tirsdag den 24. maj 2011

Skal vi gå en tur i min forhave?


Hej og velkommen til min forhave.


Hér står du og kigger ind over min havelåge; kom indenfor :-)

Til højre ser du mit 'Hoveddørsbed'. Det er domineret af mit kirsebærblomme-træ med det flotte mørkerøde løv. Det får lyserøde blomster om foråret, og har stået her siden 2006.



Hér snyder vi lige lidt og kigger ned over 'Hoveddørsbedet' fra hoveddøren :-)

Vi har småsten i hele forhaven i farven rød-mix. Der er ukrudtsdug under alle stierne og de er kantet med en række smalle sten, som lå som belægning bla. her i forhaven, da vi købte huset. 


Vi er tilbage ved havelågen og kigger nu rundt langs gavlen. Bedet op ad gavlen er let hævet og kantet med marksten. Der ser lidt bart ud op ad muren, fordi vi fjernede to gamle klatreroser sidste efterår. De fik ikke nok sol mere, så nu står der en Klematis ved rionettet og en klatre-hortensia bag den bagerste rhododendron.





I det lange bed langs hækken er der trængsel :-)
Jeg har kæmpet meget med dette bed de sidste år, fordi jeg vil have det helt fyldt ud med ting som stort set passer sig selv. Og det er endelig lykkedes i denne del.
Bedet starter tidligt med at være helt fyldt med erantis og vintergækker, og fortsætter så med tulipaner og påskeliljer og påskeklokker.
I år kan man faktisk overhovedet ikke se de nedvisnende løgplanter, og jeg har kun luget lidt i kanten en enkelt gang.
Den dejlige mini-syren står i blomst nu, og forhaven dufter pragtfuldt både fra den og fra gyvelen i hoveddørsbedet.


Vi kan lige kigge op på mit dejlige hjertetræ. Det er flot og harmonisk i kronen, men det blæste en halv pelikan idag da jeg tog billedet.
Jeg plantede træet i 1998.


Bag træet står vores dejlige grantræ, som er også er plantet i 1998. Det var et lillebitte træ, som vi plantede for at kunne have lys på til jul. Nu kan lysene kun nå én gang rundt om træet :-)
Det er en Picea Omorika, en Serbisk Søjlegran. Den kan blive omkring 15 m høj, men kun 1½-2 m. bred, så det er meningen at det skal kunne blive stående her.
Imellem de to træer står en mørk-lilla sommerfuglebusk.


Vi kan lige kigge os tilbage. Jeg føler nærmest at dette lille stykke er blevet en slags skovhave, og jeg elsker følelsen når man går igennem.


Foran os kommer vi til sidedelen af forhaven. Stien bugter sig hyggeligt. Og den er kun lige lavet bred nok til at man kan gå med cykel og trillebør.


Vi kigger lige tilbage igen mod grantræet. Til højre står der en kirsebær-laurbær og en falsk jasmin-busk. De skal vokse op og dække endnu mere for vores carport.
På hushjørnet til venstre står en 2 meter høj Vinterjasmin op ad huset. Den er meget smuk sidst på efteråret og hele vinteren med en masse små gule blomster.


Inde til højre ligger mit tropiske hjørne. Det ligger mod syd-øst, så tingene er virkelig beskyttet hér. Det er lykkedes mig at overvintre både Passionsblomst og en amerikansk syren, Ceanothus, hér i flere år. Men begge døde forrige vinter.
Op ad huset har vi et pæretræ, Herrepære, som smager pragtfuldt.


Ovre til venstre har vi cykelskur og alm. skur.


Den store busk er en dronningebusk, i hjørnet står en søjle-taks, og op ad væggen står en fantastisk dobbelt Klematis, Alexandra. Den klippede jeg dog ned sidste sommer for at espaliere den lidt pænere, så den blomstrer nok ikke i år.  


Et kig på det tropiske hjørne fra en anden vinkel. Busken i midten er en hibiscus.
'Træet' op ad muren til venstre er en Cotoneaster Salicifolia, Dværgmispel. 

 

Et lille trick som vi synes er smart, er at vi har lagt en række fliser med store mellemrum som trædefliser i det tropiske bed. Så kan der nemt stå en stige, når der skal pudses vinduer eller males. Og det er også nemt at komme ind og luge og ordne i bedene, eller hvis vi bare vil se tingene fra en anden vinkel :-)

Når vi går igennem den lille låge, kommer vi ind i baghaven, men det bliver en anden gang. 
Jeg håber at I har nydt turen i min forhave.

17 kommentarer:

  1. Tak for turen i din dejlige forhave. Hvor ser det hyggeligt ud med alle de stier.

    SvarSlet
  2. Tak for en skøn tur i en virkelig dejlig og tæt forhave.

    Ha' en dejlig aften.

    SvarSlet
  3. Det var en imponerende tur i din dejlige forhave. Gad vide hvad der gemmer sig bag havelågen - jeg glæder mig allerede til en tur i baghaven :-)

    SvarSlet
  4. Fin guidet tur... kan næsten ikke kende haven... må være skyklapperne ;-)

    SvarSlet
  5. Sikke dog en dejlig tur. En skøn forhave du har! Ville næsten ønske der var nærbilleder også (men jeg ved godt, det er et stort arbejde - og bare mig, der er frygtelig nysgerrig).

