torsdag den 29. december 2011

Er min påskeklokke en julerose?

Nu troede jeg lige, jeg havde forstået forskellen på de to.
Så jeg var overbevist om at min 'gamle' arveplante var en påskeklokke, fordi den først blomstrer om foråret.
Men i det gode vejr forleden ville jeg så klippe bladene af, som jeg har læst at vi skal, for at undgå svamp på bladene...


Og se lige, hvad der gemte sig under bladene.


Jeg har kun en decideret julerose i haven. Og jeg har checket flere gange for blomster. Men den sover stadig vintersøvn.
Så hvordan kan min påskeklokke stå med store svulmende knopper?


Ingen af dem får sol her om vinteren.


Jeg ved godt at der findes en skøn bog om juleroser og påskeklokker, og jeg har også læst den én gang. Nu har jeg bestilt den igen på biblioteket, og måske skulle den på ønskesedlen næste gang :-)

Jeg glæder mig i hvert fald helt vildt til snart at se min dejlige rosa julerose/påskeklokke med blomster.

21 kommentarer:

 1. Tja, så vidt jeg husker er julerosen hvid, mens påskeklokken er lilla...... så jeg gætter på en forvirret påskeklokke, som ikke ved at det er december :0))

  SvarSlet
 2. Mine ved så heller ikke, at det er December. De står også med store lilla knopper. Men jeg kan fortælle, at disse her fulgte som noget af det eneste med huset, så de var i haven, da vi flyttede ind.
  De nye juleroser jeg har købt i Spiren, har kun lige stukket næsen ovenfor, hvis de overhovedet viser spirer endnu. Så måske er der forskel. De gamle påskeklokker er altid tidligere på den.
  Mine juleroser sover i øvrigt også endnu, er i tvivl om de overhovedet vågner igen. Så lad os nu bare nyde vores påskeklokker :o) tidligt eller ikke tidligt.

  SvarSlet
 3. Det er også sådan jeg husker at ha læst det... julerosen er hvid - de andre er påskeklokker :o)
  Nu har jeg set så mange steder på bloggene, at de rundt omkring er begyndt at vise sig... så jeg har været ude at kigge til mine, men de sover allesammen endnu...
  Nu kan jeg så læse her hos dig, at man skal klippe bladene af - det vidste jeg ikke. Skal man også det hvis de er helt friske og grønne??? For det er mine... jeg plejer ikke at klippe dem af medmindre de er visne...
  Ihh hvor man dog lærer meget her i Blogland... :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 4. Jeg ved sørme ikke.... men mange planter blomstrer alt efter om og hvornår de har fået frost eller hvor mange lyse/mørke timer døgnet har og ikke så meget efter hvilken måned vi er i så jeg gætter på at den forholdsvis hårde frost vi fik i begyndelsen af november og så efterfulgt af en varmere periode har indflydelse.
  jeg er fra en tid hvor alle Helleborus blev kaldt juleroser (og det holder jeg fast på, ha, ha) I min læreplads (1978) blev de lilla drevet frem fra november måned og solgt på grønttorvet i stor stil som juleroser:)
  Jeg har kun blomst i en af mine hvide jeg har ellers flere, men de andre er lige så langt tilbage som de røde - dine står rigtig smukt:)

  SvarSlet
 5. Julerosen (Helleborus niger)har hvide blomster og sælges i stor stil drevet frem i drivhus netop nu. Den har tykke lidt skæve voksagtige blade.Mine i haven sover endnu.
  Påskeklokken(Helleborus orientalis)findes i et utal af krydninger, men er mere eller mindre røde fra naturen. Den har langstilkede blanke fingerfligede blade med små takker i kanten. De er super gode til vinterbuketter, hvor de kan danne bund og dække oasis'en.
  Jeg har aldrig klippet bladene af, da det svækker planten, og mine har ikke fået svamp. Jeg synes det er unaturligt at klippe sunde blade af, for det gør de jo ikke i naturen. Jeg ved godt CD siger noget andet, og han sprøjter jo også en masse mod svamp.
  Under bladene sidder knopperne og tusindvis små frøplanter står i ly og venter på foråret.
  Anne Marie

  SvarSlet
 6. Mine Helleborus niger står med blomsterknopper, men min Helleborus orientalis har endnu ikke vist tegn på knopper. Der er åbenbart forskel på, hvor man bor i landet ;-)

  SvarSlet
 7. Godt, at der kom en kyndig på banen, så fik jeg også bekræftet, at julerosen er hvid. Det ville være lettere, hvis vi havde holdt fast i, at de alle hedder juleroser, men den går jo ikke ;-)

  Jeg købte en rød i blomst i går, så nogle af dem kan altså blomstre til jul. Hvilket din jo også er et bevis på :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
 8. Ja det vil jeg så også kalde påskeklokker. De er langt fremme dine! Mine er ikke så langt oppe endnu, men jeg har også begravet dem i blade, for jeg tror de får brug for dem i januars kulde. Men det er et smukt syn og gør mig glad om hjertet, for jeg har dag købt en del sidste forår i Spiren. Så dem vil jeg glæde mig til.

