lørdag den 1. oktober 2011

En rigtig lille oktober-sol, og en solstrålehistorie.

Ja, hvad skal jeg sige... Man er jo næsten boblende lykkelig i disse dage, når man kan rende rundt i haven i T-shirt. Jeg har måttet indstille flytning og deling af stauder, fordi det er for varmt. Det er da et herligt 'problem' :-D
Og vandslangen er blevet hentet frem igen. Det havde man ikke regnet med for et par uger siden.

Her får I et billede af min lille lysegule oktober-sol.


 Er hun ikke yndig, staudesolsikken Helianthus 'Lemon Queen'? Hun har blomstret non-stop i flere måneder nu, uden dødhoved'ning. Det er da ren magi :-)


Endnu en dejlig Asters i blomst. Aster dumosus 'Herbstgruss von Bresserhof'.
Jeg har vist jer den en gang før. Men det var en nyplantet. Dette er det rigtige blomstringstidspunkt for den. Den er så yndig fordi den kun bliver 40 cm høj.


Se, hvor den matcher med prydtobakken i baggrunden her i bedet bag dammen.

 

Og endnu en lille sød sag er sprunget ud. Aster Ericoides.


Den ser lidt sølle ud, for den står i en potte. Den er reddet i foråret, hvor den næsten var blevet kvalt i forhaven. Så nu får den lige vinteren i potten, selvom den vidst ikke er så glad for den :-)


Og se lige her: Lavatera maritima. Er den ikke yndig? Den er købt i foråret og bor i en krukke, og den har faktisk stort set ikke blomstret. Men nu er den fyldt med knopper.


Min stakkels clematis Jackmanii har heller ikke haft et godt år. Han står i skyggen under pergolaen. Det går lige på en normal sommer, men en solfattig sommer som i år, passer ham ikke. Men nu er der blomster i toppen.


Endnu en dejlig sol mod den blå himmel, solsikken 'Ice Cream'. Den er fyldt med knopper igen nu i det gode vejr. Og den er over 2 meter høj.


I må også lige se 'Den Orange Have'. Her er jeg bagud med at få dødhov'det. Og jeg kan faktisk ikke bestemme mig for, om det er for sent nu.
Jeg kan godt lide at alt får frøstande til sidst. For det første er det kønt om vinteren, og for den andet elsker alle de små fugle at hoppe rundt og guffe i sig.
Det er den samme pink aster i forgrunden, som i det lyserøde bed forleden. Jeg er nu ikke helt sikker på, at den skal blive her, men den får i hvert fald lov til at blive her til foråret.


Og så solstrålehistorien:
Dette er på siden af hegnet rundt om drivhuset. Dette bed har altid været fyldt med skvalderkål ligesom resten af det bagerste stykke af haven. Derfor har jeg aldrig rigtigt plantet andet end lidt sommerblomster i det. Jeg havde også hindbær langs hegnet.
Men sidste år fyldte jeg det op med lidt overskudsplanter, Lægestokrose, duehovede og en floks, og geranium oxonianum. Det er den samme slags geranium som 'Rose Clair', men min er lidt mere pink/lilla.
Det var kun små bidder af planter sidste efterår, og se bedet nu. Men det bedste af det hele er at skvalderkålen er næsten væk!

Jeg har læst i 'Haven', at man kan bekæmpe skvalderkål med geranium phaeum. Men dem havde jeg bare ikke så mange af sidste år, derfor blev det oxonianum.
I dag har jeg fjernet hindbærrene for de fik ikke sol nok, og så er der blevet plantet en masse små oxonianum på den anden side af hegnet også.
Jeg vil nemlig hellere have et helt område med pink geranium, end med skvalderkål :-) Og heldigvis kan geranium oxonianum deles og deles hvert år.

