tirsdag den 31. januar 2012

Sådan sår jeg indendørs.

Her i den sidste halvdel af januar starter det nye haveår sådan rigtigt for mig, når jeg slæber min store pose med så og priklemuld ned i vaskerummet i kælderen. Og jeg har altid lidt 'kriller' i maven, når jeg åbner den og mærker duften af JORD :-)

Selvfølgelig har jeg været i gang i et stykke tid med at kigge frø hos frøfirmaerne, og købe dem jeg har 'brug' for i år.


Jeg bruger så og priklejord, fordi jeg synes det er nemmest. Det er sterilt og har den rette blanding. Jeg bruger den slags hvor der er tilsat perlite. Det giver en lettere jord, så de små nye rødder bedre kan få den ilt de har behov for. Jeg bruger 1-2 sække om året, så det er til at overskue.


Jeg sår i mange forskellige 'bakker' og det er nok mest fordi jeg elsker at genbruge ting. Også her er min loddekolbe en tro hjælper til at lave drænhuller i bunden af bla. yoghurt-bægre.
Først skal jorden gennemfugtes. Det gør jeg ved at sætte bakkerne med såjord i vand i et stykke tid indtil jorden er helt våd. Ca. ½-1 time.  


Derefter sætter jeg dem på sådan en gammel afdrypningsbakke som man brugte til opvask, og trykker jorden lidt fast i bakkerne med en anden potte eller lign. Såjorden skal føles nogenlunde som kagedej. Fugtig men ikke drivvåd.

Så sår jeg mine frø, og sætter selvfølgelig labels i, så jeg ved hvad der er hvad. Meget vigtigt :-D


Jeg sprayer dem med sprayflaske, og derefter drysser jeg vermicule over.


Vermiculite bruger jeg ovenpå mine frø, fordi jeg har opdaget at det fungerer bedre.
Jeg havde læst om det i en del år. Englænderne bruger det meget. Og i starten måtte jeg da også bestille det online.
Det skulle være bedre fordi det holder frøene fugtige på en anden måde, end når man drysser jord over. Samtidig skulle der også komme lidt mere luft til, så frøene ikke mugner. Lyset skulle trænge bedre igennem, og frøene have nemmere ved at gro op i den første fase, hvor de er lidt små og sarte.
Jeg er jo nysgerrig af natur, så selvfølgelig måtte jeg prøve det til sidst.
Jeg synes det virker bedre, fordi jeg får en bedre spire-procent med det.
Jeg ved at mange synes at det er lige så godt med almindelig så- eller pottejord, og det er sikkert også rigtigt.
Det er en smagssag, tror jeg.
Men nu kan jeg få det i mit plantecenter, og jeg bruger ca. en pose om året, som koster omkring kr. 40,-.
Til sidst sprøjter jeg endnu en gang med min lille vandsprøjte.


Så er de klar. De to slags Cleome som jeg såede i mine 'fancy' små så-drivhuse, skal have varme for at spire. Derfor kom de i disse små bakker med låg, og på min varmeplade. De små røde dimser i toppen er ventilationshuller som kan reguleres.


Hér ser i hele varmepladen. Der er plads til 7 af de små drivhuse på én gang.
Jeg er rigtigt glad for den. Jeg købte den i England i 2001 og gav £20 for den, omkring 200,- kr. Den er meget simpel og har kun varme. Der er ikke termostat eller noget andet fancy. Men jeg synes den fungerer rigtigt godt.
Og jeg elsker at den er lang og smal, fordi den passer lige i mit køkkenvindue.


Jeg synes jeg har set noget lignende herhjemme ind imellem, men jeg kan ikke huske hvor. 
Det er dog langt fra alle frø, som skal have varme. Og en radiator eller et varmt vindue kan også sagtens gøre det. Dette er jo bare min måde :-) 


Hvis du skulle få lyst til at købe en i England, så husk at du skal have en omformer også, da deres stik jo er anderledes end vores.

25 kommentarer:

  1. Lyder til at være en god ide med en varmeplade til at holde jorden lun. Måske skulle jeg prøve at finde sådan en, inden jeg skal så chili og meloner næste gang. Specielt chilierne så jeg ikke noget til sidste år.

    SvarSlet
  2. Det lyder jo såre enkelt ;-) Tak for alle dine gode råd :-)

    Jeg har aldrig brugt Vermiculite, men ser det jo brugt rundt omkring på alle bloggene. Jeg prøvede at få fat i noget sidste år, men kunne ikke opdrive det i nærheden. Måske skulle jeg prøve igen, for jeg har altså et problem med mug/rodhalsbrand på grund af fugt selvom jeg bruger sterilt så- og priklemuld.
    Den så- og priklejord du bruge, køber du også den i dit lokale plantecenter? Det lyder som om, det også kunne være en mulighed til mit problem.
    Jeg har selv atamon blandet i vandet i sprayflasken for at forsøge at undgå mug. Tilsætter du også atamon?

