lørdag den 28. maj 2011

Tæt på forhaven, del 2.

Så er vi tilbage i min forhave :-)


Dette billede er en gentagelse fra den første tur i forhaven. Det er når man drejer om hjørnet og kommer op ad den bugtede sti.  Dette er de lyslilla blomster på det forrige billede til højre. Det er et par Iris, hvoraf den ene desværre er væltet i blæsten. Jeg kender ikke navnet, da den er købt som en lyserød. Rundt om den står knopurt i en lidt mørkere lilla. Den er også arvet, så intet navn. Nederst til højre står et par nyplantede blå Geranium og til venstre en Malva Moschata Snow White.

Knopurten.


Hér under kældervinduerne har jeg Geranium igen igen :-) Det er også et arvestykke, men jeg er næsten sikker på at det er en Rose Claire. Under begge vinduer står der påskeliljer og tulipaner tidligere på året, og bladene er nu næsten dækket af Geraniernes blade.


Er dette Rose Claire?Hér er så den orange Valmue som jeg nævnte i forrige indlæg. Det er en Papaver Atlanticum. Den selvsår sig glad og gerne over hele haven. Men kun en enkelt hist og hér, så de får som regel lov at blive stående, i hvert fald til de har blomstret af. Jeg synes farven er så sød, og de virker som små glade overraskelser, når de ind imellem står helt forkert farvemæssigt. Det er en kortlivet staude.
Til venstre står der Lodden Løvefod. Og helt forrest i højre hjørne er det Alchemilla Alpina.Og så er der titusindekroners-spørgsmålet: Hvad er alle de små blomster? Og jeg ved det ikke. Kun at det er en Geranium. Jeg har købt den på et plantemarked. Det er en meget ranglet plante, og den selvsår sig MEGET villigt. Men jeg synes den er sød når den væver sig ind imellem andre planter, så de får som regel også love at stå, hvis de ikke står for meget i vejen. Jeg vil meget gerne vide hvad det er for én, hvis nogen af jer ved det.Er den ikke bare sød? :-)


Var det disse blå blomster du mente, Cugina? :-)
Det ligner nærmest en flod af blåt gennem bedet, ikke?
De græslignende planter i forgrunden er dagliljer, og mellem dem står Heuchera og flere Alchemilla Alpina. Indenfor 'floden' af blåt står der en pink og en lyserød Pyrethrum Tanacetum, som snart springer ud med marguritlignende blomster.Dagliljen 'Peach', som er min tidligste daglilje. Jeg elsker den for dens farve og så dufter den pragtfuldt. Jeg har den mange steder i haven. Foran den en lyserød Heuchera.Og endelig... de lyseblå blomster, og en enkelt lyserød :-) Det er forglemmigej, Myosotis sylvatica. De er to-årige og selvsår sig selv over hele haven. Om et par uger er de ikke kønne længere, så er de næsten afblomstret og løvet bliver trist at se på. Så rykker jeg dem op. Inden de ryger på komposten, ryster jeg dem dog ud over de bede, hvor jeg gerne vil have dem igen til næste år.
De krydser sig, og de fleste bliver lyseblå. Så en gang imellem køber jeg lyserøde frø, og sår en portion til et par bede, hvor jeg ikke vil have de lyseblå.De er rigtig søde lige nu, de små forglemmigej.


Den duftende 'Peach' daglilje.


Dronningebusken i baggrunden springer snart ud.
Til højre for den hvide Akeleje står en mørkepink Aster, og foran Akelejen en purpurrød Potentilla.
Midt i forgrunden står en mørkerød Stjerneskærm, Astrantia 'Rosensinfonie'. Bag den står til venstre en hvid Jakobstige og til højre for den en lyserød Sanguisorba. Hele højre side af bedet kommer nedenunder.


Hér op mod skuret er der næsten skygge hele året undtagen i højsommeren. Så disse planter kan lide fugt, og derfor må jeg vande dem hvis det bliver rigtigt varmt og tørt.
Denne bid er nok én af mine mest vellykkede kombinationer i år :-)
Det er selvfølgelig bregner i baggrunden. Bag dem står som sagt min Clematis Alexandra, og jeg tror sørme alligevel hun når at blomstre lidt i år. Jeg var nødt til at klippe den ned sidste år, for den var blevet så rodet og espallieret knækkede.
Til venstre foran bregnerne står Astilbe med rødt løv. Til venstre for dem Skumblomst.


Skumblomst, Tiarella Cordifolia. Det er første år at de blomstrer så godt. Er de ikke søde? Jeg har allerede flyttet nogle til andre steder, for de breder sig også godt.Op ved siden af dem kommer der de flotteste pink etageprimula, Primula Japonica 'Millers Crimson'. De lyser virkelig op hér.Bagerst i hjørnet står en søjletaks, Taxus Bacc. 'Melfardii'. Den kæmper bravt for det er en utaknemmelig plads, men den vokser et pænt stykke hvert år, så det går den rigtige vej. Foran den står der Kertepileurt, dem kan man ikke se endnu, men de vokser op og står over en meter høje med lyserøde blomsteraks til efteråret. Foran dem Duehoved, Chelone Obliqua. Det er de grønne blade foran taksen. De får lilla blomster i sensommeren.Tilbage på den anden side af stien igen. Her er flere lodden løvefod, og alt det grønne småtteri foran dem er selvsåede et-årige valmuer. Der skal vist tyndes lidt ud.
Til højre under 'træet' står en pink minirose.Ved væggen til højre i baggrunden står der stokroser.
Lige under træet til venstre står der staude-solsikker i lysegul. Dem kan I glæde jer til at se senere på sommeren. Foran dem står en hvid staudevalmue 'Checkers', og foran i kanten er der blå Geranium.
Op af hegnet voksede min Clematis 'Miss Bateman'. Den er frosset helt ned i vinter, men jeg har netop idag set et lillebitte skud komme op af jorden. Juhu :-) Så nu må jeg hellere skære den tilbage og male hegnet, så det er klart til den til næste år.


Denne lille orange Geum titter op imellem bladene på billedet overover.

Og nu skal I se noget sjovt :-)


For i dag plantede jeg faktisk et lille træ midt i det hele. (Alle de forrige billeder er taget i går)Det er en Hyld, Sambucus 'Black Beauty'. Har den ikke smukke blade?
Den bliver 3 meter høj, får lyserøde blomster i juni, og bær i efteråret som fuglene kan nyde.
Kan I se hvad jeg sagde, jeg planter buske og træer hele tiden :-D

10 kommentarer:

 1. Sikke en dejlig frodig have, du har. Og jeg elsker stier, der snor sig, så man får lyst til at følge den og se, hvor man havner... ;-)

  SvarSlet
 2. Rigtig flot forhave - med utrolig mange forskellige blomster.
  Jeg tror jeg vil bruge det fif at ryste mine forglemmigej, inden jeg smider dem væk.
  Ha´en god søndag.
  Knus Henne Bente

  SvarSlet
 3. Dejlige billeder og du er også god til navne, jeg kan bedst navnene på mine rhododendron, på stauderne er jeg ikke så skrap. Men den lyserøde geranie mener jeg også er en Rose Clair. Den anden geranie kender jeg ikke, men den ser sød ud.
  Jeg plantede en Black Beauty for et par år siden, den gror lidt langsomt. Den har været hegnet ind, for den ene hund ville bide i den.

  SvarSlet
 4. Smuk frodig forhave, sikken en entré man får når man kommer til dit hus ;-)
  Måske den hvide storkenæb kunne være en 'Sylvaticum Immaculeé' ?? Kh Fr Krull PS. Tak for fif vedr Akalejerne

  SvarSlet
 5. Sikke mange fine billeder - og gode ideer og fif. Jeg lurede da lige et par ting som jeg skal prøve af :-)
  Og tak for din hilsen på min blog. Og JA - det er bestemt skønt at sidde i Orangeriet når det regner... lyden er så afslappende og med et krus af noget varmt, et en lækker silkedyne til at tage over benene... så kan man sidde der længe.
  Mange hilsern Susan

  SvarSlet
 6. Hvor har du dog en skøn have, vil hygge mig med at følge din blog og have. Lige min smag.

  SvarSlet
 7. Superskøn forhave! Jeg mener også, det må være Rose Clair. Købte sidste år en Black Beauty Hyld, som jeg kan se, at der nu er knopper i jubiiii (gad vidst, om blomsterne kan bruges til saft?).

  Morgenhilsen
  Zep

  SvarSlet
 8. For en utrolig vakker have du har, med masse nydelige blomster og busker. Heldige du.
  Her hos oss er det ennå litt kaldt, så det har ikke helt begynt å blomstre enda, men det er like før.
  Kos deg i din fantastiske have :o)

  SvarSlet
 9. Det var nogen dejlige billeder og beskrivelser i de to indlæg om forhaven. Når jeg spurgte efter gode kombinationer, så er det såmænd bare at kunne se hvilke planter du efterhånden havde side om side efter div. flytning af planter over årene - der er mange af os andre jo "lidt bagefter" i år. Jeg er nu begyndt at flytte rundt på planterne og jeg kan da se her hos dig at jeg må have en tidlig daglilje over i et solbed, så den kan nå at blomstre sammen med forglemmigej´en.
  Jeg kommer tilbage efter flere ideér - bare fortæl løs - vi bliver aldrig trætte af at se og læse om hinandens blomster og det er det skønne ved haveblogland.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 10. Tusind tak for alle jeres søde kommentarer :-)
  @Lisbeth: Vores lille hund gnavede også i træer, han 'fældede' et æbletræ sin første sommer. Selvfølgelig et lille et, så vi havde også vores hegnet ind og også da vores nuværende hund Frostie var lille :-)
  @Zep: Jeg ved ikke om man kan lave noget af blomsterne og bærene fra Black Beauty. Det må undersøges :-)
  @Berit: Du er meget velkommen til at hugge lige så mange idéer du har lyst til. Som sagt planter jeg mest for at blomsterne skal afløse hinanden igennem sæsonnen og passe farvemæssigt, så der skulle nok være noget at bruge :-)
  Det er dejligt at vide at I er glade for at læse det hele. Jeg kan godt være lidt svær at stoppe når jeg begynder at 'tale have', så hér er jeg forhåbentlig i det rette element :-)

  SvarSlet