14 kommentarer:

 1. Hvor ser der bare dejligt ud i din have. Jeg er ret vild med din lyslilla asters - rigtig lækker farve. Og sikke en solstrålehiskorie. Jeg har også et par steder i haven, som kunne trænge til den forvandlingskur :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 2. Det lyder godt, hvis geranium oxonianum kan bekæmpe skvalderkål. Jeg har begge planter - den ene selvfølgelig ikke frivillig, så dit tip skal da prøves. Iøvrigt er jeg ret vild med oxonianum - den er smuk og har en utrolig lang blomstringstid. Og efter jeg har læst dit indlæg, så må jeg konkludere, at dens evne til at brede sig også er et stort fortrin :-)

  SvarSlet
 3. Hvilken overvældende planterigdom du har! Gad vide om man nogensinde når dértil. Asters er så fine, men det er aldrig lykkedes mig at få dem i blomst før der næsten er 'lukket og slukket' i haven :)

  SvarSlet
 4. Dit orangebed er bare superflot. Det er svært at forstå, at du har lavet det i år, når der er så meget frodighed allerede. En dejlig solstrålehistorie. Tænk, at der findes planter, der kan kvæle skvalderkål! Jeg synes godt nok, at du har en meget frodig have. Normalt er jeg ikke så meget for asters, men den lyslilla er sørme sød!

  SvarSlet
 5. Hej Hanne.
  Flotte billeder af dine smukke blomster.
  Ønsker dig en god søndag aften.
  Knus Hanne Bente ♥

  SvarSlet
 6. Ja hvor har vi nydt vejret i denne uge, synd det er ved at være slut, men den tid der er gået godt, kommer ikke skidt tilbage :-)
  Dejligt at du har fået has på skvalderkålen og så med søde blomster i stedet. Skønt.
  Dine solsikker kan jeg godt lide, de fine lyse farver for ikke at snakke om Lavatera Maritima, den er også flot. Min Jackmanii er for længst afblomstret, men den har også været utrolig flittig, trods det dårlige vejr.

  SvarSlet
 7. Hej Hanne
  Sikken weekend vi har haft. :) Mit smil går fra øre til øre.

  Jeg så du spurgte til vildvinen. Mine planter er vist 5 år gamle. Nu vokser de jo ikke sådan helt vildt, så jeg forstår ikke hvad du mener med at de skulle være uregerlige. ;)

  Jeg har dem på hegnet, som sagt, og de er ved at blive store og flotte, men det er første år hvor jeg synes at de sådan begynder at hænge ned af. De andre år har de brugt på at komme op ad hegnet.

  Måske er det blot hos mig de ikke er så vilde i væksten?

  Godt tip med dine geranium. Jeg har nogle Geranium x magnificum, de er faktisk også fabelagtige til at dække skvalderkålen. For min kommer inde fra hækken og jeg kommer nok aldrig af med den. Nogle år har jeg luget så jeg var helt ødelagt på hænderne. Men med Geranium x magnificum, får de ikke lys og det fungerer fint.

  Hej fra Eva

  SvarSlet
 8. Uh, hvor ser det dejligt ud :-) Jeg glæder mig til 'Lemon Queen', som jeg får hjem til næste år. Ved ikke, hvorfor jeg ikke har bestilt den noget før.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 9. Super flotte billeder med nogen skønne blomster :)


  Hilsen

  Bent
  http://iphonereparationer.dk/

  SvarSlet
 10. Det var da ellers ikke så få blomster der lige kom på min ønskeseddel der :-).

  Rigtig godt med et tip mod skvalderkål. Jeg har masser af geranium som kan deles, så jeg må i gang.

  Tuttilut
  Birgitte

  SvarSlet
 11. Jep... skvalderkål og mig har erklæret hinanden evig krig.. Jeg har desværre også en hjørne i haven med det lort, og jeg forsøger at holde det nede med hård hånd..

  tak for din kommentar på mit sidste indlæg..

  SvarSlet
 12. Hov, denne her er da lige hoppet uset forbi min næse. Meget mystisk.

  Skønne billeder, det er om at suge til sig inden (det unævnelige, hvis DMI får ret). Prydtobak er noget af det, jeg skal have set nærmere på inden foråret :)

  kh Anne Mette

  SvarSlet
 13. Sikke en dejlig solstråle historie :-)
  Og det skal bare bekæmpes når vi har mulighed for det! Din Lavatera Maritima er virkelig flot! jeg er vild med den farvespil :-)
  Knus Gro
  ps. crome virker :-)

  SvarSlet
 14. Jeg må i gang med at så mine frø af den hvide storkenæb phaeum og så gå til mere kamp mod skvalderkålen.
  'Lemon Queen' må rykkes opad på min ønskeliste - den er så dejlig. Den vil være perfekt til det bed hvor jeg vil samle de citrongule blomster.

  SvarSlet