fredag den 8. juli 2011

Daglilje - lilje-tid, også gult og orange.

Nu begynder alle de store flotte knopper på dagliljerne og liljerne rigtigt at folde sig ud. Jeg har vist sagt det før, men dette er nok mit bedste daglilje-år, i hvert fald når jeg ser hvor mange knopper der er på vej.


Dagliljer hedder 'hemerocallis' på latin.
Dette er Hemerocallis 'Arctic Snow'. Jeg har haft den siden 2005 og den står i mit lyserøde bed, men sidste år flyttede jeg halvdelen til mit 'Sol- og månebed'.


I får et billede både i skygge og sol, da det viser forskellige sider af den. Den er cremehvid med gullig-grøn midte.


Som I kan se er der dejligt mange knopper på vej. Jeg har problemer med at mine dagliljer får gule blade i denne del af haven. Er der nogen der kender løsningen på dette? Jeg har på fornemmelsen at de står for tørt, da det lyserøde bed er hævet ca. 10 cm.


Dette er Lily Le Rêve eller Côte d'Azur, kan nogen se hvilken?
Det er farven på det øverste billede som er den rigtige. Jeg er rigtigt træt af at mit kamera laver farverne om. Men jeg er ret sikker på at det er hende bag kameraet, som gør noget forkert :-) Det må vi se på til vinter.


Jeg kan faktisk ikke huske om den dufter, og lige nu vælter det ned, så jeg har ikke lyst til at gå ud og tjekke :-D


Endnu en daglilje, Hemerocallis 'Moonlit Masquerade'. Det er en af mine første dagliljer, og også en af de første af de sommerblomstrende som springer ud i min have.


Den står helt forkert, farvemæssigt, og nu har den endda forlovet sig med denne lyslilla geranium, så hvert år beslutter jeg at den skal flyttes og at de skal skilles ad, men jeg nænner det bare aldrig :-) 'If it ain't broken, don't fix it', siger man jo.


Det er den sødeste lille geranium, 'Pink Penny'. Det er en hybrid, og den har de sødeste plettede blade som I kan se her. Den er en af de senere blomstrende, og den er god fordi den væver sig ind imellem de andre planter på en dejlig skødesløs måde.


Og så kommer der lidt til de gul-elskende som jeg... håber ikke at I andre får et farvechok :-D
Det er lilium 'Citronella'. Er den ikke fantastisk?Den er høj, omkring 120 cm., men den står fint uden støtte.


Den står selvfølgelig hér i mit orange bed, bag de gammeldags dagliljer og foran de røde Brændende kærlighed.


I skal altså lige se denne. Jeg ved godt, at det nok er den mest almindelige daglilje i de danske haver, men den er altså så køn i det orange bed, og den er nem og gro-villig.


Den blev flyttet sidste efterår, og se hvor flot den blomstrer alligevel.

Mange spørger, hvordan jeg får min have til at se så frodig ud. Og jeg tror at én af hemmelighederne er, at jeg bruger mange af de 'gamle' trofaste stauder til at fylde ud imellem alle de mere sjældne og besværlige planter. Jeg har prøvet kun at have de 'fine' i en periode, men de fylder ikke godt nok, i hvert fald ikke med min pengepung :-) Så jeg synes at et mix er perfekt.

9 kommentarer:

 1. Citronella er da fantastisk. Jeg ønsker mig så meget nogle kransliljer men synes de er meget dyre.
  Din Arctic Snow er meget smuk og lyser flot op.

  SvarSlet
 2. Igen nogle superflotte blilleder af din dejlige have (;o)

  SvarSlet
 3. Er det ikke også moderne at bruge oldemorplanter igen? Jeg har også den daglilje og den er da meget flittig til at blomstre, og er i øvrigt også køn, så hvorfor skal den ikke også være der. Citronellaen er også meget smuk, hvordan mon man får fat i den.

  SvarSlet
 4. Tak for jeres kommentarer :-)
  Citronellaen var nu ikke så dyr igen. Jeg tror måske at jeg har købt dem i Kvickly, eller i Føtex. De var ihvertfald i sådan en pose med en pap-forside. Jeg plejer at købe lilje-løg om efteråret. Der står desværre ikke leverandør på.

  SvarSlet
 5. Hej Hanne - åhh nogle skønne dagliljer,! Nu har jeg da lige fundet flere jeg godt kunne tænke mig :-D
  Det er ikke sikkert der er noget galt med dit kamera, tit er det lyset der drille en.
  Mange sommer hilsner Gro

  SvarSlet
 6. Super flotte billeder fra din frodige have.
  Ha´en god week-end.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 7. Hvor har du mange flotte dagliljer Hanne......en ren fryd for øjet:0)

  Ser at du hører til de uheldige der blev ramt af enorme vandmasser......håber at i ikke fik alt for mange skader på inventar m.m.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 8. Hvor har du mange smukke planter og så mange skønne Dagliljer. så det er en fryd.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 9. Hej
  Jeg har haft overnattende gæster i sommerhuset og ikke fået blogget så meget, så det var godt du tippede mig at jeg kunne se dagliljer hos dig - min daglilje Artic Snow er endnu ikke sprunget ud, men nu glæder jeg mig endnu mere når jeg lige ser den her hos dig. Dagliljer er skønne og nemme syens jeg - ingen problemer med liljebiller.
  Hilsen Berit

  SvarSlet