fredag den 5. oktober 2012

Den Orange Have


Det slog mig i går, at jeg slet ikke har vist jer noget fra min Orange Have i år. Så det må jeg skynde at råde bod på. Især fordi den faktisk stadig ser skøn ud.


Særligt pga. denne skønne Dahlia, 'Dr. P.H. Riedell', som står og lyser op i midten.
Den har været så sund hele sommeren og blomstret løs, så den kan anbefales.


Billederne er fra i går, og I kan se, at der endda stadig er nye knopper.
Til venstre blomstrer Rudbeckia Triloba, og over er det en staudesolsikke.


Bedet er svært at fotografere i sin helhed, da muren til vores overdækkede terrasse er lige på den anden side af stien. Så I får det i to 'bidder'.
Her er det en lavere Rudbeckia, som lyser op i forgrunden. Ovre bagerst blomstrer en anden orange Dahlia også stadig. Den er navnløs.


I kan nok se, at der stadig er farver i bedet. Her fra den anden ende.
Og I må meget gerne se bort fra den GRIMME hæk bagerst. Den blev klippet helt ind i år, og det blev den bestemt ikke kønnere af! Åh, jeg ønsker mig et hegn :-D


Her er et close-up, så I kan se de forskellige bladformer.
Til venstre ses etårig pileurt, som jeg har fået frø til af Gitte fra Fra frø til blomst.


En af de planter, jeg har været meget tilfreds med at plante her, er den mørke Sankt Hans urt. Den er også uden et navn, da den er et arvestykke. Og planterne står så dejligt tæt her, at den næsten ikke vælter. Det gør den nemlig andre steder, hvor jeg har den.


Denne våde stakkel er Rudbeckia 'Gloriosa Daisies' købt hos T&M. Den er etårig, men næsten uundværlig i den Orange Have. Bladene er geraniums.


Og hende her er lige så våd :-) Rudbeckia 'Cherry Brandy', også en etårig, men fra Lord Nelson.

Begge disse grupper står i skygge nu, og har kun fået godt med sol i sommermånederne, så det undrer mig faktisk, at de stadig blomstrer så godt. Det var et forsøg, så jeg er da glad for, at det lykkedes.


Til sidst får I lige skønheden Riedell igen, men denne gang med sol på, for det kan vi vist godt trænge til på sådan en øse-plaske-vejrsdag som i dag :-)

17 kommentarer:

 1. Allerførst så vil jeg ønske dig mange gange tillykke med det flotte behandlingsresultat - det er bare så skønt at høre. Og hvor er det dejligt at have dig tilbage her i blogland igen :-)

  Mums et dejligt bed du har og hele forsøget værd kan jeg se. Din orange georgine kan jeg godt forstå, at du er glad for - den kan jeg nemlig også godt lide.

  Du må arbejde på et nyt hegn - jeg er bare så glad for vores, så håber at det vil lykkes dig på et tidspunkt.

  SvarSlet
 2. Hvor har du et dejligt stort og frodigt staudebed. De to rudbeckia er meget flotte og specielle, og må passe perfekt i et orange bed.

  Fortsat god fredag aften:-)

  SvarSlet
 3. Dit orange bed ser så fint ud, man kan slet ikke se, at mor har været væk fra det hele sommeren. Den dahlia er godt nok smuk, jeg har lige været i byen til en reception, der var også samme farve orange dahliaer i vaserne, det var lidt en anden form, men den var også meget køn. Jeg sad og blev helt betaget af den, fordi den blomstrede på en speciel måde, og jeg er jo ellers ikke så meget til orange :)Den var plukket hos en dame, som er meget vild med dahliaer.

  SvarSlet
 4. Godaften Hanne.Smukt bed du har med bla. de skønne dahlia.
  Synes DR PH har en dejlig farve.Kan godt forstå at du gerne vil have et hegn i stedet for den gamle hæk.For 4-5 år siden gik vi sammen med naboen og lavede et hvidt hegn i skel.Det er ca.25 m.og det stod os i ca.5000 kr.Du kan se det i flere af mine indlæg.God aften til dig knus Jette

  SvarSlet
 5. Den er fantastisk den Dahlia!!

