Jeg har set på et par blogs, at flere af jer overvejer at begynde at kompostere. Så jeg tænkte, at jeg ville vise hvordan jeg gør.
Jeg ved der findes meget materiale om emnet, men det at genbruge havens materialer er lidt af en hjertesag for mig, så nu får I altså en lille billedserie her også :-)
Nede bag mit arbejdshjørne har jeg 4 kompost-kasser. Det lyder af meget, men det er kun lige nok til mig. Hér står de 3. De står i skygge det meste af tiden, og det er den bedste plads for kompost.
De er fra Bauhaus, og koster omkring 139,-. Jeg har dog købt et ekstra sæt, og forhøjet disse 3 med et par brædder hver.
Den sidste står hér overfor i lidt mere sol. Men komposten bliver fin alligevel.
De 3 på den anden side står på bare jord, og det er det bedste, fordi ormene så kan kravle ned i jorden om vinteren.
Den sidste står på fliser, fordi de lå her i forvejen, og det fungerer også fint.
Jeg komposterer alt mit have-'affald' (Men jeg kan ikke lide ordet affald, da jeg nærmest synes, at det er havens 'guld' :-D). Alt vores grønne køkkenaffald ryger også i, plus æggebakker og tomme toilet- og køkkenruller.
Der er mange som kværner deres kompost-materiale med en kompostkværn, så det er meget findelt.
Men jeg har ingen kværn, og bryder mig heller ikke om larmen fra den. Så alt mit ryger på i pænt store stykker.
Jeg har læst at det er godt for komposten, at der er større stykker grene og kviste, fordi det giver mere luft til komposteringen. Og det vælger jeg at tro på.
Jeg har stykker af et gammelt gulvtæppe liggende øverst på alle kasserne. De er klippet ud så de passer ned i kassen. Det er noget jeg har set i England. Det holder på varmen og fugten, som begge er vigtige for komposteringen.
Jeg tømmer alle beholderne mindst 2 gange om året, og som regel når jeg en 3. gang for nogle af dem.
Som I kunne se på de andre billeder, lå tæpperne langt nede i kassen. Når jeg 'lukker' en kasse, er indholdet helt oppe til kanten i toppen, men det synker sammen efterhånden. Så der er kun lidt over en halv fyldt kasse, når jeg begynder at tømme den.
Det øverste er som regel ikke særlig omsat, så det ryger over i den forrige kasse, så det kan få en omgang mere.
Lidt længere nede begynder det at se ud som her, og det er næsten omsat kompost, som er pragtfuld som jordforbedring.
Denne skovlfuld røg dog også over i den forrige kasse, for den var helt fyldt med de små hjælpere, kompostormene, og de skal jo gøre gavn igen.
Jeg bruger en sigte, når jeg tømmer kasserne. Det behøves bestemt ikke, men jeg gider ikke have alle de uomsatte pinde m.m. ud i bedene, så derfor gør jeg det. Og så elsker jeg bare sådan en trillebør fuld af sigtet kompost :-D
Det er bare 4 brædder, som er skruet sammen med et stykke volliere-net sømmet på. Det er lavet så det passer til trillebøren.
Jeg løfter bare sigten lidt op og ryster indholdet igennem og ned i trillebøren. Det, som bliver tilbage, ryger op i den forrige kompost igen. (Den med vandmelonen :-))
Efter ca. ½ time har jeg sådan en trillebørfuld. Er det ikke fantastisk? :-)
Så kan jeg komme videre med at flytte stauder. De får nemlig forbedret jorden i hullerne med dette brune guld.
Jeg er nok lidt underlig, men jeg ELSKER min kompost. Og for mig er det god motion at fylde sådan en trillebør.
Jeg tømmer ikke hele kassen på én gang, for det er for hårdt arbejde. I dag har jeg lavet én bør fuld, og den rækker nok et par dage; så laver jeg én til.
Og når jeg er færdig med denne kasse, går jeg videre til den næste. Det passer som regel med at den forrige er fyldt med nyt grønt materiale. Så lukker jeg den, og lægger tæppet på.
Jeg håber disse forklaringer gav mening, og ellers skal I bare spørge... jeg er rigtig glad for at forklare om min kompost ;-)
Efter dagens undervisning, får I lige et par eksempler på, hvilken skøn belønning man får, når man forkæler sin have med dette dejlige brune guld :-)
Hér en skøn lille Dahlia. Den er faktisk et lille mirakel, i hvert fald hos mig. Det er nemlig min første og eneste selvsåede Dahlia nogensinde. Den dukkede op i det lyserøde bed sidste år. Og om efteråret blev den lille nye knold selvfølgelig gravet op, og overvintret i drivhuset. Hvem mon har taget sådan en stor bid af den?
Jeg tror jeg har nævnt denne lille søde sag før. Men jeg har først fået googlet den i dag, og endelig fundet navnet. Den hedder Geranium pyrenaicum Albiflorum. Jeg købte den for år tilbage på et plantemarked.
Blomsten er bitte-lille, knap 2 cm. og hvid med et strøg af lyserød.
Den er virkelig en lille væver. For den får lange ranglede stængler, som snor sig ind og ud mellem de andre planter.
Grunden til at jeg nævner den nu, er at den netop er igang med sin anden blomstring i år. Den blomstrer første gang i omkring 1½ måned i juni og juli.
Her kan I se hvor sødt det ser ud, når den væver sig ind over det hele. Jeg tror det, I ser på billedet, er to planter.
Den har grågrønne blade, som dem I kan se nederst til venstre i billedet.
Selve planten er nærmest en lille roset, som stilkene gror ud fra.
Den selvsår sig MEGET, så den er nok kun for os, som kan lide det vilde look. Men jeg lader de små planter stå det første år, for der fungerer de bare som fint bunddække, og så rykker jeg dem op, når de bliver for store. De er lige til at rykke op med fingrene.
Jeg er meget glad for Asters i min have, fordi de lyser op hele efteråret med deres dejlige farver.
Denne lille søde sag er den første, som er sprunget ud i år. Den hedder Aster dumosus 'Herbstgruss von Bresserhof'. Den står beskrevet som lyserød, men jeg synes den er lidt lyslilla også.
Den er dog lyserød nok til at få plads i det lyserøde bed. Den bliver ca. 40 cm høj.
Tak for den spændende undervisning i kompost. Jeg er ikke sikker på, jeg kommer i gang med det, men jeg kan godt se, at det er meget nyttigt og jeg forstår også din glæde ved det.
SvarSletDen lille geranium er rigtig sød :-)
Dejligt at læse om din kompostering :O)
SvarSletJeg gør mig også den anstrengelse at samle til komposten. Og haven bliver dejlig frodig - og tilfreds af den behandling ;O)
Tak for inspirerende gennemgang af kompostering - måske ender jeg med at prøve det en dag. Jeg har også "et eller andet" med jord. Min gamle mor siger altid "hvorfor har du ikke handsker på?" - men jeg elsker en gang i mellem rigtig at mærke jorden med bare hænder.
SvarSletHilsen Berit
Tak for en fin indføring i kompostens livscyklus og fortræffeligheder :-)
SvarSletJeg har også kompostplaner, men de bliver nok ikke realiseret før til næste år. Planen er, at de skal stå i det hjørne, hvor der lige nu ligger en meget stor bunke i min baghave - og det bliver nok desværre ikke i år, den bliver flyttet. Jeg havde regnet med at lave to kasser, men det kunne da godt se ud som om, jeg skulle planlægge at lave et par til. Det vil jeg huske, når jeg engang kommer der til :-)
Hold da op - hvor "proff", du er - det er virkelig en fin gennemgang af kompostsystemet. Jeg er dog ikke sikker på at vi får plads til det i vores ikke-ret-store have.