    SvarSlet
  3. Det er godt nok en smart varmeplade du har, jeg har aldrig set den før. Jeg bruger også vermiculite når jeg sår og det er rigtig godt til at holde "tørt" omkring rodhalsen og dermed forebygge rodhalssvamp, synes jeg.
    Jeg så at du skrev om dilemmaet at kommentere allevegne og jeg kan følge dig og alle andre 100%

    Jeg når ikke ind og kikke hos alle hver dag, men følger lidt med hos alle jeg kender sådan over 1 uge, ved at kikke ind og læse flere indlæg dernedad og så kommenterer jeg måske lidt mere samlet som nu. Det fungerer ok synes jeg for det er det interaktive miljø jeg holder af ved blogning - det at vi udveksler ideer og kommentarer - jeg bruger ikke bloggen som dagbog, men som "hobbyklub" og ville være ked af det hvis der ikke var bevægelse og liv.
    Men jeg bærer ikke nag, (haha) for det går hurtigt i denne verden - pludselig er man videre, har fundet nye spændende blogs, men så mødes vi muligvis IRL til blogkaffe eller træf.
    Forsat god fornøjelse med såningen, jeg venter lidt endnu men tager snart fat i pelargonierne som skal have ny jord og klippes.

    SvarSlet
  4. He, he mens jeg skrev ovestående skrev Susanne om sit problem - det havde jeg ikke set - alligevel nævner vi begge rodhals problemet:O)

    SvarSlet
  5. Hej May og Susanne. Tak for jeres kommentarer.
    Jeg købte vermiculite sidste år i Aldershvile i Bagsværd. Måske kan din lokale planteskole tage det hjem, hvis de ikke har det.
    Så og priklejorden købte jeg for nogle uger siden i Anchers i Greve. Men de fleste år har jeg købt det enten i Jem&Fix, eller Bauhaus. De havde bare ikke fået det endnu i år.
    Nej, jeg bruger ikke Atamon, for 7-9-13, jeg har kun haft rodhalsråd et par gange. Jeg vander altid bakkerne med undervanding, altså sætter dem i vand. Jeg vander aldrig ovenfra, hverken med sprøjte eller vandkande når de først er spiret. Gør du det?
    Desuden tager jeg låget af dem lige så snart de spirer.
    Jeg ved at mange døjer med rodhalsråd. Det er noget af det mest irriterende ved frøsåning, tror jeg.

    SvarSlet
  6. He he Lisbeth, og jeg skrev mens du skrev. Så ja, Susanne, jeg tror at jeg ville prøve med vermiculit.
    Jeg er glad for at alle er enige om at det er ok at vi ikke alle får kommenteret hele tiden. Det har virkelig givet mig lysten igen, at jeg lige fik det vendt med jer allesammen :-)

    SvarSlet
  7. Jeg bruger også vermiculite, bl.a. også fordi, farven på det viser, om jorden er tilpas fugtig.

    SvarSlet
  8. Åh så hyggeligt læsning! Tak for tippet med loddekolben - super! Og pøjpøj med de små :D

    Jeg skal selv se at få sået Rosenslynger...

    Hjerteligst

    SvarSlet
  9. Kære Hanne.
    Tusinde TAK for et rigtig godt og brugbart indlæg om såning.Gode billeder og tekst.Den opskrift vil jeg prøve.Tidligere på måneden læste jeg om din metode omkring vintersåning ude, den vil jeg også prøve.Sidste år søgte jeg efter vermiculite, men kunne kun finde det på nettet.Nu prøver jeg igen,starter i Bauhaus.
    Jeg har ikke kommenteret før og har ikke selv en blog.Jeg har fulgt Claus Dalby`s,og på den måde fået øje på nogle af jer skønne havebloggere. Det er godt nok en fantastisk gave at få at kunne sætte sig foran skærmen,lige når det passer mig og få et smugkik ind i denne dejlig livsbekræftende verden.
    Tak til dig Hanne,for det du på denne måde,så gavmildt deler ud af.
    K.h.Dorit

    SvarSlet
  10. Dejligt med en udførlig beskrivelse af dine så-metoder. Man får så mange gode råd og idéer ved at blogge ;-)
    Jeg bruger også alt muligt til at så i. Vermiculite har jeg ågså brugt de sidste 3-4 år, og det er uundværligt. Det er yderst sjældent, at der kommer rodhalsråd. Det der kan drille mest er staudesåningen, fordi det er lidt forskelligt hvor længe de skal stå koldt og varmt. Det er også stor forskel på spiretiden hos stauder.
    Dødsmart med den varmeplade ;-)

    SvarSlet
  11. Som du dog kan Hanne og lære fra dig kan du også, tak for det. Jeg har lidt småting i gang i vindueskarmen, men der er ikke den store succes endnu. Så- og priklemuld kan ikke fås herovre endnu, så jeg må vente lidt.

    SvarSlet
  12. Tak for god info.

    Hvor er det en smart varmeplade du har. Jeg købte en såkasse med varme for nogle år siden, men den har jeg nu ikke været så glad for. Så jeg tror, at jeg vil se mig om efter en varmeplade i stedet.

    Held og lykke med de små :-)

    Kh

    Gitte

    SvarSlet
  13. Hyggeligt at høre om dine sysler. Den jordblanding kunne jeg overveje at prøve.

    Jeg har selv to gamle varmeplader. De er købt for 15 år siden, de hørte til de små selvvandingsdrivhuse fra pindstrup, dem med 60 huller.

    SvarSlet
  14. Tak for din beskrivelse.
    Jeg skal for første gang forsøge at så frø af egne og andres planter, så jeg er spændt på om det vil lykkes,

    SvarSlet
  15. Tak for fif - og søde hilsner

    Du er jo nærmest hardcore proff gartner-girl ;)

    SvarSlet
  16. Du er da bare for tjekket. RESPEEEKT!
    Jeg har også endelig fået købt mig en sæk så-jord, så nu skal jeg også meget snart have jord under neglene igen. Hvor bliver det skønt :-)
    Knus Signe

    SvarSlet
  17. Spændt på at høre mere om din varmeplade planter. Det er en god idé med en varmeplade, som jeg vil prøve at få fingre i på et af plantecentrene.
    Jeg fik det god råd af Marianne (den helbredende) at fylde en forstøver med 1/10 del atamon og fylde op med vand. Jeg bruger sand istedet for vermiculite. Det ser ud til at være godt nok - nu prøver jeg det i år. Kan se på de planter der har en anelse mug, at en pift med atamonen og muggen er pist væk!

    SvarSlet
  18. Hej Hanne

    Dejligt med hjælp til såningen ,når man ikke har den store erfaring. købte vermocolite ved Bjarne Højlund frø på nettet, har nemlig hellere ikke kunne finde det i butikkerne,men mon ikke det kommer i Bilka efter Claus Dalby er begyndt der, han bruger det jo også.
    Fed Varmeplade.
    Hilsen Fra Helle

    SvarSlet
  19. Ih sikken et skønt indlæg. Jeg suger til mig. Især er jeg da helt vild med den der varme dims. Den ville passe fint her i huset.

    Jeg bruger sand over mine frø, for det meste går det godt men har også frø der ikke klarer den.

    Lige nu er der intet af mit der titter frem, så det er jo lidt spændende.

    Mange hilsner
    Lise Lotte

    SvarSlet
  20. Trin for trin... her kan alle være med :o)
    Jeg sår ikke selv, men synes det lyder toptjekket det du har gang i ;o)
    Jeg vil glæde mig til at følge alle dine små frølinger... :o)

    Ha en go aften...

    SvarSlet
  21. Hej Hanne. Det lyder godt nok nemt. Jeg bruger også så- og priklejord, da jeg tror, det er meget vigtig, at frøene ikke får for meget næring, det kan de ikke tåle. Jeg har sået lidt i dag. Mine tomatfrø spirer og nogle har allerede fået kimblade, jeg håber bare ikke, det er for tidligt, selvom det vistnok er, men så må jeg potte dem om lidt dybere, når de har udviklet sig lidt mere!

    SvarSlet
  22. Hej Hanne så flittig du er og sød til at lægge en kommentar, synes det er et rigtig fint indlæg om såning og kan kun bekræfte din erfaring med undervarme, det hjælper gevaldigt på spire successen, samt frø der ikke er for gamle.....Jeg glæder mig helt vildt til det bliver forår, der står lavendler i mine øjne...og også drivhuset er fyldt pænt med stiklinger fra de lavendler jeg købte hos Lavendelbo sidste forår.
    Henrik

    SvarSlet
  23. Åh, det er svært at vente. Men jeg holder mig i skindet en måneds tid endnu.

    SvarSlet
  24. Jeg har af en helt særlig grund givet dig en pris i dag. Kig forbi ;-)

    /Birgitte

    SvarSlet
  25. Der er altså noget af en gartner gemt i dig Hanne.
    Det ser simpelthen så prof ud.

    SvarSlet