    Tak for kigget - glæder mig til de næste kig.

    SvarSlet
  6. Jeg har nydt turen rigtig meget. Hvor er din have flot og trimmet. Jeg får helt dårlig samvittighed over min. Jeg har alt for mange projekter i gang, så jeg ikke når at trimme den. Jeg vil også gerne se flere fine billeder, gerne nærbilleder ;-)

    SvarSlet
  7. Tak for en skøn tur i din forhave - glæder mig til
    at jeg skal se din baghave.
    Ha´en god onsdag.
    Knus Hanne Bente

    SvarSlet
  8. Hvor er I søde allesammen :-)
    Jeg vil skynde mig at sige at det har taget 14 år at nå hértil, med meget arbejde og en MASSE fejl. Så I skal ikke give op, Ina, det skal nok komme.
    Jeg tror det vigtigste jeg har lært, er at checke hvilke forhold en plante vil have, for det gør en enorm forskel.
    Og så har jeg virkelig arbejdet på at dække alt jorden. Jeg har nogle store klumper af ganske almindelig geranium macrorrhizum, og hvis jeg ser en bar plet, så propper jeg sådan en i, hvis jeg ikke har andet. Så er jeg fri for at luge mere dér og kan bruge tiden på andre sjove ting i haven.
    Og sjovt nok, så tog jeg faktisk også en del nærbilleder da jeg gik min tur i forhaven. Dem vil jeg lægge op i post for sig selv. For jeg vil gerne have at forhave-indlægget ligesom kan læses hele tiden hvis man vil vide noget om den.
    Jeg elsker nemlig at se hvordan folk indretter deres haver på andre blogs.
    Så nærbilleder får I én af de næste dage :-) Er der noget specielt som I gerne vil se billeder af?

    SvarSlet
  9. Tak for rundtur - jeg synes rigtig godt om den tætte frodige beplantning og den måde du har fået kombineret stauder og buske - det skal jeg vist lige "øve" mig på!
    Når man ligefrem får lov at ønske, så vil jeg gerne se staude-kombinationer der klæder hinanden og hvor man kan se stort set hele planten.
    Hilsen Berit

    SvarSlet
  10. Tak for have-vandringen, der ser dejligt ud. Specielt synes jeg godt om frodigheden i det, det er meget vellykket!

    SvarSlet
  11. Alt :) Nej, jeg vil være taknemmelig for alt, hvad du har lyst til at vise nærbilleder af. Hvis du tvinger mig, så er jeg ellevild med dit bed med minisyren, billede nr. 6. Men så er der jo også de blå blomster...åh altså. Men vent bare til du har tid og lyst, det må du love.

    SvarSlet
  12. Flot forhave! Det er jo helt Claus Dalby'sk med en sti og så alle de mange planter. Hvor er det flot.

    Kan godt forstå at du har arbejdet med det i mange år, men forhåbentlig haft glæde af det undervejs.

    Glæder mig til flere billeder.

    SvarSlet
  13. Sikke en dejlig, frodig forhave, du har :) Hvilke planter har du brugt i bedet på billede 6, som du skriver, du har kæmpet med? Jeg kan nemlig også bedst lide tætte bede, der lukker godt af for ukrudet, så man kan bruge krudtet på ting i haven, der er sjovere end at luge.

    SvarSlet
  14. Hej Acchilea.
    I bedet langs hækken har jeg bla. brugt: Heuchera, carex græs, forskellige lave geranium, geum og lidt violer i forkanten.
    Der er også mange akelejer, knopurt, julerose, astrantia, kvæsurt, fredløs, løjtnantshjerte, et par foskellige asters, ridderspore, daglilje, staudesolsikke, violfrøstjerne, et par liljer. I baggrunden står en lav klokkebusk, og en lav kirsebærlaurbær, et lille prydkirsebærtræ, mini-syrenen og en hvid potentilla-busk, samt masser af hvide geranium phaum. Der er lilla prydløg spredt i bedet, men jeg tror det er ved at blive lidt for skygget for dem.
    Det jeg har gjort er, at hver gang jeg har haft en staude jeg kunne dele i en anden del af haven, så har jeg plantet en bid herud. Jeg er holdt op med at plante nye små planter herud, for de klarer sig ikke. Jeg ved egentlig ikke hvorfor bedet er drilagtigt, men det er tæt og ligger ved siden af et stort hjertetræ, plus hækken skygger en del. For nylig har jeg også plantet sæbeurt herud, for at se om den ville brede sig, men indtil videre kæmper den.
    Håber dette var en hjælp, ellers spørger du bare igen :-)

    SvarSlet
  15. Flot, flot. Hvor er det skønt, at du planter så tæt.

    SvarSlet
  16. Kære Hanne,

    Har du er email adresse, man kan kontakte dig på?

    Mvh

    Stephanie fra Statens Museum for Kunst.

    SvarSlet