mandag den 23. april 2012

Min første Lunaria, og den er bare skøn.

Er der noget bedre end, når en ny plante blomstrer for allerførste gang i ens have? :-)


Denne lille skønhed mødte mig i dag i forhaven. Det er Lunaria annua, eller Judaspenge.
Hun er meget længe ventet. For jeg såede dem for to år siden. Men jeg fik åbenbart plantet dem for sent ud, eller også var vinteren for kold. For ingen af planterne blomstrede sidste år. De er normalt to-årige.


De planter som står rundt i resten af haven, er kun lige i knop, men denne her står varmt og beskyttet op af husmuren.
Jeg er helt vild med farven.


Og hun får godt selskab, for disse tulipaner dukker op spredt i dette bed, og det er helt tilfældigt at de matcher så godt.
Det er 'Purple Prince' som jeg satte i efteråret.


Rundt i bedet er der bunddække af Forglemmigej, Myosotis hedder de på latin.


Jeg har dem i hele haven, i både lyserød og lyseblå. De sår sig selv, så de bestemmer selv farven.


Endnu et af mine japanske kirsebærtræer blomstrer nu. Jeg har tre forskellige, fordi jeg bare elsker det lyserøde brus af blomster.
Og det gør brumbassen også, kan I nok se.


Desværre kender jeg ikke navnet på det, fordi det var noget af det første jeg købte til haven, og skiltet er blevet væk.


Det har haft et lidt hårdt liv, og er blevet flyttet rundt i haven flere gange. Derfor er det heller ikke så stort.
Nu bor det i denne krukke ved siden af Driverhuset.


Specielt kønt er det heller ikke, for jeg havde ikke forstand på at beskære de første år. Men det kan træet jo ikke gøre for, så derfor bliver jeg ved at beholde det.


Til sidst får I min blodblomme igen. Denne gang er det 'moder'-træet i forhaven som er i fuld blomst nu. I kan læse mere om træet og se det i 'fuld figur' hér .


Er det ikke skønt mod den blå himmel?
Jeg kan stadig blive helt benovet over, at jeg kan stå og se op igennem et af de små træer, som jeg selv har plantet.

14 kommentarer:

 1. Judaspenge er en dejlig plante. Mine børnebørn bruger »pengene« når de leger købmand. Så de kommer vidt omkring i min have. Jeg ønsker mig en brogetbladet med hvide blomster. Såede dem sidste år uden held.
  Hvor ser dit driverhus hyggeligt ud - med sofa og det hele. Herligt at der også er plads til hygge.

  SvarSlet
 2. Hej Hanne
  Judaspenge har jeg ikke i min have, men Ida har dem til overflod. Jeg har prøvet at indføre dem, men dengang var jeg for ivrig med hakkejernet. Til gengæld har jeg fået forglemmigej af hende her forleden dag, så mon ikke de kan blive til mange flere, hvis jeg lader være med at hakke. Det er den lyseblå jeg har fået.
  Blodblommen er fantastisk, jeg glæder mig dagligt over min og overvejer at få en mere, de er så skønne.

  SvarSlet
 3. Vi har ingen japanske kirsebær i haven, så jeg nyder rigtig dine billeder.

  SvarSlet
 4. Hej Hanne. Altså jeg tør næsten ikke sige det, jeg kom til - ved en fejl - og grave de fleste af mine Judaspenge op, troede lige et øjeblik det var ukrudt (hvad det også er i nogles øjne), så jeg har kun et par enkelte tilbage. De har ellers været i haven i mange år, så nu passer jeg på, at de sidste ikke ryger samme vej. Jeg kunne faktisk også godt tænke mig den i hvid, det er bare ikke lykkes endnu og finde den.

  Jeg har også Forglemmigej i hele haven, lyseblå, lyserød og hvid. Det er næsten for meget. Den er så sød, men jeg kommer nu nok til at tynde dem lidt ud, hvis jeg nænner det.

  Skøn blodblomme.

  Hilsen Lise Lotte

  SvarSlet
 5. godmorgen hanne.skønne billeder fra din have.har også engang haft
  judaspenge,men de er desværre forsvundet.skønt med
  alle de blomstrende træer.
  god dag Jette(mit lille gods)

  SvarSlet
 6. Jeg MÅ bare have fat i Judaspenge :O
  Så skønt med alle dine forglemmigej, mine er heldigvis også begyndt at blomstre så småt, jeg elsker dem simpelthen og det gør slet ikke noget at de bliver alverdens nuancer :0)

  SvarSlet
 7. Jeg har også lilla Judaspenge i haven. Den sår sig selv, så der har jeg ikke noget arbejde at gøre.

  Jeg har sået den hvide i år. Den skal godt nok sås sent om efteråret, men jeg kunne ikke dy mig. Resten af frøene sår jeg i efteråret - hvis jeg husker det.

  Hvis nogen er interesseret i den lilla, har jeg frø. Jeg vil bare gerne have en svarkuvert med frimærke til forsendelse.

  SvarSlet
 8. Hej Hanne
  Jeg sukker også efter kirsebær eller bare blomstrende træer lige nu. Jeg er ikke helt foruden, har jo en ny magnolie. Men hvor skønne dine kirsebær og blodblommer tager sig ud. Det er virkeligt en af de absolutte musthaves. Blodblomme, må jeg vist have i haven - på et tidspunkt når finansministeren melder grønt lys. ;)

  Skulle du få mod på Crampe cordifolia var den fra Aldershvile.

  Hav en dejlig uge

  knus
  Eva

  SvarSlet
 9. Ja, skønt med blå himmel - det har vi ikke set noget til i dag. Der ser rigtigt hyggeligt ud i dit driverhus - jeg husker også billederne fra da du holdt "blog-kaffe". De lyserøde forglemmigej er helt specielle, synes jeg :)

  SvarSlet
 10. Den er så fin den lille Judaspenge - jeg har også været forbi og hilse på mit udsprungne eksemplar flere gange i dag. Man bliver bare så glad. Jeg har ikke så mange forglemmigejer endnu. De er bare så yndige, så jeg håber, at dem jeg har, får lavet en masse små forgelmmigej-børn. Jeg købte en enkelt lyserød sidste forår, som jeg håber har sået sig, men hvis der ikke er lyserød gevinst, så takker jeg meget, meget gerne ja til dit søde tilbud :-)
  Og blomstrende træer - suk, der er da næsten ikke noget skønnere :-)
  Ha' en dejlig aften!
  Knus Signe

  SvarSlet
 11. Jeg har også en forkærlighed for billeder taget mod den blå himmel, selv om den sjælden er så blå. som jeg gerne vil have. Man kan selfølgelig bare bruge filter på linsen, men det synes jeg er lidt snyd :o)

  SvarSlet
 12. Jeg er også glad for judaspenge, og de selvsår sig troligt hvert år. De kommer tilpas tidligt til, at man nærmest jubler over dem :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Nu er der for alvor ved at komme gang i haven og det er SUPER SKØNT!!! Det gør os så meget gladere. I sær når blomsterne på træerne står mod en dybblå himmel.

  Ha´en god dag og aften
  Birgitte

  SvarSlet
 14. Jeg har også lige fundet et eksemplar af Judaspenge i haven, gad vide hvor den kommer fra, men nu bor den her. Skønne billeder af dine blomstrende træer ;o)

  SvarSlet