  SvarSlet
 9. Tusind tak for alle jeres søde kommentarer :-)
  Jeg tror også at der åbenbart er stor forskel på hvilke som blomstrer hvor i år.
  Jeg klipper kun bladene af fordi mine har meget svamp. Det viser sig som mørke 'plamager' på bladene. Og jeg klipper kun de ramte blade af. Det er til gengæld næsten dem alle i år.
  Jeg har gjort det i nogle år, og mine planter holder sig pæne hele sommeren efter at jeg begyndte på det, hvor de før hen fik grimme blade ret hurtigt.
  Så jeg tror at det kan hjælpe, når planterne har svamp. Men jeg ville aldrig klippe sunde blade af, for jeg tror også at det svækker planten.

  SvarSlet
 10. Julerosen er som AnneMarie skriver den hvide. Efter hvad CD skriver så skulle roden på julerosen i modsætning til påskeklokken være sort - deraf navnet Niger.

  Men altså glæden er da stor når sådanne smukke klokker åbenbarer sig allerede....måske er det fordi den er veletableret den byder på klokke dans allerede ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 11. Hej Hanne.
  Om det er en julerose eller påskeklokke ved jeg ikke - men er det ikke det samme?
  Men rigtig flot er den.
  Ønsker dig en god dag.
  Knus Hanne Bente ♥

  SvarSlet
 12. Kære Hanne,

  at din smukke påskeklokke allerede stå så smukt i blomst nu, kan kun være et vaskeægte JULEMIRAKEL:o) Den ved slet ikke, at det kun er december. Tror iøvrigt måske den tidlige blomstring kan skyldes, at planten er gammel og meget veletableret, men vælger at tro, at det er et julemirakel....det er meget sjovere, ikke?:o)

  Kom nu rigtig godt ind i det nye (have)år og jeg vil slutte med at ønske dig og alle dine kære et rigtig godt 2012 fyldt med lys, glæde og vidunderlige blomsteroplevelser.

  De varmeste påskeklokkehilsner

  SvarSlet
 13. Ja, du har jo allerede fået så rigelige og velkvalificerede svar - så jeg nøjes også bare med at sige "hvor er den dejlig, den lille Påskeklokke i julehumør" ;o)
  Rigtig godt nytår

  SvarSlet
 14. Tak for en fin blog, med spørgsmål som mage af os ikke er helt afklarede om :O) Nu blev vi så en smule klogere.
  Jeg har endnu ikke knopper på hverken jule eller påskeklokker.

  Rigtig godt nytår. Vi skrives ved i et nyt blog-år som er lige om hjørnet.

  SvarSlet
 15. Masser af svar til dig allerede... Din påskeklokke er vel nok flot, og langt fremme. Jeg har klippet bladene af min hvide julerose, da de havde pletter og jeg har læst hos CD at det skal man gøre... Tjo, der er flere mening om det, men nu får vi se om ikke knopperne vil blive til flotte hvide blomster.

  SvarSlet
 16. Ind og slå op i Hr Dalbyes bog "påskeklokker og juleroser", her må det da stå :)
  Godt nytår til dig og dine.

  SvarSlet
 17. Så blev jeg også meget klogere.

  Godt nytår til dig og dine :-)

  SvarSlet
 18. Hej Hanne. Det er da fantastisk, så langt fremme din påskeklokke er. Jeg kiggede til mine for en 3 uger siden og da var der knopper, nu må jeg ud i morgen og kigge igen. Tænk, hvis de er lige så store som dine. Jeg ser jo aldrig haven i øjeblikket fordi jeg enten er på ferie eller arbejder når der er lyst. Jeg må helt klart tage revanche i morgen!

  SvarSlet
 19. Ja uanset om det er den ene eller den anden, så er den smuk, en glæde på denne grå årstid;0)
  Godt nytår til dig og din familie
  Knus
  Annette

  SvarSlet
 20. Jeg kalder jo alle for juleroser - stædig som jeg er - men den eneste rigtige julerose er Helleborus niger.

  Din er jo nok en påskeklokke - Helleborus orientalis - der i dag dog hedder x hybridus - men der er også flere arter, som ligner orientalis, og det kan være svært at se forskel, men man kan ofte se det på bladene, hvis man altså er ekspert (det var jeg engang - har glemt det en smule nu, må jeg indrømme) ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 21. har lige læst at julerose har en blomst pr. stilk mens påskeklokke har flere blomster pr. stilk.

  SvarSlet