den under en busk, som er vokset for meget :-D
Dagliljer skal have min. 4-6 timers fuld sol om dagen, for at blomstre. Og de må heller ikke mangle vand i forsommeren.


Hende hér er en gentagelse. Det er 'Barbara Mitchel', som I kun har set før i meget våd udgave. Det er virkelig en dejlig daglilje, og den dufter vidunderligt.


Jeg syntes lige at I skulle se, hvad et par dage med tørvejr gør ved dagliljerne :-) De er virkelig på deres højeste nu.
Samtidig skal I også se min Nilens Lilje, Agapanthus, som står til venstre for bænken i den store krukke. Det er den hvide udgave.


Er den ikke sart og fin?
I kan se på billedet ovenover, hvor stor og flot den er. Jeg købte den i 2005 som en lille knold i en pose til 16 kr.
Den tåler ikke frost, så krukken står i mit opvarmede drivhus om vinteren.

15 kommentarer:

 1. Åh så smukke sager Hanne!! Og iø dejligt at se en bugtende bedkant - dem holder jeg meget af :D

  Kan du huske, hvor du købte 'Grand Cru'? Synes, jeg har lidt svært ved at google mig frem til en dansk forhandler (måske fordi det ikke er salgssæson).

  Hjerteligst

  SvarSlet
 2. Tak for dine søde ord, Zep.
  Jeg elsker også min bugtede bedkant. Jeg har kun den ene, fordi min græsplæne er meget lille :-D
  Det er jo kun en meget lille have jeg har, men jeg prøver alligevel at lave små udgaver af alle de ting jeg godt kan lide i en have. Med det bugtende bed her, leger jeg engelsk Country garden :-) Jeg ved godt at mange siger at man skal have ens kanter mm, i en lille have, for at holde sammen på tingene. Men jeg er ligeglad :-) For jeg synes at det er sjovt at lege med forskellige stilarter.
  Jeg har købt min Grand Cru på planteskolen. Jeg kan se at jeg glemte d'et, men det har jeg rettet nu. Jeg tror måske du har ret i, at det er lidt tidligt. Jeg har før købt løg hos Lundhede, så måske får de den senere.

  SvarSlet
 3. Tak skal du have Hanne! Jamen er vi da ikke bare meget nationale med vore bedkanter; "...det bugter sig i bakke dal. Det hedder gamle Damnark..." ;) Der var meget lige kanter på nogle bede langs yderkanten af forhaven her og græsplæne i midten, som udgjorde forhaven - nu skal man lede længe efter græsplænen og de lige kanter.

  Naturen er ikke firkantet heller, men mangfoldig og underfundig, som vi mennesker kun kan gøre os håb om at kunne efterligne bare lidt, hvis vi da ikke har spoleret originalen allerede. Det kan jeg godt lide at prøve på i haven, fordi det gør den hyggelig og lidt uforudsigelig, selvom jeg selv har lavet det meste.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 4. Der er virkelig nogle smukke dag- liljer du har i haven. Der hele ser så frodig ud uden at virke rodet på øjet.

  Ha' en dejlig dag;-)

  SvarSlet
 5. Smukke liljer du har - smukke billeder.
  Skønt med lidt sol igen.
  Ha´en god torsdag.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 6. Ja, jeg er jo lidt misundelig på dine liljer, på den gode måde altså, for liljebillerne spiser mine. Jeg er hoppet på dagliljeholdet, og der har du også nogle meget smukke af slagsen :-)

  SvarSlet
 7. tak for din kommentar på min blog :-)

  SvarSlet
 8. Sikke smukke liljer.
  Der er rigtig mange jeg aldrig har set før.
  Nåede lige ud her i formiddags men nu regner det.
  God havedag

  SvarSlet
 9. Sikke en blomstrende fordighed. Og hvor er den altså bare fin og yndig din agapanthus :-)

  SvarSlet
 10. Kære Hanne,

  Der er bare knald bang på dine dagliljer! Smukke og skønne er de. JEg kan se at, den daglilje som jeg har (jeg har kun en) står alt for meget i skygge :( ikke godt - jeg må se at, få træet fældet!
  Jeg tror at, `Barbara Mitchel` is my kind of lady ;-)
  K. Gro - god aften

  SvarSlet
 11. Ja men sikke en masse skønne liljer og dagliljer. Det kan godt være du kun har en lille have, men du har snart lige så mange blomster i den, som jeg har i min store :-)
  Du skriver, at du tror, at sneglene med hus spiser æg og larver. Jeg har oplevet det modsatte, hvis man kan sige det. Mine fine hvide liljer i stenbedet blev ædt af sneglene med hus. De sad på hver eneste blad og guffede i sig, det var ikke noget kønt syn bagefter :-(
  Så en servicemeddelelse:
  Liljeløg kan købes hos Plantesamlingen.dk
  der købte jeg mange af mine i foråret. De kommer allesammen og er meget flotte.

  SvarSlet
 12. Tak for jeres søde kommentarer :-)
  @Gro: Måske kunne du flytte dagliljen i stedet :-) Med mindre selvfølgelig, at du er meget træt af træet. Jeg elsker træer, og der var ingen i min have, så jeg har selv plantet en masse.
  @Lisbeth: Ja, jeg har mange planter :-D Jeg er nok lidt en plantesamler. Men jeg elsker mine planter, og jeg kan simpelthen ikke lade være at købe nye :-)
  Jeg skruer dem ned alle vegne. Godt jeg har lært den teknik, for ellers var jeg løbet tør for plads for længe siden.
  Det var også kun en skør teori med sneglene, fordi jeg et år slet ikke havde nogle gnav på mine gule dagliljer, men der sad hele tiden snegle under bladene, og jeg fangede også et par biller på dem. Jeg tænkte bare at hvis vinbjergsnegle spiser dræbersnegle æg, så kunne små snegle med hus vel også spise liljebilleæg. Jeg spurgte om det engang på havenyt, men jeg fik ingen respons.
  Jeg skal helt sikkert have set på Plantesamlingen.dk.

  SvarSlet
 13. Hej Hanne

  Sikken liljefest du har i din have! Der må dufte vidunderligt. Jeg giver Gro ret i, at hende Barbara Mitchel er lækker, men der er flere vidunderlige ting, som godt måtte bo hos mig ..... hvis jeg havde plads. Og forresten skal Gros træer VÆK i en sæk. De skygger for både dit og dat :-)

  SvarSlet
 14. Hej Hanne.
  Skønne, skønne liljer du har ... Du spørger på min blog, om hvornår jeg holder åben have - Kan vi ikke bare aftale, Du må se min have hvis jeg må se din ? :-)
  Kh Lone

  SvarSlet
 15. Hej Lone.
  Det kan vi sagtens aftale :-)
  Jeg havde faktisk så småt leget med tanken om at holde en lillebitte åben have for et par bloggere på et tidspunkt. Bare for at prøve det.
  Men jeg må indrømme at jeg ikke har overskudet lige nu med alt det rod med vores kælder.
  Så vi må lige vende tilbage til det, ok? :-)

  SvarSlet