torsdag den 11. august 2011

Hvem vil have min thuja? Og min 'orange have'.

Jeg har en stor Thuja, som jeg skal af med, og vil høre om nogen står og mangler sådan én :-)


Det er den I ser midt i billedet.
Den ser ikke så stor ud, men hækken er 1,80 tror jeg, så Thujaen er over 2 meter høj.
Det er en Thuja Brabrant.

Jeg skal af med den, fordi den er for stor. Jeg har 3 af dem, og det er for meget for min lille have. Jeg vidste ikke at de groede rigtigt hurtigt, da jeg købte den.
Den er som sagt gratis til et godt hjem :-)

Jeg skal igang med at anlægge min nye 'orange have' her i dette bed.Det er det aflange bed bag vores overdækkede terrasse i baghaven.
(Ja, I må undskylde rodet, men det er vores ødelagte møbler fra kælderen, som vi ikke må smide ud, før forsikringen er færdige med at behandle vores vandskade-sag.)


Som jeg har vist jer, ligger mit orange bed i dag her under æbletræet.
Jeg flytter det af flere grunde.
Den primære grund er, at det ikke får sol nok hér. Som I kan se, er der ikke meget farve i det, selv på denne årstid, hvor der skulle være fuld knald på Dahlia og sommerblomster.
De fleste orange blomster vil gerne have meget sol og varme, og det er der i det nye bed med fuld sol næsten hele dagen.   
Og jeg elsker den måde de orange farver gløder i solen :-)


Der er faktisk mere knald på nordbedet, som det aflange bed hedder nu. Her med orange solbrud. Den kan heldigvis bare blive stående.


Og den skønne heliopsis 'Summernights' kan også blive stående. Det er godt for den har været længe om at etablere sig.


Det er planen, at hækken i hele denne side af haven skal erstattes af plankeværk. Den er over 50 år gammel og har det rigtigt dårligt. Og vi er ikke hæk-mennesker. Derimod elsker jeg at dække plankeværk med clematis og buske :-) Og det giver mig mindt ½ meter ekstra have langs hele skellet.
Plankeværket bliver dog nok ikke før til næste år.  
Den foreløbige plan er at plankeværket skal gå lidt ud for enderne også, og så skal der være en form for indgang med en portal, så det bliver som en lille seperat have i haven.
Frostie synes nu ellers at hækken giver god skygge :-)

Foreløbig flytter jeg 'bare' alle de orange planter over i bedet, nogenlunde hvor jeg skal have dem, så de kan komme over i solen og vokse.
Men jeg regner med at skulle lave bedet om igen, når plankeværket er kommet op, fordi der så bliver plads til flere planter i bredden.

Jeg elsker nye projekter som dette :-)

Samtidig har dette store nordbed altid været et bed, som jeg ikke rigtigt har gjort noget ud af, fordi det lå lidt gemt. Nu håber jeg at det får en bedre udnyttelse, så pladsen ikke føles spildt.Samtidig får jeg frigivet hele bedet under æbletræet til rosa, lilla og hvide blomster, og dem er jeg ved at mangle plads til. Hele den venstre side af min have er holdt i disse farver, så jeg tror at det vil give en god helhed at hele baghaven bliver i disse farver.
Jeg kan også bedst lide at farverne ikke støder sammen i mine lange kig, som her.

Normalt begynder jeg ikke at flytte og dele stauder så tidligt som i starten af august. Men vejrudsigten lover jo ikke særligt godt vejr foreløbig, og om ikke andet så er det jo i hvert fald godt plantevejr.

Så nu vil jeg ikke gå og ærgre mig mere over manglende sol, men glæde mig over væde til alt det nyplantede, og så kan det jo være at sommeren kommer igen i stedet :-)

12 kommentarer:

 1. Det lyder som et spændende haveprojekt. Jeg er enig i din betragtning af hækken. Væk med hæk og ind med blomster i stedet for - som jo fint kan vokse op ad plankeværket.

  Din have ser vel nok frodig ud lige nu :)

  Ulla

  SvarSlet
 2. Jeg synes også, det lyder som et rigtig godt projekt Hanne. Og helt enig i plankeværkstanken - lidt ekstra bed, kan man jo også altid bruge. Det bliver spændende at se resultatet :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 3. God morgen Hanne.
  Jeg synes også, det lyder som et rigtig godt projekt. Du beskriver dine planer rigtig godt og jeg kan lige forestille mig hvordan det orange bed vil tage sig ud. De farver,som du nævner, til under æbletræet synes jeg er rigtig godt, fordi det er de samme farver som i æbleblomsterne! Jeg er også spændt på at se resultatet.
  Mange hilsner fra Birgitte.

  SvarSlet
 4. Det er godt at læse at du ser positiv på vejret ha..ha..
  Et spændende projekt du har gang i... go' weekend

  SvarSlet
 5. Hej Hanne
  Det var ellers noget af et tilbud - og sikke en flot Thuja, jeg håber nogen vil adoptere den ;o)
  Godt at have projekter og mål i haven - det holder én i gang og det er altid en fornøjelse at se resultatet bagefter.
  Mvh

  SvarSlet
 6. Godt med en positiv indgang til møgvejret. Jeg benytter mig også i fulde drag af det våde vejr. Måske får vi så en roligere sensommer, hvis vi altså ikke lige finder på noget ekstra :-)

  Håber nogen vil overtage din thuja.

  God weekend
  Birgitte

  SvarSlet
 7. Så er Thujaen afhentet :-)
  Jeg satte den i den Blå Avis til gratis afhentning mod opgravning, og 2½ time efter var den hentet af en venlig mand, som kunne bruge den i sin sommerhus-have.
  Og jeg er glad, for jeg elsker når jeg kan undgå at smide noget godt og brugbart ud.
  Jeg vil lige tilføje at jeg selv flyttede en thuja magen til sidste år, og den har det fint.

  SvarSlet
 8. Sikke et spændende projekt Hanne :-)Du får nok at se til!!!
  K. Gro

  SvarSlet
 9. Hold da op, det var hurtigt, du kom af med thujaen, godt der var en som kunne bruge den.
  Det var godt nok en stor en at flytte med, men det kan åbenbart lade sig gøre.
  Det bliver så flot med et plankeværk i stedet for hækken. Hække er kedelige og skal klippes, men et plankeværk med clematis opad, det er bare flot.
  Det bliver spændende at følge med i dit nye projekt med den orange have.
  Men selvfølgelig bliver det solskin i weekenden, det har vi jo bedt om :-)

  SvarSlet
 10. Det lyder spændende med et orange bed. Jeg har også selv sådan et i tankerne, så jeg følger ekstra interesseret med ;-)

  SvarSlet
 11. Dejligt at du har fået afsat din thuja. den blå avis er formidabel til at komme af med ting, især hvis de er gratis. Så går der 2 sekunder efter man har skrevet annoncen før den første ringer.

  SvarSlet
 12. Hej Hanne.
  Dejligt at du har fået afsat din thuja.
  Det lyder spændende med et nyt orange bed.
  Mon ikke snart vi får "lidt" sommervejr igen.
  Ha´en god lørdag aften.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet