tirsdag den 10. april 2012

Nu er min dam 'officielt' en sø.

Ifølge den 'officielle' bestemmelse er en dam en sø, når der har svømmet ænder i den.
Det har jeg selv læst her.


På sådan en regnvejrsdag som i dag, kigger man jo tit ud af vinduet. Jeg kigger altid på dammen lige udenfor, for det er jo nemt at se, om det regner på vandoverfladen.
Men for et par timer siden fik jeg mig da godt nok en overraskelse; se lige her...


Det er første gang, vi har haft ænder i dammen, som altså nu kan betegnes som sø ;-)


Andrikken holdt først øje, mens fru And spiste. Men til sidst kunne han ikke nære sig for at dykke også. Dammen er ikke gjort forårsrent endnu, så den må have været fyldt med lækkert andeguf. De åd i hvert fald, så de var ved at vælte til sidst.


Jeg var lidt bekymret for, at de pludselig skulle blive forskrækkede og flyve op i snorene, som er spændt ud over den lave del som hejresikring.


Men det skete heldigvis ikke.
De svømmede rundt og smagte på lækkerierne over det hele.
Jeg tør godt nok ikke tænke på, hvor bange mine fisk må have været. De er stadig skræmte fra da hejren var på besøg i efteråret, så de har nok gemt sig i deres huler.


Efter noget tid var ænderne åbenbart mætte.


Så de besluttede sig for at gå på land og undersøge forholdene.
Alle billederne er taget fra terrassedøren igennem glasset, for jeg ville ikke åbne den og skræmme dem væk.


Og hvis jeg havde åbnet, var Frostie også faret ud i hovedet på dem :-)


Så vi stod lige så musestille, og I kan se, hvor tæt de kom.


Det nederste grå i billedet er trappen op til døren, og her troede jeg faktisk, at de ville gå op ad den :-)


Men de tøffede tilbage og ud på plænen.


Og over under æbletræet, hvor de gik rundt mellem duerne og åd korn på jorden fra foderhuset.


Lige bagefter syntes duerne åbenbart, at de ville følge ændernes 'spor' og se, hvad de dog havde lavet derovre.


Så de fulgte den samme rute tilbage. Det var altså morsomt at se.


De mindede lidt om små sporhunde :-D


Solsorten havde siddet og surmulet oppe på espalierhegnet, mens ænderne var i dammen søen.


Nu kunne den endelig få sit bad i fred.

Bagefter tøffede ænderne tilbage ad plænen og om bag drivhuset, og lidt efter kom de gående hen ad stien ved skuret. De har da rigtigt været på opdagelsesrejse i dag.

Så fik I historien om, hvordan min dam blev til en sø, og den er ganske (s)and :-)

37 kommentarer:

 1. Hvor hygsomt!!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 2. hej Hanne.sikke en sjov historie med de ænder.spændene on de vender tilbage.Jeg er ny på bloggen,og dummede mig med at oprette 2 ens blogge.men nu har jeg fået slettet den ene.al begyndelse er svær.kan ikke huske om du var en af dem der blev slettet som fast læser.men jeg har tilmeldt mig hos dig.mange hilsener jette (mit lille gods)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen.
   Jeg er ret sikker på at jeg havde tilmeldt mig på din blog. Men nu kan jeg ikke finde den nye. Kan du skrive linket her?

   Slet
  2. hej igen hanne.hermed linket http://jette-mitlillegods.blogspot.com
   håber du kan finde det.V/H jette

   Slet
 3. Jeg vil give dig fuldstændig ret, det er da en sø nu. Herlig historie.
  Skønt at du også nyder din lille nettobænk. Jeg må jo have været heldig at få den til halv pris det vidste jeg slet ikke. Den bliver vi glade for.

