lørdag den 27. august 2011

Min nye Clematis, og flere sensommerblomstrende stauder.


Her ved København har vi haft et par dejlige havedage. Ah, hvor har jeg nydt det, og man kan se, at både blomsterne og dyrene virkelig liver op, når der kommer lidt sol og varme.

Jeg syntes ikke, der var så meget nyt tilbage i haven, men i det dejlige vejr fandt jeg alligevel et par små efterårsblomster derude.

Forrige uge købte jeg fire nye Clematis. Jeg har virkelig syntes, at min have har manglet Clematis i år. Jeg mistede 5 i vinters, hvor af 3 heldigvis har vist livstegn. Endnu én blomstrede slet ikke, og flere har været svage, fordi de fik visnesyge sidste år.
Og så havde én af mine yndlings-planteskoler, Anchers, store flotte planter til 69,-


En af dem som røg med i kurven, er denne mørkelilla skønhed, 'Star of India'. Den var kun i knop, da jeg købte den, så jeg var spændt på blomsten.
Den ryger i en større potte foreløbig, for den skal stå op af det nye plankeværk i den orange have. Her vil jeg nemlig også have mørk-lilla med bordeaux toner.


Dette er også et nyindkøb. En sød lille Phlox, Phlox paniculata 'Edens Smile' fra Staudefeen. Den er simpelthen så sød. Det er ligesom om, den har en ekstra lille blomst indeni blomsten :-) Perfekt til mit nye bed under æbletræet, hvor det orange bed lå før.


Jeg har kun én staudeclematis. Og for at være ærlig, har jeg et noget blandet forhold til den. Blomsterne er meget små, og sene. Den har stået lidt i skammekrogen i alle de år, jeg har haft den.
Men nu har jeg plantet den tre gode steder, og så får den et par år til at bevise, at den er værd at beholde.


Den kommer fra en gammel venindes mormors have, så jeg ville gerne beholde den. Jeg tror den hedder Clematis heracleifolia. Nogle andre bud på navnet?
Den står her i hjørnet ved hegnet om drivhuset.


Og I skal da lige se mine solsikker. De kigger ud over hegnet til resten af haven :-)
Jeg plantede dem her, så jeg kunne binde dem op ad hegnet, for at støtte dem. Men de er nu ikke blevet så store, som jeg regnede med.


En anden lille køn sag, som er meget sent på den i år, er min hvide staudelathyrus. Lathyrus latifolius 'White Pearl'. Den har jeg selv sået for 6 år siden. Jeg skal nu have sået nogle flere til alle mine plankeværker, for den lyser så dejligt op.  


Se de kønne kridhvide blomster. De er jo desværre uden duft, men til gengæld kommer den igen år efter år.


Nu er der rigtigt ved at komme farve på alle mine Asters. Denne er et arvestykke.


Den stod i den nye 'Orange Have', men jeg synes at den er lidt for lys. Og jeg vil hellere bruge pladsen på noget, som er varmere i farven.


Så den blev rykket herover ved siden af Thujaen.


Den kæmpe store busk, man kan se i forgrunden, er en kornel. Den skal klippes helt i bund næste forår, så så bliver det et dejligt solrigt bed her.

Jeg klippede min thuja ind i går, bare for at prøve det. Og jeg kan virkelig godt lide resultatet.  

Som I måske kan ane, er det gamle orange bed, næsten tømt for orange planter nu.
I skal nok få en opdatering fra den nye 'Orange Have' meget snart.

I dag vælter regnen ned. Vi har allerede fået 20 mm., og vores skur er oversvømmet. Hvor er jeg træt af regn!
Så jeg vil gå i kælderen, og finde noget maling frem, for vi har fået lovning på at forsikringen skulle være færdige med vores vandskadesag indenfor en uge. Så kan vi endelig komme igang med at gøre huset beboeligt igen.

Fortsat god weekend til jer alle :-)

13 kommentarer:

 1. Sikke nogle fine ny-indkøb - det er altid en fornøjelse at få nye planter (og hvor floksen dog sød) :o)
  De forsikringsselskaber......godt I snart er igennem det.
  Kh Helle

  SvarSlet
 2. Jeg er godt nok også ved at være træt af regnvejr.