SvarSletHej Hanne
SvarSletDu er ikke spor underlig - jeg ved lige hvordan du har det.......for jeg er selv forelsket i min kompost ;o)
Man føler sig rig når man "høster" den vidunderlige næringsrige kompostmuld.
Og det er kræver jo ikke meget arbejde - alle fortjener at opleve "kompost-forelskelsen" ;o)
Kh Helle
Sikke en dejlig fotoserie om kompost! Og sikke en orden, du har :-) Har hos mig bliver det hele smidt i én bunke - lidt ærgerligt, at jeg på det punkt ikke har mere ordenssans - ha, ha (og mit stjernetegn er ellers Jomfru ;-) )
SvarSletDen hvide storkenæb er smuk - jeg har den også, men ja, den selvsår sig rigtigt meget.
Rigtig dejlig dag :-)
Kh. Marlene
Hej Hanne
SvarSletRigtig fin "lektion" om kompost, det er en hurtig omsætning du har hos os tager det ca. 1,5 år at omsætte sådan en beholder og jeg omstikker og vander lidt, det er virkelig haven guld især når køkkenhaven skal gøres forårs klar, vi har ikke nok til at lægge i blomsterbede så her bliver det gode gamle NPK.
Henrik
Hej Hanne. Tusind tak for kompost-undervisningen. Jeg har aldrig helt fundet ud af systemet og har bare smidt al haveaffald (eller guld) ud på marken bagved. Jeg har faktisk overvejet kompostbeholdere, men er gået fra det, fordi jeg simpelthen ikke havde forstand på kompost. Nu er jeg blevet meget klogere og måske går jeg igang!
SvarSletHej Hanne. Supergodt indlaeg og god inspiration, vi er nok 2 'underlige', for jeg elsker ogsaa kompost ( og duften af den skonne jord ) og bruger som du, alt hvad der overhovedet er muligt fra kokkenregionerne.
SvarSletKH Jane
Hvor er det godt og interessant med sådan en trin for trin vejledning i kompost. Jeg har altid haft kompostbunke - nu kompostbeholder i haven, men aldrig været så struktureret som dig. Jeg kører meget affald væk, men jeg er glad for at det altsammen bliver omsat til kompost af kommunen så føler jeg ikke dårlig samvittighed:)
SvarSletHej Hanne
SvarSletTak for din søde hilsen. Jeg er meget imponeret over din kompost-orden. ;)
Jeg bruger selv formuer på at køre affald væk i papirsposer. Normalt en 30-40 stykker ad gangen, når der er haveaffalds afhentning. Jeg tror seriøst at de er trætte af mig - de stakkels mennesker der henter her på vejen!
Jeg har kun en lille have, - men var den større, drømmer jeg mig til at have plads til kompostering. Det er også luksus at lægge sådan et fint lag ud til forbedring. Og forskellen på jordkvaliteten - og planternes vækst er markant året efter. Måske jeg kan lave en mini-kompost næste år.
Tak for kigget.
kh
Eva
Evigglade.blogspot.com
Kæreste Hanne
SvarSletJa, nu skriver jeg til dig her, for jeg havde lige brug for en update på det med komposten og kunne huske dit vildt gode indlæg!
Og der alligevel SÅ mange, der skriver til dig på din "forside", hvorfor jeg så vælger at gøre noget andet..... (du ved)
Jeg har nemlig nogle forskellige spørgsmål til dig, som vil være lidt smartere at kommunikere om på mail. Jeg har jo haft din adresse én gang (og ligeså dit mobilnummer) men begge dele har jeg desværre ikke længere. Så hvis du har lyst (og en tini wini bitte smule ork) så skriv en mail til mig på:
marianne [snabel a] kontekst [net]
Det var dejligt at du gav lyd fra dig igen - det giver ligesom en lettelse at høre fra dig. OG haven - ja, selv den MEST velplejede have er jo ikke helt pasningsfri, men du har et godt udgangspunkt. Og så har den jo også brug for dig, når du kan igen. ;;)
Knus med smil i fra mig!