tirsdag den 15. maj 2012

Den første Akeleje, Bjergløvefod mm


Forleden sprang den første Akeleje ud her hos mig. Den er lidt foran alle de andre, fordi den står lunt i hjørnet her i Sidehaven. Den er lyserød, og det er jeg glad for, for jeg tror næsten det er mine yndlings: høje og lyserøde med mørke stængler.


Jeg har næsten en million-milliard Akelejer og de blander sig lystigt, så noget navn kan jeg ikke give jer.Den afløser dette syn i bedet i hushjørnet. 'Shirley' og 'Purple Prince'. Hvor har de været dejlige i år.


Bagerst i bedet op mod det ene kældervindue boltrer min mest blå Knopurt sig. Centaurea hedder de på latin. Mine er arveplanter, så de har intet navn. Jeg har også nogle som er lidt mere lilla.


De dækker fint af for de visnende blade på tulipanerne 'Don Quichote' som lyste op her for nogle uger siden. Til højre for dem står en matchende Iris som er i knop nu.


Lige på den anden side af stien i Cykelskursbedet, har jeg bla. den skønne lille Bjergløvefod. Alchemilla alpina.


Den danner 'fodpose' for min gule tidlige daglilje. Se hvor mange knopper der er på spring i den :-)


Bjergløvefoden er en virkelig sød lille plante. Nem, hvis den trives, og den breder sig lidt men ikke for meget. Se de søde små skyer af blomsterknopper. Den er næsten en mini-udgave af den almindelige løvefod.


Og så får I til sidst et par billeder mere af den kønne lille skumblomst, som jeg jo viste jer i hjørnet af Cykelskursbedet forleden.


Er den ikke bare henrivende :-)

28 kommentarer:

 1. Hej Hanne
  Du har ret, det er virkelig en yndig akeleje. Jeg har kun meget mørke lilla akelejer, som jeg er vild med, men nu kan jeg godt se, at det måske er en fejl, at jeg ikke også har sart lyserøde akelejer.
  Måske skulle jeg også overveje at så en akeleje i solen, så jeg kan nyde blomsterne så tidligt som du. Der går lidt tid endnu før mine akelejer i skyggen blomstrer.
  VH Nina

  SvarSlet
 2. Godaften Hanne.det er da en svært sød akeleje
  du viser.mine er ikke sprunget ud endnu.
  Og den bjergløvefod kan jeg da godt
  brænde varm på.
  Mange hilsener Jette (mit lille gods)

  SvarSlet
 3. De er så skønne, frodige og vedholdende de kære akelejer. Og det er en rigtig fin én du har med mørke stængler. Langt størstedelen af mine er også lyserøde men med lyse stilke. Har det efterhånden sådan, at jeg bliver nødt til at luge nogle væk for at bedene for at de ikke overtager. Og jeg kan kun sige det samme om knopurten.
  Skumblomsten skal jeg vist have fingrene i på et tidspunkt. Så vidt jeg husker, så er den god i skygge og der har jeg lige et par bede, som kunne trænge til at blive pyntet med nogle gode planter :-)

  SvarSlet
 4. Ja, bjergløvefoden er næsten bedre end den store, fordi den ikke frøsår sig selv så voldsomt. Jeg synes måske også, at dens løv holder sig mere friskt.

  SvarSlet
 5. Hej Hanne. Bjergløvefoden kan jeg også rigtig godt lide. Den er sød. Den lyserøde akeleje er også meget fin, mine akelejer er slet ikke kommet så langt. Blomsterstænglerne er stadig på vej op!
  Det var nogle dejlige billeder du viste. Mange tak for kigget ind i din pæne planterige have!

  SvarSlet
 6. Jo den er henrivende og det er akelejen også. Jeg kan se, at min bjergløvefod står forkert, den er ikke så stor. Den står i ørkenbedet, så den vil nok have ordentlig jord.

  SvarSlet
 7. Så fin i farven din akeleje er. Jeg glæder mig til mine skumblomster springer ud, den er da flot. Jeg har ikke set mine i blomst endnu.

  SvarSlet
 8. Yndig akeleje, jeg mener kun at jeg har de mørke. Er helt glad for at se dine billeder af bjergløvefoden, den er meget sød og fin (jeg fik en lille klump af Hanne-i-Tilst, da jeg besøgte hende forrige uge).

  Sjovt med din nye Pink Fantasy i forrige indlæg - den ved nok ikke, at den er en gruppe 3...

  SvarSlet
 9. Ih, hvor jeg misunder dig akelejerne. Hvis du ville af med nogle, tager jeg gerne imod:)
  Smukke billeder iøvrigt.

  SvarSlet
 10. Hvor jeg glæder mig til mine akelejer springer ud, nu hvor jeg ser dine så fine! Skumblomst er da noget så køn, og løvefødderne, så søde :)) Og sikken dejlig stor daglilje; den blir da flot!!