  Og ja, hvor er det skønt at gense dit orange bed :D

  Hjerteligst

  SvarSlet
 6. Hvor har du dog et smukt bed.
  Din dahlia er skøn.
  Jeg synes også godt om Rudbeckia 'Cherry Brandy',. Jeg kender den slet ikke, men flot er den.
  Ha´ en god fredag aften.

  SvarSlet
 7. Skønt med et orange indlæg, og en herlig glad dahlia :o)

  Jeg kan godt forstå du ønsker dig et hegn og du vil forbavses over hvor meget ekstra jord du samtidig vil få.

  Du ved selvfølgelig godt at Sct.Hans urt kan holdes lidt tilbage ved at klippe den tidligt!? Jeg har selv lidt svært ved at gøre det i foråret, men har netop kigget på mine væltende sct.Hansurt og lovet mig selv at næste år er jeg hård med saksen... Skal vi huske hinanden på det??

  Ha' en herlig week-end :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, det er netop også for at få den ekstra halve meter have, at jeg gerne vil have hegn. Det er mindst en række ekstra planter eller to i hele havens længde :-)
   Jeg synes det lyder fint, at vi husker hinanden på at klippe SH urterne. Jeg fik det ikke gjort i år, men jeg har gjort det før, og det virker virkelig.

   Slet
 8. Altså nu bliver jeg rigtig misundelig. Dit orange bed er bare super flot. Jeg har prøvet at anlægge et, og det er blevet årets flop. Placeret på et alt for tørt sted med tørstige planter, men så har lært det ;-)

  Riedel og Cherry Brandy er jeg helt vild med.

  SvarSlet
 9. Smukke billeder du viser fra dit orange bed. Der er masser af farve endnu; men her i oktober opleves de mindre intense, end de var bare i september, men ikke af den grund mindre smukke.

  SvarSlet
 10. Smukke billeder fra dit orange bed. Jeg er vildt imponeret over at du kan huske alle navene.
  Også et stort tillykke med dit fine behandlingsresultat, det var en dejlig nyhed.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
 11. Det er et fint bed og så tæt dine planter står! Man kan ikke overhovedet se jord ..... det er det jeg elsker, ved et godt sammensat staudebed.
  Det er også en meget smuk dahlia, den lyser flot op!

  SvarSlet
 12. P.S. Så nu forstår jeg hvorfor mine Sct.Hansurt ikke vælter, jeg kan nemlig bedst lide dem som grønne, og derfor klipper jeg ivrigt i foråret til buketter! Godt at tænke over!
  Mht. hækken, så har jeg også en hæk, som jeg klipper og klipper i og lang ind, og hvis man eller orker det, så får hækken små blade, men bliver super tynd og trimmet. Men klart vil et hegn være nemmere!

  SvarSlet
 13. Hej Hanne
  Ja det bliver spændende om vi kan få nogle frø fra de et årige rudbeckia, har dem også i år og de har været smukke, så vil da rigtig gerne kunne få dem til næste år.
  Det glæder mig at du er tilbage og er kommet igennem den svære tid.
  Flot bed du viser, vi har også en hæk over mod naboen som vi er træt af, men det er naboens bedste siger han så den er nok ikke nem og forhandle til et stakit.

  Hilsen Helle som glædes over at du er tilbage.

  SvarSlet
 14. Både Riedell og Cherry Brandy er fantastisk smukke, rigtigt dejligt at se hos dig :)

  SvarSlet
 15. Hej Hanne
  Tak for et orange indlæg. Det er rigtig kønne blomster i en nuance, der ellers ikke bliver vist så meget af.
  VH Nina

  SvarSlet
 16. Dejlig orange farve din dahlia har :-)

  Du kan godt være heldig at Rudbeckia 'Cherry Brandy' kommer igen til næste år, hvis den vinterdækkes og vinteren ikke bliver alt for hård.

  SvarSlet