lørdag den 27. august 2011

Min nye Clematis, og flere sensommerblomstrende stauder.


Her ved København har vi haft et par dejlige havedage. Ah, hvor har jeg nydt det, og man kan se, at både blomsterne og dyrene virkelig liver op, når der kommer lidt sol og varme.

Jeg syntes ikke, der var så meget nyt tilbage i haven, men i det dejlige vejr fandt jeg alligevel et par små efterårsblomster derude.

Forrige uge købte jeg fire nye Clematis. Jeg har virkelig syntes, at min have har manglet Clematis i år. Jeg mistede 5 i vinters, hvor af 3 heldigvis har vist livstegn. Endnu én blomstrede slet ikke, og flere har været svage, fordi de fik visnesyge sidste år.
Og så havde én af mine yndlings-planteskoler, Anchers, store flotte planter til 69,-


En af dem som røg med i kurven, er denne mørkelilla skønhed, 'Star of India'. Den var kun i knop, da jeg købte den, så jeg var spændt på blomsten.
Den ryger i en større potte foreløbig, for den skal stå op af det nye plankeværk i den orange have. Her vil jeg nemlig også have mørk-lilla med bordeaux toner.


Dette er også et nyindkøb. En sød lille Phlox, Phlox paniculata 'Edens Smile' fra Staudefeen. Den er simpelthen så sød. Det er ligesom om, den har en ekstra lille blomst indeni blomsten :-) Perfekt til mit nye bed under æbletræet, hvor det orange bed lå før.


Jeg har kun én staudeclematis. Og for at være ærlig, har jeg et noget blandet forhold til den. Blomsterne er meget små, og sene. Den har stået lidt i skammekrogen i alle de år, jeg har haft den.
Men nu har jeg plantet den tre gode steder, og så får den et par år til at bevise, at den er værd at beholde.


Den kommer fra en gammel venindes mormors have, så jeg ville gerne beholde den. Jeg tror den hedder Clematis heracleifolia. Nogle andre bud på navnet?
Den står her i hjørnet ved hegnet om drivhuset.


Og I skal da lige se mine solsikker. De kigger ud over hegnet til resten af haven :-)
Jeg plantede dem her, så jeg kunne binde dem op ad hegnet, for at støtte dem. Men de er nu ikke blevet så store, som jeg regnede med.


En anden lille køn sag, som er meget sent på den i år, er min hvide staudelathyrus. Lathyrus latifolius 'White Pearl'. Den har jeg selv sået for 6 år siden. Jeg skal nu have sået nogle flere til alle mine plankeværker, for den lyser så dejligt op.  


Se de kønne kridhvide blomster. De er jo desværre uden duft, men til gengæld kommer den igen år efter år.


Nu er der rigtigt ved at komme farve på alle mine Asters. Denne er et arvestykke.


Den stod i den nye 'Orange Have', men jeg synes at den er lidt for lys. Og jeg vil hellere bruge pladsen på noget, som er varmere i farven.


Så den blev rykket herover ved siden af Thujaen.


Den kæmpe store busk, man kan se i forgrunden, er en kornel. Den skal klippes helt i bund næste forår, så så bliver det et dejligt solrigt bed her.

Jeg klippede min thuja ind i går, bare for at prøve det. Og jeg kan virkelig godt lide resultatet.  

Som I måske kan ane, er det gamle orange bed, næsten tømt for orange planter nu.
I skal nok få en opdatering fra den nye 'Orange Have' meget snart.

I dag vælter regnen ned. Vi har allerede fået 20 mm., og vores skur er oversvømmet. Hvor er jeg træt af regn!
Så jeg vil gå i kælderen, og finde noget maling frem, for vi har fået lovning på at forsikringen skulle være færdige med vores vandskadesag indenfor en uge. Så kan vi endelig komme igang med at gøre huset beboeligt igen.

Fortsat god weekend til jer alle :-)

mandag den 22. august 2011

Kompost, og lidt blomster.