  SvarSlet
 4. Hej Hanne. Det er bare skønt, når naturen og dyrene kommer ind i haven...hvis du fodrer dem, kommer de sikkert igen, men så bliver du jo nødt til at gøre op, om du ønsker dem hver dag...de kan jo godt skade plastickanten på søen. Jeg er lidt nysgerrig mht. snorene, var det nok til at holde hejrene væk?
  Forrige havde jeg investeret i 13 koi karper, efter at have prøvet at frosten tog de første to, som var blevet store og tamme. Nu kom hejren og tog alle 13 koi'er. Guldfiskene, som der var hundredevis af, var hejrene nærmest ligeglade med....så nu har jeg ikke den store lyst til at købe koi'er igen, selvom de jo kan blive helt tamme og dermed ret sjove.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg satte snorene op i efteråret sidste år, så det er lidt for tidligt endnu, at sige om de virker.
   Jeg har efterhånden haft besøg af hejren en del gange. Forrige sommer havde jeg net på hele sommeren. Men hejren kom alligevel og slog fiskene ihjel igennem nettet. Den kunne så bare ikke spise dem, men efterlod dem. Så da det også virkelig tog fornøjelsen fra dammen, har jeg droppet det.
   Som du kan se har jeg kyllingetråd på stålpinde, der hvor den kan stå på kanten og fiske. Det har fungeret fint. Da den kom sidste år og tog 5 fisk i efteråret, var vandet sunket i dammen, så den kunne bunde på den lave del. Det er derfor jeg nu har spændt trådene ud over den lave del, hvis vandet skulle synke igen.
   Jeg tror den spiser flere Koi end Guldfisk, fordi Koierne generelt er mere tamme. Jeg har altid fået spist mine mest tamme fisk først. Det gør det endnu mere surt.
   Jeg skal nok vende tilbage på bloggen om det virker med tråden.

   Slet
  2. Hej.... jeg vil lige "pippe" at vi altså har haft guldfisk i vores dam i mange år uden at have besøg af hejren. Vi har nemlig vores egen hæslige plastik-hejre stående som vagtfugl ved kanten (den bliver delvist dækket om sommeren af planter).

   Grimt er den godt nok, men det virker...

   Ulla

   Slet
  3. Jeg har faktisk gået og overvejet sådan en plastikhejre. Jeg har i tidens løb været på flere guldfisk-forums, og meldingerne om dem har været meget blandede. Fra at de virker godt, til den anden yderlighed, at hejren forelsker sig i platiskfuglen og aldrig forlader den side :-D
   Men jeg er villig til meget for at redde mine fisk. Det er faktisk ikke så meget dem den spiser. Men de andre bliver skræmt fra vid og sans, og gemmer sig i ugevis bagefter. Det er ret synd synes jeg. Tak for dit input, nu er jeg endnu mere hooked på at prøve én :-)

   Slet
  4. Det er da et forsøg værd, synes jeg. Den med den forelskede hejre har jeg ikke hørt om før. Tværtimod har min mand altid hørt teorien om at en fiskehejre ikke går ned, hvor der er én i forvejen. Her virker det åbentbart. Held og lykke med det.

   (men grimme er de altså... :))

   Slet
 5. Ihh hvor er det altså hyggeligt. Jeg elsker ænder. Da vi byggede havde vi også en midlertidig sø, den var stor og der var mange ænder i. Desværre fik vi den planeret ud, når begge ens naboer samt genboen har ialt 10 små børn så turde jeg ikke lade den blive, desværre for det er nu hyggeligt også med fiskene.

  P.S. jeg har stadig optur over mine bedroller drivhuse. Jeg skal huske at lave et indlæg, det fungere bare så godt :-)

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
 6. Tak for en dejlig historie og skønne billeder. Det var da dejligt med noget til at live en ellers grå regnvejrsdag op med :)

  Gad vide om de nu har besluttet sig for at forholdene var så gode at de også vil blive ;)

  SvarSlet
 7. Jamen tillykke med søen da !! ;)) Det ser SÅ hyggeligt ud med de 2 tøffende rundt !! Håber de kommer igen.. ;))

  SvarSlet
 8. Snip snap snude, er den historie mon ude, ;o)

  SvarSlet
 9. Tak for fortællingen, H. C. Hannesen ;-)

  SvarSlet
 10. Det er sjovt, når der kommer ænder, duer og andre fugle og dyr på besøg i haven. Ænderne er søde, når de svømmer stille og roligt rundt :-)

  Der hvor vi boede før, havde vi hvert år et andepar, som holdt til i vores havebassin/sø. Vi smed ofte lidt brød ud af vinduet til dem, når de var der, og så kom de vraltende op for at spise, det kunne de hurtigt vænne sig til :-)
  Kan huske at andefar altid lod andemor spise først, før han selv begyndte at spise.