  SvarSlet
 11. Den ligner til forveksling min lyserøde akeleje, der sprang ud i dag som den første i min have. Den er bare så fin - jeg elsker akelejer og den lyserøde er også en af mine yndlinge (hvilket måske ikke kommer som den helt stotre overraskelse) :-)
  Hvor er den også fin den lille løvefod - og skumblomsten er da ualmindelig yndig :-)
  Skønt, skønt billede af Shirly mm. iøvrigt!
  Ha' en dejlig aften Hanne
  Knus Signe

  SvarSlet
 12. En million-milliard akelejer er alligevel en del, søde Hanne... ;o)

  Jeg er også ret vild med den lille bjergløvefod, for mig hører den til nostalgien fra mine forældres have - sammen med løjtnantshjerte :o)

  SvarSlet
 13. Mine bjergløvefødder havde jeg med hjem fra Østrigs alper for 20 år siden, hvor vi fejrede min farfars 75 års fødselsdag, så de betyder også noget helt specielt for mig. Synes mine er lavere og mere krybende at se til uanset hvor i haven de vokser. Dejlige billeder du har.

  SvarSlet
 14. Hvor ser det skønt og frodigt ud i din skønne have, den lyserøde akeleje vil da bare lige passe perfekt i mit nye lyserøde bed ;o)

  SvarSlet
 15. Nej en fin akeleje. Jeg har en der ligner meget, men ikke helt. Min første lavendelfarvede akeleje sprang også ud i dag.
  Jeg har også mange akelejer, men ikke en million-milliard, så du har flere end mig!
  Bjergløvefod er bare så skønne, øjner en lyserød for-glem-mig-ej th for! Bare så fine sammen.

  SvarSlet
 16. Hvor ser det dejligt ud Hanne :o) Mine akelejer krydser sig også, men er de helt fejlfarvet i et bed, så flytter jeg dem :O) Fast arbejde :D

  SvarSlet
 17. Dejlige akelajer, mine står også på spring, og de blander sig også lystigt med hinanden. Bjergløvefod fik jeg sidste år, og den er jeg bare glad for. Den ser så fin ud med stjernebladene. Håber jeg kan dele den senere i år.

  SvarSlet
 18. Hvor ser der skønt ud hos dig Hanne :-) Smuk akeleje - jeg glæder mig også til mine springer ud.

  SvarSlet
 19. Akelejer er skønne og uundværlige, og hvis de såer sig selv, er de til at fjerne og det gør jeg ofte.
  Bjergløvefod har jeg ikke i haven, kun den almindelige. Måske skulle man lige overveje den, for den er jo nærmest bunddækkende?

  SvarSlet
 20. Dejlige billeder Hanne, min have er også snart fyldt med akelejer, jeg er ved at indføre lidt mere specielle, da jeg syntes jeg var ved at have den rigeligt mange steder, så måtte den godt blande sig.

  SvarSlet
 21. Hvor ser det dejligt ud.
  Ha en dejlig Kr himmelfarts dag

  SvarSlet
 22. jeg er da "tosset" med din lille skumblomst.... findes den også med mørkt løv?

  SvarSlet
 23. Hvor er det nogle dejlige billeder du har lagt på. Jeg er vild med dit tulipanbed Shirly m.m - og ja Akelejen kan man da brænde helt varm på. Jeg har selv bjergløvefoden og er også meget glad for den, og min skumblomst er først lige begyndt at springe ud, så den glæder jeg mig også over.
  Have hilsen
  Anita

  SvarSlet
 24. Hej Hanne.
  Flotte billeder du viser.
  Du har så mange forskellige blomster / planter m.m., mange kender jeg slet ikke.
  Jeg har ikke så meget forskelligt i min have, som du ved kun rhododendron, roser og klematis.
  Tak for din kommentar og tak fordi du kiggede fordi min blog.
  Ønsker dig en god Kr. Himmelfartsferie - jeg skal til bryllup på lørdag på Fur, min søn skal giftes.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 25. Så bliver man da forårsglad Hanne - så skønt det hele ser ud. Bjergløvefod er da super sød jeg må vist holde øjnene åbne næste gang jeg er på plantemarkede ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 26. Hvor er din akeleje smuk. Jeg har også en del rundt omkring i haven.
  Din skunbloms er også flot.. Kaldes planten også mor og barn?
  Tak for kigget.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
 27. Ja, vores akelejer har nu stået på spring i en uge, meeeeeen måske i pinsen. Hvem ved :-).

  God weekend
  Birgitte

  SvarSlet
 28. BLOMSTERFRØ BORTGIVES! Vil du have mange forskellige Akelejer i din have?
  FauerFlora’s egen Akeleje BLOMSTERFRØ blanding gives væk til alle interesserede, efter “først til mølle princippet” og så længe lager haves.
  http://www.fauerflora.dk/blomsterfro-bortgives/

  Venlig hilsen Line Fauerholm

  SvarSlet