Jeg har set på et par blogs, at flere af jer overvejer at begynde at kompostere. Så jeg tænkte, at jeg ville vise hvordan jeg gør.
Jeg ved der findes meget materiale om emnet, men det at genbruge havens materialer er lidt af en hjertesag for mig, så nu får I altså en lille billedserie her også :-)


Nede bag mit arbejdshjørne har jeg 4 kompost-kasser. Det lyder af meget, men det er kun lige nok til mig. Hér står de 3. De står i skygge det meste af tiden, og det er den bedste plads for kompost.
De er fra Bauhaus, og koster omkring 139,-. Jeg har dog købt et ekstra sæt, og forhøjet disse 3 med et par brædder hver.


Den sidste står hér overfor i lidt mere sol. Men komposten bliver fin alligevel.
De 3 på den anden side står på bare jord, og det er det bedste, fordi ormene så kan kravle ned i jorden om vinteren.
Den sidste står på fliser, fordi de lå her i forvejen, og det fungerer også fint.


Jeg komposterer alt mit have-'affald' (Men jeg kan ikke lide ordet affald, da jeg nærmest synes, at det er havens 'guld' :-D). Alt vores grønne køkkenaffald ryger også i, plus æggebakker og tomme toilet- og køkkenruller.
Der er mange som kværner deres kompost-materiale med en kompostkværn, så det er meget findelt.
Men jeg har ingen kværn, og bryder mig heller ikke om larmen fra den. Så alt mit ryger på i pænt store stykker.
Jeg har læst at det er godt for komposten, at der er større stykker grene og kviste, fordi det giver mere luft til komposteringen. Og det vælger jeg at tro på.


Jeg har stykker af et gammelt gulvtæppe liggende øverst på alle kasserne. De er klippet ud så de passer ned i kassen. Det er noget jeg har set i England. Det holder på varmen og fugten, som begge er vigtige for komposteringen.


Jeg tømmer alle beholderne mindst 2 gange om året, og som regel når jeg en 3. gang for nogle af dem.
Som I kunne se på de andre billeder, lå tæpperne langt nede i kassen. Når jeg 'lukker' en kasse, er indholdet helt oppe til kanten i toppen, men det synker sammen efterhånden. Så der er kun lidt over en halv fyldt kasse, når jeg begynder at tømme den.
Det øverste er som regel ikke særlig omsat, så det ryger over i den forrige kasse, så det kan få en omgang mere.
Lidt længere nede begynder det at se ud som her, og det er næsten omsat kompost, som er pragtfuld som jordforbedring.


Denne skovlfuld røg dog også over i den forrige kasse, for den var helt fyldt med de små hjælpere, kompostormene, og de skal jo gøre gavn igen.


Jeg bruger en sigte, når jeg tømmer kasserne. Det behøves bestemt ikke, men jeg gider ikke have alle de uomsatte pinde m.m. ud i bedene, så derfor gør jeg det. Og så elsker jeg bare sådan en trillebør fuld af sigtet kompost :-D
Det er bare 4 brædder, som er skruet sammen med et stykke volliere-net sømmet på. Det er lavet så det passer til trillebøren.
Jeg løfter bare sigten lidt op og ryster indholdet igennem og ned i trillebøren. Det, som bliver tilbage, ryger op i den forrige kompost igen. (Den med vandmelonen :-))


Efter ca. ½ time har jeg sådan en trillebørfuld. Er det ikke fantastisk? :-)
Så kan jeg komme videre med at flytte stauder. De får nemlig forbedret jorden i hullerne med dette brune guld.
Jeg er nok lidt underlig, men jeg ELSKER min kompost. Og for mig er det god motion at fylde sådan en trillebør.
Jeg tømmer ikke hele kassen på én gang, for det er for hårdt arbejde. I dag har jeg lavet én bør fuld, og den rækker nok et par dage; så laver jeg én til.
Og når jeg er færdig med denne kasse, går jeg videre til den næste. Det passer som regel med at den forrige er fyldt med nyt grønt materiale. Så lukker jeg den, og lægger tæppet på.
Jeg håber disse forklaringer gav mening, og ellers skal I bare spørge... jeg er rigtig glad for at forklare om min kompost ;-)


Efter dagens undervisning, får I lige et par eksempler på, hvilken skøn belønning man får, når man forkæler sin have med dette dejlige brune guld :-)

Hér en skøn lille Dahlia. Den er faktisk et lille mirakel, i hvert fald hos mig. Det er nemlig min første og eneste selvsåede Dahlia nogensinde. Den dukkede op i det lyserøde bed sidste år. Og om efteråret blev den lille nye knold selvfølgelig gravet op, og overvintret i drivhuset. Hvem mon har taget sådan en stor bid af den?


