søndag den 29. januar 2012

De første spirer og livstegn.

De første små frø er spiret hér hos mig.


Det er såmænd bare nogle ganske almindelige 'Spejlæg', Limnanthes Douglasii. De er sået indendørs den 20/1.
De kommer til at se sådan ud:


Billedet er fra maj 2007 og ikke det bedste. Men det var, hvad jeg lige kunne finde.

Jeg havde en rigtig god selvsående bestand af dem indtil de to forrige, kolde vintre tog livet af dem allesammen. Derfor måtte jeg igang med at så nogle igen.

Det er lidt tidligt at så dem inde, men jeg vil gerne have dem i blomst i forsommeren. Jeg kan gøre det så tidligt fordi jeg har de store lyse sydvendte vinduer, og det opvarmede drivhus, hvor de kommer ud senere.

Bortset fra disse har jeg indtil nu kun sået to forskellige Cleome. De er meget længe om at spire, derfor er de sået så tidligt.

*****

Jeg har været lidt fraværende fra Blogland de sidste uger.
Jeg syntes pludselig, det blev stressende at følge med alle de skønne blogs. Så derfor valgte jeg at tage en pause fra det hele.
Jeg vil så gerne følge med i alle jeres blogs, og kommentere hos jer allesammen. Men energien rækker ikke lige for øjeblikket. Der er efterhånden så mange haveblogs, så jeg ved ikke helt hvordan det skal lade sig gøre at følge jer alle.
Hvordan gør I?
Læser I kun nogle udvalgte, eller vælger I de emner som fanger jer?

Gode råd modtages gerne :-)

21 kommentarer:

 1. Hej Hanne.
  Spejlæg er dejlige ude i et bed. jeg har aldrig sået dem selv, men fået et planter af min far. De stå lidt beskyttet under et udhæng.
  Der er mange blogs at følge med i og jeg kan heller ikke følge med i alle.
  Mine tanker går på at det er vel ok, og hilse på af og til er noget vi gør. Men det er umuligt at kommentere og se alle de gode indlæg. Jeg har f.eks haft en travl uge og været på kursus fredag og lørdag. Du har gode tips, så nu hvor vi skal til at forspire kigger jeg gerne forbi din blog. God uge. Kh Anne

  SvarSlet
 2. Pussig lille plante, den kendte jeg ikke. Men navnet er meget velvalgt. Rigtig sød iøvrigt.

  SvarSlet
 3. Hej Hanne.

  Nu er det ikke en pligt at kommentere alle de blog´s man er tilmeldt.Så kunne vi da få nok at bestille.
  Der skal da også gerne være lidt "substans" i kommentarerne og ikke kun for kommentarens skyld.
  Jeg er da glad for at mærke at der er nogen der følger med i min blog, men jeg forventer ikke at den skal kommenteres hver gang jeg finder på et eller andet art skrive om. Så "vigtig" er jeg heller ikke.Jeg fornemmer at mange af os ser det som en form for dagbog hvor vi hver især for lidt afløb for de ting og tanker der optager os.

  SvarSlet
 4. Hej Hanne
  Jeg har det nøjagtigt som du, det kan være alt for meget at skulle læse og kommentere alt. Jeg har måtte sætte "standarden" lidt ned, dvs at jeg ikke kan overkomme at kommentere på alle indlæge jeg læser - men jeg får læst det meste, for det meste.
  Her er der også et par såbakker som spirer (Margurit + lavendel + påfugleblomst) det er så dejligt.
  Kh Helle

  SvarSlet
 5. Hanne - der er vi vist mange i samme situation. Det sidste halve år er der kommet så mange nye blogger at man faktisk ikke kan følge med. Man må læse det man lige fanger når man kigger ind og lægge en enkelt kommentar en gang i mellem. Det skal være fornøjelse og ikke stress. Det er jo een selv der sætter målet for højt "at nå rundt og lægge kommetarer over alt" - en kold tyrker har før virket for mig og så en ny stil når man går igang igen.
  Jeg har også frø til spejleæg liggende - det skal måske være de næste jeg sætter igang.

  SvarSlet
 6. Indtil videre kommenterer jeg pænt alle steder (næsten) men det bliver ikke ved med at gå, når først det bliver forår. Måske kan man begrænse det til at læse dem og stille spørgsmål, hvis det er noget, man gerne vi vide mere om? Eller i hvert fald nøjes med at skrive flotte billeder eller lign.
  Det er jo dejligt at havebloggene er en succes, og vi lærer meget af hinanden, men man kan ikke overkomme at kommentere ved alle, med mindre man ikke har andet at lave, og det har de fleste heldigvis :o)

  SvarSlet
 7. Så sent som idag tænkte jeg på om jeg kunne skrive et indlæg om netop dette dilemma. Jeg er en nysgerrig natur og vil gerne følge med i alle bloggene, og alle bidrager med spændende og informative indlæg. Efterhånden som bloglivet folder sig ud, bliver det dog mere og mere vanskeligt at følge med overalt, med mindre det skal gå ud over andre ting!

  Så jeg har tænkt at enten vælger jeg nogle stykker som jeg følger, eller også må jeg blot kommenterer lidt mindre. Ingen af delene er rigtig godt men bliver nødvendigt.

  Og så tilbage til blomsterne. Jeg såede spejlæg for første gang i sommer og med den milde vinter var de selvsåede eksemplarer bare SÅ langt fremme, - lige til sneen kom igår!! Nå måske nogle alligevel dukker op, det vil vise sig.

  Tak fordi du tog hul på dette emne og forsvind nu ikke helt ud af blogland, vel...!? :o)

  SvarSlet
 8. Hvor er den sød den lille spejlæg.....den kendte jeg ikke.

  Hanne - kan godt følge dig....jo flere skønne bloggere der kommer til hele tiden jo sværere er det at nå hele vejen rundt.....for ikke at sige umuligt.

  Jeg selv vælger efterhånden lidt ud fra emne og interesse - og udfra hvem der følger mest med på min egen blog, da det ellers er håbløst......man kan jo ikke dagligt lægge over hundrede kommentarer.....det er jo ikke menneskeligt muligt.

  Det skal være en fornøjelse at blogge og ikke en pligt.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 9. Hej Hanne
  Jeg forstår også godt du kan blive lidt stresset. Jeg gør selv det at jeg lægger en kommentar når det er noget som jeg syntes er interessant.
  Som du selv siger så er der rigtig mange blogs efterhånden ;-)
  Engang imellem gør jeg det at, jeg trækker stikket ud en uges tid, for at få mig en lille pause. Det hjælper også for mig.
  Rigtig god mandag!
  Gro

  SvarSlet
 10. Kære Hanne. Det her spørgsmål er bare mellem dig og mig...
  Det havregryns-mysli-noget (valkyrie...et-eller-andet) du drysser over din morgenmad - sludder dine frø... kan du ikke lige give mig en lille forklaring på hvorfor det er så fantastisk og hvorfor jeg skal gå ud og lede efter det??
  De andre behøver jo ikke at vide at vi snakker om det, for de har jo helt styr på hvorfor man bruger det ;o)))))

  hviske-hilsen fra fru friis den uvidende

  SvarSlet
 11. Hej Hanne
  Kan godt forstå at det kan blive stressende både selv at finde på indlæg og så kommentere på en masse oveni , nok derfor jeg endnu ikke har lavet min egen blog. Og har også kun udvalgte jeg følger og kommentere og ikke en gang ret tit.Så jeg syntes det er ok at man begrænser sig for tror da der er mange som læser med uden at lægge en kommentar.
  Fedt du skev det om cleome , for så tror jeg det bliver en af dem jeg sår først. Det er sådan først rigtig i år jeg skal storså da jeg nu har fået drivhus og så vil til at lave flere planter selv, og da jeg oveni også er blevet pensionist p.g.a helbredet desværre så kan min energi da bruges til noget så livsbekræftende som at så. Så følger spændt dine anvisninger..

  Mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
 12. Hej Hanne.
  Kunsten at blogge kan være svær, og ind imellem kan det være stressende, særlig hvis man føler sig presset.
  Jeg har sat et indlæg ind om:
  "Kunsten at blogge" - min mavefornemmelse.
  Ønsker dig en god dag.
  Knus Hanne Bente ♥

  SvarSlet
 13. Dejligt, nu kom vi alle ud af busken, og det viser sig, at der er stor enighed om, at vi ikke kan kommentere alle steder.
  Mon ikke vi alle synes, det er dejligt at få en kommentar, det tror jeg. Men dette har ligesom gjort, at vi har forventet mere og mere både af os selv og af andre. De fleste af os er jo kvinder, så vi vil jo så gerne gøre alle glade, kommentere og ingen skal føle sig udenfor, slet ikke de nytilkomne.
  Så har vi lige nogle få mænd, som ikke har ladet sig rive med på samme måde. Oles tilgang til det er fornuftig, ja men vi bruger det som en slags dagbog, det var jo det, det hele startede med, og så tog den ene kommentar den anden, om man så kan sige.
  Konklusionen for mig må være, at kommentere, når jeg synes, der er noget spændende eller interessant, eller noget jeg gerne vil vide mere om, men ellers så kigger jeg bare, hvis jeg har tid og lyst.
  Og så vil jeg sige tak til Hanne, for at du tog emnet op :o)

  SvarSlet
 14. Hej Hanne

  Sikke det spirer hos dig :-) Jeg har ikke tænkt så meget over det med kommentarer. Jeg prøver så vidt muligt at kommentere på de blogge jeg læser fast for jeg bliver selv enormt glad når nogen kommentere hos mig. Og ellers så kommentere jeg når jeg synes jeg har noget fornuftigt at skrive :-)

  Fortsat god dag :-)

  Knus Anne-Mette

  SvarSlet
 15. Spejlæg er så søde... og sikke en spirekraft - kun 10 dage :o)
  Jeg har selv haft dem i haven, men også her var det en hård vinter der tog livet af dem...
  Angående bloggeriet, så er den svær. Jeg er jo forholdsvis ny, og stadig 'afhængig' :o) Jeg kan ikke la vær med at læse alle indlæg, men nu følger jeg heller ikke med i overvældende mange. Jeg kommenterer så vidt mulig på alle, mest fordi jeg kan li det :o)
  Men helt sikkert er det - det skal være sjovt at blogge, ikke af pligt...

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 16. Hej Hanne. Jeg kommentarer på de blogs, jeg læser fast. Nogle gange går det ret meget tid med det, men så kan jeg godt finde på at springe en dag over og så nøjes med at læse gamle indlæg næste dag og kommentere på evt. nye indlæg. Jeg bliver også selv rigtig glad for at få kommentarer, det virker som brændstof på mig, så derfor tænker jeg, at så vil jeg jo ógså gerne kommentere hos andre. En gang imellem sorterer jeg lidt i det, men så tager jeg dem, jeg ikke kommenterede, først dagen efter. Jeg tror dog, at til foråret og sommeren, så går det meste af tiden udenfor, så kan det være, at jeg må sortere endnu mere. Jeg er også glad for, at du bragte emnet op.
  Med hensyn til blomsterspirer, så spirer mine tomatfrø nu, ude i drivhuset ser det ikke ud af så meget!

  SvarSlet
 17. Tusind tak for alle jeres søde kommentarer, og kloge indput.
  Jeg er glad for at jeg tog det op, for det føles lidt bedre, at vide at jeg ikke er alene med disse tanker.
  Jeg vil nødig have at I tror at jeg føler at det er en pligt at kommentere. Det gør jeg faktisk ikke, og heller ikke det selv at blogge. Jeg ELSKER begge dele, og kunne bruge alt min tid på det :-) Men det er jo bare ikke muligt.
  Jeg håber at det hele løser sig hen ad vejen. Nu hvor vi er mange, er vi jo også mange om at kommentere, så i sidste ende burde det jo udligne sig :-)
  Og bare rolige, jeg er bestemt ikke på vej ud af Blogland. Det var netop for at undgå at 'brænde ud' herinde, at jeg tog emnet op.
  Og så til min morgenmad, Fru FNIIS :-D Du er altså herlig.
  Vermiculite bruger jeg ovenpå mine frø, fordi jeg har opdaget at det fungerer bedre.
  Jeg havde læst om det i en del år. Englænderne bruger det meget. Og i starten måtte jeg da også bestille det online.
  Det skulle være bedre fordi det holder frøene fugtige på en bedre måde, end når man drysser jord over. Samtidig skulle der også komme lidt mere luft til, så frøene ikke mugner. Lyset skulle trænge bedre igennem, og frøene have nemmere ved at gro op i den første fase, hvor de er lidt små og sarte.
  Jeg er jo nysgerrig af natur, så selvfølgelig måtte jeg prøve det til sidst.
  Jeg synes det virker bedre, fordi jeg får en bedre spire-procent med det.
  Jeg ved at mange synes at det er lige så godt med almindelig så- eller pottejord, og det er sikkert også rigtigt.
  Det er en smagssag, tror jeg.
  Men nu kan jeg få det i mit plantecenter, og jeg bruger ca. en pose om året, som koster omkring kr. 40,-.

  SvarSlet
 18. Kære Hanne, tak for svar, jeg vidste at jeg kunne regne med dig :o)
  Mon ikke bare jeg også skal kaste mig ud "verjklsuyvysf" og se hvad der sker. Det er da ikke prisen der vælter det... Sov godt :o)

  SvarSlet
 19. Hej Hanne
  Du er bestemt ikke alene! Det var bl.a. derfor, jeg valgte at slette min tidligere blog - for når det bliver en pligt, både at kommentere, men også at finde på nye blog-indlæg, så bliver det jo træls.
  Nu prøver jeg at se på det med nye briller. Når jeg har lyst og TID (for det tager jo nemt lang tid, når man først får sig sat godt til rette og kommer igang med at læse og kommentere på alle de skønne haveblogs, og lave nye indlæg), så blogger jeg - hvis jeg ikke har enten tid eller lyst, så lader jeg være med at tænde computeren.
  F.eks. tror jeg faktisk, min blog kommer til at ligge lidt stille til foråret - for da skal jeg jo ikke sidde inde, men være derude :o)

  SvarSlet
 20. Hej Hanne,

  Jeg synes også det er fint, at du bringer dilemmaet på bane, for der er da ingen grund til at blive stresset over noget, som blot skulle være til glæde og fornøjelse.

  Selv i vintertiden er dagene ikke lange nok til at nå alt, hvad man egentlig gerne vil, det må vi bare acceptere. Kommentarer er rigtig dejlige at få, men hvis man begrænser sig til at kommentere når man samtidig kan bidrage med noget - så tror jeg der bliver en bedre balance mellem lyst og 'pligt'. Jeg læser (og har glæde af) mange indlæg, men får til gengæld ikke tid til at skrive ret mange kommentarer.

  SvarSlet
 21. " Spejlæg" er en smuk lille plante. Jeg har et lille bed hvor de kommer år efter år. De selvsår sig.
  Tag det roligt. Jeg tror vi er mange der nøjes med at kigge og kun skrive en kommentar hist og pist.
  Tak for kigget.

  SvarSlet