  Her i haven har vi kun haft besøg af ænder en enkelt gang, men på en måde er det måske meget godt, for kommer der 2 hanner på en´ gang, så pisker de rundt i bassinet som gale, så man helt kan frygte for, at alle planter bliver ødelagt.

  SvarSlet
 11. Sjov historie og sikken en opvisning I fik, så nu har du fået sø i haven. De kommer nok igen i morgen :o)

  SvarSlet
 12. Et eventyr fra den virkelige verden :) Men ænderne kan nu godt beskadige dammen lidt og forplumre det hele...

  SvarSlet
 13. Det var en hyggelig historie Hanne :-)

  SvarSlet
 14. Ja det er nu hyggeligt med uventede gæster. At solsorten havde fået ejerfornemmelser undre mig ikke. De solsorte vi har i haven bryder sig heller ikke om at stå i kø ved fuglebadet. Håber da at fiskene er faldet til ro.

  SvarSlet
 15. Det var fint besøg du fik til "søen". Skøn historie med herlige billeder :-)

  SvarSlet
 16. Nåååeee... hvor er de søde, måske de har gang i en rede mens du havde travlt med duerne!! Jeg ville altså også været gået helt i selvsving, hvis jeg fik besøg af Rip, Rap og øhhh... måske Rup kommer senere!!

  SvarSlet
 17. Hej Hanne. Aij hvor er de søde. Det var et sjovt og hyggeligt indlæg om to ænder på besøg. Det var da hyggeligt at de lige kiggede forbi. Det er nogle rigtig gode billeder, du viser.

  SvarSlet
 18. Ej, hvor fint, Hanne. Jeg kan mærke din glæde og eufori gennem dine skønne billeder. Hvor er de skønne. Ænder er faktisk et af mine yndlingsdyr. Jeg har selv undret mig over det, menså fortalte en venlig, at de er monogame. Det er jo tiltalende.

  Ihhhhhh, hvor jeg dog glæder mig til en dag at websted dig. Jeg tror jeg kunne sidde i din have (eller liste rundt på nydefødder) og bare godte mig på den velbehagelige og hjertevarme måde.

  Det ved jeg du gør (når du ikke ligger med røveren i vejret et sted eller mosler rundt og fotograferer besøgende).

  Knus fra M

  SvarSlet
 19. Det er en dejlig billedserie du har taget. Hyggeligt med besøg af ænder. Jeg har også haft besøg af ænder i mit fuglebad - er den så officielt en sø nu? Nå spøg til side. Jeg tror, det måske er de frø, der drysser ned fra fuglefoder stederne, der lokker dem til
  Hyggeligt med liv i haven.

  SvarSlet
 20. Det var sørme fint besøg. Tillykke med søen :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 21. Hvor er de søde! Havde Frostie så travlt med at snuse bagefter? Eller opdagede hun dem slet ikke?

  SvarSlet
 22. Nej hvor fedt at du opdagede at de var der, så vi andre også kunne være med på en kigger. Tak for det.
  Dejlig sø du har den kan jeg godt blive misundelig på ( har ikke vand i haven ,ved det er en fejl)

  SvarSlet
 23. De har da haft en fest - de to ænder :-). Og, tænk sig, nu har du en sø :-). Dejlig historie.

  Tillykke med søen
  Birgitte

  SvarSlet
 24. Tillykke med din nye værdighed som indehaver af en sø.
  God historie.
  VH Nina

  SvarSlet
 25. Haha god historie :) Og tillykke med søen!

  SvarSlet
 26. Tilykke med søen.
  De dyr giver mange fornøjelser.

  KH Margrethe

  SvarSlet
 27. Hvor er det bare en herlig fortælling om hr og fru and... og så med alle de fine billeder :o)
  De har da bestemt fundet jeres have 'andevenlig'... det blir spændende om de kommer igen :o)
  Jeg synes det var lidt ærgeligt at vi ikke så 'vores' andrik igen, men det er vist godt det samme, for sådan som de snadrer så kan man vist hurtigt blive træt af dem :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 28. Tillykke med den nye status for din dam/sø :)
  Jeg håber ænderne bliver boende - det er da så hyggeligt.

  SvarSlet
 29. Måske vi skulle søge vildtreservatstøtte via EU.?
  Det er helt vildt så mange dyr der kigger forbi reservatet hver dag..... De må ku' li' maden :-)

  SvarSlet