Jeg tror jeg har nævnt denne lille søde sag før. Men jeg har først fået googlet den i dag, og endelig fundet navnet. Den hedder Geranium pyrenaicum Albiflorum. Jeg købte den for år tilbage på et plantemarked.
Blomsten er bitte-lille, knap 2 cm. og hvid med et strøg af lyserød.


Den er virkelig en lille væver. For den får lange ranglede stængler, som snor sig ind og ud mellem de andre planter.
Grunden til at jeg nævner den nu, er at den netop er igang med sin anden blomstring i år. Den blomstrer første gang i omkring 1½ måned i juni og juli.


Her kan I se hvor sødt det ser ud, når den væver sig ind over det hele. Jeg tror det, I ser på billedet, er to planter.
Den har grågrønne blade, som dem I kan se nederst til venstre i billedet.
Selve planten er nærmest en lille roset, som stilkene gror ud fra.
Den selvsår sig MEGET, så den er nok kun for os, som kan lide det vilde look. Men jeg lader de små planter stå det første år, for der fungerer de bare som fint bunddække, og så rykker jeg dem op, når de bliver for store. De er lige til at rykke op med fingrene.


Jeg er meget glad for Asters i min have, fordi de lyser op hele efteråret med deres dejlige farver.
Denne lille søde sag er den første, som er sprunget ud i år. Den hedder Aster dumosus 'Herbstgruss von Bresserhof'. Den står beskrevet som lyserød, men jeg synes den er lidt lyslilla også.


Den er dog lyserød nok til at få plads i det lyserøde bed. Den bliver ca. 40 cm høj.

fredag den 19. august 2011

Sensommerstauder, farvel til Det Orange Bed mm

Så kan vi vidst ikke komme uden om, at det er ved at være sæson for sensommerstauderne.
De dejlige farvestrålende blomster, og ofte høje og flotte planter.


Dette er Hjortetrøst, Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'.
Blomsten betegnes som mørk rød, men den har også et skær af hvidt over sig, når de trevlede blomster åbner sig.



Den har mørke stængler og mørkegrønne blade.



Det er simpelthen en fantastisk plante. Den kommer meget sent i gang om foråret. Så sent at man ofte frygter, at den er død.
Men den tager virkelig revanche. Den står til at blive 2 meter. Men den jeg har hér i Magnolia bedet bliver altid mere. Den står i næsten konstant fugtig jord, fordi den har skygge om fødderne.
Men jeg har den også i forhaven, hvor den står i grus-jord som er meget tør. Og der klarer den sig også, men bliver ikke mere end ca. 1,70. Og den kræver en tår vand i virkelig tørre somre.
Mit tredje eksemplar skal flyttes til den nye 'Orange Have'. Alle tre er fra én plante, som jeg købte for 4 år siden.



Hende hér er jeg helt vild med. Det er også en staudesolsikke, nemlig Helianthus 'Lemon Queen'.
Er det ikke en helt bedårende lysegul farve?



Det er en helt utrolig plante. Den er sund, og den vokser godt, men ikke for meget.



Jeg tror den ville komme i top 10 af mine yndlingstauder.
Denne er bundet op, fordi den læner sig lidt fremad væk fra huset, men jeg har også én i det lyserøde bed, og den står uden støtte.


Her har vi så én af de farvestrålende :-) Solbrud, Helenium 'Helena Mix'. Det er en, jeg selv har sået. Den flytter også hen i den orange have.


Og det bliver så det sidste billede, I får fra 'Det Orange Bed', for nu er jeg i fuld gang med at flytte stauderne. Det er store klumper af planter, og jorden bliver forbedret godt med kompost, så jeg når kun nogle stykker om dagen.
Men det passer mig også bedst på den måde. For så har jeg tid ind imellem, til at gå og planlægge og tjekke hvilke planter, som skal stå hvor. Jeg starter som regel med de bagerste i det nye bed, og arbejder mig frem mod de laveste foran.
I skal nok få billeder, når jeg er nået lidt længere :-)


Når jeg trænger til en pause fra flytteriet, går jeg rundt og nusser i de bede, som ikke skal ændres i år. 
Jeg nyder at mit 'Sol- og Måne Bed' stadig ser friskt og sommerligt ud.
Sidste år var dette bed et af dem, der blev splittet ad :-)
Jeg kan godt lide kun at arbejde i nogle af bedene, så de andre bede kan se dejlige ud så længe som muligt.


Forhaven fik også den store tur sidste efterår, så der er fred og ro i år.
Har I set mine skøre Nicotiana? De er langt over 2 meter nu, og de blomstrer og blomstrer.
Jeg klipper selvfølgelig de visne frøstande af, efterhånden som en hel klase er færdig med at blomstre.
De er tøjret til nogle beslag i muren, for at kunne holde til al den blæst vi har.
Som jeg har skrevet før, er de enten selvsåede eller overlevende rødder fra sidste år.


Det er virkelig en sommerblomst, som jeg kan anbefale. Den er køn, og dufter skønt hen på eftermiddagen og aftenen.


Til sidst skal I lige se en skæg idé, jeg fik i går.
Jeg har jo altid en masse potter stående her i mit arbejdshjørne. Det er stauder som står i potter her, indtil de er store nok til at kunne overleve i mine jungleagtige bede :-)
De står kun sorteret efter højde.
I går besluttede jeg mig for, at nu var det for sent at plante flere sommerblomster. Og jeg var lige ved at kaste både de røde amaranthus og den hvide solsikke på komposten.
Men så slog det mig, at de da lige så godt kunne stå hér bagerst i gruppen og se søde ud :-)
Jeg bruger jo rigtig lang tid hér med at potte op og dele planter, så jeg nyder mit lille minibed imens.
Alt står bare i sorte urtepotter, og jeg vander bare hele herligheden med en vandkande med spreder, eller med vandslangen.

mandag den 15. august 2011

Den orange Have, Dahlia og Ballonklokke

Ja, som sagt kom jeg meget hurtigt af med min Thuja. Det var dejligt. Nu kan jeg bedre komme til at planlægge bedet, fordi den store busk ligesom delte det i to.


Kan I se at det hænger meget bedre sammen som ét bed nu? Midt i, op mod skellet, skal der stå et mørkløvet lille træ. Jeg har både en prydkirsebær og en hyld i potter, og jeg har ikke helt besluttet hvilken, eller om der skal være plads til begge.

Jeg må indrømme, at det nok er denne del af havelivet, som jeg allerbedst kan lide. Det at planlægge, flytte, dele og plante. Man ser det nye bed for sig, forestiller sig hvordan det ene blomstrer og så afløses af det andet... ah, det er bare livet :-)
Og at gå året efter og vente på om det nu også lykkedes, og ser ud som i drømmen.
Som I ved har jeg jo en lille have, så jeg er utrolig glad for, at jeg har dette behov for at ændre i mine bede. For ellers ville jeg hurtigt løbe tør for plads at 'lege' på.


Jeg må altså lige vise jer denne dejlige sensommer-skønhed igen, for den er så flot i år.
Den kan som sagt godt lide fugt, og det er der bestemt ikke her i dette bed. 

Selv om jeg prøver at undgå det, så kan jeg godt finde på at plante fugt-elskere i tør jord.
Det kan godt lade sig gøre, men så skal man være indstillet på at man skal vande dem ofte, når det er tørt.


Dette bliver den ene indgang til 'Den orange have'. Det er fra baghave-siden. Jeg kan selvfølgelig allerede se det hele for mig :-)
Jeg er begyndt at flytte planterne så småt. I går flyttede jeg min store cremefarvede Cephalaria hen i Trellis-bedet foran drivhuset.


Og så er endelig endnu én Dahlia sprunget ud. Den står i det orange bed under æbletræet. Det er en 'Bishops Child', som jeg såede for nogle år siden.



Dens mørke løv gør den endnu mere perfekt til de orange farver. Men den vil virkelig gerne snart have lidt varme og sol, tror jeg.


En anden god lille plante i det orange er Rudbeckia.



Endnu en Dahlia, som jeg er utrolig glad for. Det er Dahlia 'White Star'.



Den bor i det lyserøde bed.



Hér bor også denne lille, specielle plante. Ballonklokke 'Platycodon grandiflorus'.



Kan I se at knoppen ligner en luftballon. (Som godt nok hænger nedad :-))


Se de fine, lilla striber på blomsten, og så er blomsten dobbelt.
Jeg såede den for 6 år siden, fra frø som jeg byttede mig til, så den har desværre ikke noget navn.


Til sidst lige min dejlige gladiolus, som jeg ikke kan blive træt af at kigge på :-)

torsdag den 11. august 2011

Hvem vil have min thuja? Og min 'orange have'.

Jeg har en stor Thuja, som jeg skal af med, og vil høre om nogen står og mangler sådan én :-)


Det er den I ser midt i billedet.
Den ser ikke så stor ud, men hækken er 1,80 tror jeg, så Thujaen er over 2 meter høj.
Det er en Thuja Brabrant.

Jeg skal af med den, fordi den er for stor. Jeg har 3 af dem, og det er for meget for min lille have. Jeg vidste ikke at de groede rigtigt hurtigt, da jeg købte den.
Den er som sagt gratis til et godt hjem :-)

Jeg skal igang med at anlægge min nye 'orange have' her i dette bed.



Det er det aflange bed bag vores overdækkede terrasse i baghaven.
(Ja, I må undskylde rodet, men det er vores ødelagte møbler fra kælderen, som vi ikke må smide ud, før forsikringen er færdige med at behandle vores vandskade-sag.)


Som jeg har vist jer, ligger mit orange bed i dag her under æbletræet.
Jeg flytter det af flere grunde.
Den primære grund er, at det ikke får sol nok hér. Som I kan se, er der ikke meget farve i det, selv på denne årstid, hvor der skulle være fuld knald på Dahlia og sommerblomster.
De fleste orange blomster vil gerne have meget sol og varme, og det er der i det nye bed med fuld sol næsten hele dagen.   
Og jeg elsker den måde de orange farver gløder i solen :-)


Der er faktisk mere knald på nordbedet, som det aflange bed hedder nu. Her med orange solbrud. Den kan heldigvis bare blive stående.


Og den skønne heliopsis 'Summernights' kan også blive stående. Det er godt for den har været længe om at etablere sig.


Det er planen, at hækken i hele denne side af haven skal erstattes af plankeværk. Den er over 50 år gammel og har det rigtigt dårligt. Og vi er ikke hæk-mennesker. Derimod elsker jeg at dække plankeværk med clematis og buske :-) Og det giver mig mindt ½ meter ekstra have langs hele skellet.
Plankeværket bliver dog nok ikke før til næste år.  
Den foreløbige plan er at plankeværket skal gå lidt ud for enderne også, og så skal der være en form for indgang med en portal, så det bliver som en lille seperat have i haven.
Frostie synes nu ellers at hækken giver god skygge :-)

Foreløbig flytter jeg 'bare' alle de orange planter over i bedet, nogenlunde hvor jeg skal have dem, så de kan komme over i solen og vokse.
Men jeg regner med at skulle lave bedet om igen, når plankeværket er kommet op, fordi der så bliver plads til flere planter i bredden.

Jeg elsker nye projekter som dette :-)

Samtidig har dette store nordbed altid været et bed, som jeg ikke rigtigt har gjort noget ud af, fordi det lå lidt gemt. Nu håber jeg at det får en bedre udnyttelse, så pladsen ikke føles spildt.



Samtidig får jeg frigivet hele bedet under æbletræet til rosa, lilla og hvide blomster, og dem er jeg ved at mangle plads til. Hele den venstre side af min have er holdt i disse farver, så jeg tror at det vil give en god helhed at hele baghaven bliver i disse farver.
Jeg kan også bedst lide at farverne ikke støder sammen i mine lange kig, som her.

Normalt begynder jeg ikke at flytte og dele stauder så tidligt som i starten af august. Men vejrudsigten lover jo ikke særligt godt vejr foreløbig, og om ikke andet så er det jo i hvert fald godt plantevejr.

Så nu vil jeg ikke gå og ærgre mig mere over manglende sol, men glæde mig over væde til alt det nyplantede, og så kan det jo være at sommeren kommer igen i stedet :-)