  Skønne nyindkøb. Jeg er også vild med din nye floks. Den må vist på listen :-)

  Det bliver da dejligt snart at få afsluttet forsikringssagen, så I kan komme videre.

  Go' weekend!

  SvarSlet
 3. Det er en rigtig fin clematis.

  Og staudelathyrus er dejlig, selvom den ikke dufter. Men den er fin at tage ind af til små buketter hen over hele sommeren. Og som du siger, så kommer den igen. Måske vi også skulle plante et par op af det kommende stakit?

  SvarSlet
 4. Den hvide staudelathyrus er da bare skøn.

  God weekend

  SvarSlet
 5. Jeg har ellers glædet mig over, at I kunne holde solskin i Kbh., men det blev ikke ved at gå godt. Vi fik 29 mm i nat og lyn og torden som jer. Hele dagen har det smådryppet, men ikke noget slemt. Der er selvfølgelig vand i haven, det kan jo ikke undre med den fart det kom i.
  Phloxen er meget sød, jeg købte to sidste år, som ikke har blomstret endnu. Det var ikke hos Staudefeen. Jeg har den helt lyslilla staudelathyrus, den er også sød.
  Godt du er ved at være færdig med forsikringen, så I kan få orden i huset igen.

  SvarSlet
 6. Hej Hanne
  Lige en bibemærkning til din staudeclematis (navnet er rigtigt). Prøv at tage et blad ind og lad det tørre. Du vil opleve en fantastisk duft brede sig. Jeg lægger et blad ind i drivhuset en gang i mellem for at opleve den dejlige duft.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 7. Jeg nyder billederne fra din have, når jeg nu ikke har min egen :(
  Men det lyder dejligt hvis I snart kan komme til at bebo jeres kælder igen. Vi har lidt længere udsigter til at bebo vores hus, men det går fremad. God søndag.

  SvarSlet
 8. Flotte planter, du viser her. Star of India er meget smuk, den kunne godt lige komme på min ønskeliste.

  Den lille nye floks er også køn.

  Ulla

  SvarSlet
 9. Jeg kan rigtig godt lide den mørke clematis og din hvide lathyrus. Dem må jeg vist have på ønskesedlen!

  SvarSlet
 10. Hej Hanne.
  Flotte billeder - dine hvide lathyrus er rigtig flotte.
  Ha´en god mandag - endnu ingen regn her i det midtjyske.
  Knus Hanne Bent

  SvarSlet
 11. Kære Hanne,

  tusind tak for linket - endnu engang :-)

  Ja, er 'Eden's Smile' ikke bare skøn - den er helt klart også en af mine yndlingsfloks.

  Det ser skønt ud i din have. Er du ikke glad for dine Asters? Jeg undrer mig over, hvorfor de kan være så svære at sælge, for de gør simpelthen lykke i sensommerhaven. Jeg købte selv nye i Kiekeberg (Hamburg) til det store plantemarked i går. Bl.a. en helt helt mørklilla.

  Rigtig dejlig dag.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 12. Tak for alle jeres søde kommentarer :-)

  @Anne Marie: Jeg har plukket et blad og lagt ind i drivhuset. Jeg er spændt på at dufte det, tak for tippet :-)

  @Marlene: Jo, du kan tro at jeg elsker mine Asters. Jeg har desværre kun 6 stykker, men jeg er altid på udkig efter nye farver. Den mørklilla lyder rigtig interessant.
  Jeg hører mange som ikke gider dem. De er for sene, de visner forneden osv. Jeg elsker at der er noget at vente på her helt til sidst på sæsonnen, og jeg planter jo så tæt, så der står noget og skjuler benene. Og hvis de får en tår vand en gang eller to i løbet af sommere, så bliver de heller ikke nær så bare, eller får så meget meldug. Ups, jo du kan nok høre at jeg elsker mine Asters :-D

  SvarSlet
 13. Ja, det lyder til, at du er glad for dine asters :-)) Den mørklilla lægger jeg på bloggen senere i dag.

  Der er nu også mange af de høje sorter, der ikke får bare ben, men ja, de vil gerne have det fugtigt. Jeg har en del, der selvsår sig flittigt, og de står et fugtigt sted, og løvet er altid supergrønt og ser meget sundt ud og er perfekt i buketter.

  Men du har ret - det er med at plante tæt :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet