torsdag den 10. november 2011

Orden i planternes vinterhi

Som jeg har nævnt flere gange hér på bloggen, så opvarmer jeg mit drivhus om vinteren.

Opvarmer er måske så meget sagt, for jeg holder det kun lige frostfrit.
Jeg har en varmeblæser med 'frostvagt'. Dvs. en indstilling som gør at den starter når temperaturen derinde nærmer sig 0°.

Det lyder meget fint, men det er bare en varmeblæser, som har kostet kr. 79,95 i Bauhaus for 9 år siden. Jeg købte en reserve for 2 år siden, og den kostede kr. 129,95 i Jem & Fix.


De sidste dage er gået med at rydde op derinde, og gøre rent.

Drivhuset er isoleret med bobleplast, som I kan se på billederne. Så det bliver ikke spulet eller vasket ned, som man ellers gør i et drivhus.

Jeg lader nemlig bobleplasten sidde om sommeren også. Ganske enkelt fordi jeg er for doven til at tage det ned og sætte det op igen :-)
Samtidig fungerer det også godt som skygge-'gardin' om sommeren.

Til gengæld holder det kun to år, så bliver det 'skørt' og går i stykker af sollyset.
Så derfor tager jeg det hele ned hvertandet år, og så bliver huset vasket grundigt af samtidig.

Jeg bruger det ganske almindelige indpakningsbobleplast.
Det dyrere bobleplast ville nok holde lidt længere, men jeg synes at det er så ulækkert efter to år, så jeg vil hellere udskifte det lidt oftere.


I år er det heldigvis ét af de år, hvor jeg bare skulle rydde op og feje derinde.

Drivhuset er jo kun på 5 m², så pladsen skal virkelig udnyttes optimalt, for at jeg kan få plads til det hele.
De praktiske metalreoler er også fra Jem & Fix og koster omkring kr. 129.
Jeg synes at de fungerer rigtigt godt, fordi de ikke er så dybe. De er i rustfrit materiale, og lige til at tørre af.


Mit praktiske plantebord har min mand selv lavet, så det har lige den rigtige højde. 'Bordpladen' er en laminatplade fra et gammelt skab.

Endnu er der rigtig god plads derinde, for jeg venter helst så længe som muligt med at sætte planterne ind.
De har nemlig godt af at stå ude og 'afmodne' naturligt. Så overvintrer de bedre.
Og jo længere jeg kan vente, jo mindre skadedyr får jeg derinde, fordi de fleste når at dø udenfor.


Så længe varmeblæseren ikke kører, lukker jeg kun døren når det blæser meget, for der skal være god udluftning så længe som muligt.

Når det bliver rigtigt koldt midt på vinteren dækker jeg også vinduet og døren med bobleplastik. Jeg bruger to separate stykker til det, så jeg kan fjerne dem om sommeren, da de ellers er i vejen og nemt blæser i stykker.
Den automatiske vinduesåbner lader jeg sidde hele året, på indersiden af plastikken.


Hér kan I se den ene slags af de 'dutter', som plastikken sidder fast med. De er af plastik og købt online i UK. De holder plastikken nogle cm fra glasset, så der opstår et isolerende hulrum mellem glas og plastik.

Det koster omkring kr. 800 i strøm at holde drivhuset frostfrit en hel vinter.
Det lyder måske dyrt. Men det synes jeg nu ikke det er, for jeg sparer meget mere ved at kunne overvintre mine planter.

Jeg skal nok senere vise jer nogle af de planter, som jeg sætter derind.

Når frosten rigtigt sætter ind, kan jeg kun lige komme ind i drivhuset og vande, så fyldt bliver det :-)

15 kommentarer:

 1. Suk - du ved hvorfor :) Det er lige præcis sådan noget vi har tænkt os også at gøre, så det er skønt med lidt detaljer - nærmest en arbejdsplan, som jeg lige kan stikke ud ;)

  Uha, som det ser lækkert ud, det, der står derinde :)

  SvarSlet
 2. Ja, sikke et skatkammer - og hvor har du været opfindsom :-)
  Jeg går jo også og drømmer om drivhus - men et koldt et kunne nu være fint nok til en start.
  Knus Signe

  SvarSlet
 3. Tak for kigget, du er top organiseret, Hanne :o)
  Der skal de "kuldeskær" planter nok have det godt vinteren over.
  Kh Helle

  SvarSlet
 4. Der er virkelig kærlighed og organisationstalent over dit drivhus, Hanne. Ikke noget at sige til at din have er så frodig og levende! Jeg var jo nok en af dem, der fik en enkelt rynke i panden på dig, da du fortalte at du opvarmede det, men jeg forstår dig nu så godt.
  Jeg er selv igang med at overveje om jeg skal sætte ind på den front til næste år. Men dels holder jeg virkelig meget af at være ude/inde på en gang med lyset iog naturen omkring mig under såningen i overgangsmånederne, dels er der jo nok lidt mas med bobleplasten og ledningerne....

  Hanne -i øvrigt -hvis du ikke helt ved, hvad du skal med din blog, så vil jeg sige dig to ting: din erfaring og viden på alle mulige områder er enorm: øs bare videre løs. Dine informative indlæg er strorartede! Og den anden er: din have er så skøn at et kik der ind er en Lise for sjælen.

  Vinterhaveknus fra
  Marianne
  Den Helvbredende Have

  SvarSlet
 5. Ja du har godt nok styr på de ting, og hvor er det interessant at læse dine betragtninger og hvordan du gør. Du fortæller pænt om priser osv. det er rigtig godt at vide, at du ikke bruger mængder at penge på opvarmning og at du har bobleplast oppe hele året. Gode idéer er altid nemme at få på din blog. Tak for det :-)
  Jeg tror lige, Bent skal se dette her indlæg.
  Glæder mig til at se hvilke planter, der kommer derind.

  SvarSlet
 6. http://www.newbiscus.com/index.php?page=Home-Newbiscus-DK
  Hej Hanne
  Jeg fandt navneskiltet til min suphibiscus og googlede dette her. Tænkte at det måske kunne interessere dig.

  SvarSlet
 7. Hej Hanne. Sikke en orden. Hvor ser det godt. ud. Jeg synes også, det var meget interessant og lige til at følge som en arbejdsplan. Jeg kan også godt lide at du nævner priser, det er altid rart at vide, hvis man kan spare lidt her og der. Jeg glæder mig til at høre nærmere om, hvad du overvintrer derinde. Det virker meget gennemtænkt - også det med at skadedyrene dør udenfor, jo længere tid planterne kan tåle at stå ude. Rigtig godt indlæg! Mange tak.

  SvarSlet
 8. Fedt,:-) tænk at have sådan et sted som du har. Jeg er lidt misundelig på dig.
  Rigtig god weekend
  K. Gro

  SvarSlet
 9. Hvor ser det godt ud.
  Et fint opholdssted for dine planter vinteren over.

  SvarSlet
 10. Hej Hanne.
  Dejligt at have sådan et opbevaringssted.
  Ønsker dig en god lørdag.
  Knus Hanne Bente ♥

  SvarSlet
 11. Nogen bruger mange penge på en eller anden interesse - f.eks at gå til koncerter og hver koncert koster måske 6-700kr - nogen dyrker golf og det koster et dyrt årsgebyr at være medlem. Så 800 kr til din haveinteresse det er da et billigt "gebyr".
  Alt er relativt - det kommer an på hvordan man beregner det og hvad du sammenligner med! :o)

  SvarSlet
 12. Hej Hanne
  Det lyder til at være en rigtig god ide med det isolerede og opvarmede drivhus.
  Da jeg ikke har noget drivhus, må jeg have en del planter inde i vores hus. Det er ikke optimalt, det er ofte for varmt, er et stort besvær og kræver ekstra rengøring.
  De bedste hilsener
  Kirsten Miran

  SvarSlet
 13. Tak for alle jeres søde kommentarer :-)
  @Cugina og Signe: Jeg er sikker på at I nok snart skal få jeres drivhuse også.
  @Marianne: skriver at et af målene med min blog, kunne være at dele informationer. Tak fordi du synes at jeg ved nok, til at du foreslår det, søde Marianne. Du har nok ret. For jeg er en nørd :-) Når jeg brænder for noget, kan jeg ikke lade være med at sætte mig ind i det, og jeg elsker også at fortælle om det. Så jeg er så glad for at have fundet jer som publikum. De fleste jeg kender på nær mine to gode veninder, bliver ret fjerne i blikket, når jeg begynder med detaljer som disse :-)
  @Lisbeth: Tak for linket til Newbiscus. Jeg har kigget på dem et par gange i plantecentre. Men jeg er jo også stædig, så jeg vil have min egen til at blomstre først :-D
  @Birgitte: Det er helt bevidst at jeg sætter de priser på, som jeg kender, for netop at vise at det hele ikke er så dyrt, som man skulle tro. Det blev jeg nemlig selv overrasket over i sin tid.
  @Kirsten: Min mand blev så irriteret over alle mine planter indendørs de første år, at han overhovedet ikke brokkede sig over at skulle bygge dette drivhus til mig, så de kunne komme UD af huset :-D

  SvarSlet
 14. Jeg har ikke selv drivhus, men uopvarmet udestue, som er frostfri om vinteren. Så jeg kan da godt forstå, at du vil holde liv i de planter, som du har investeret i over årene. Det er rigtigt smart fundet på, at fore drivhuset med bobleplast om vinteren, og jeg er sikker på, at nogle vil tage dem geniale ide til sig.
  Mht. opvarmning tænkte jeg, om man mon kan få nogle solceller, som kunne blive en art varmekilde? Blot en strøtanke. Det må da være det næste, der findes på. Da vi havde campingvogn, havde vi en lille ventilator, der var soldrevet og den holdt vognen fuldstændig fugtfri om vinteren og kostede 0 kr i forbrug.
  Jeg kan se på de solceller vi har på vores tag nu, at selv når det er overskyet genererer den strøm til os.

  SvarSlet