fredag den 5. juli 2013

A New Dawn, næsten af sig selv... og en af de højeste.

Fotograf: Michael

Nej, helt af sig selv er den selvfølgelig ikke kommet, men det er altså tæt på.

Fotograf: Michael

Det er den skønne marcipanrose 'New Dawn'. 
Jeg har en mani med at 'stikke pinde i jorden' om efteråret.
Buske, træer, og nu også en klatrerose, er det lykkedes med.

Fotograf: Laura

Det er simpelthen den nemmeste formeringsmetode, jeg kender.
Vi skal hen sidst i oktober, eller i hvert fald efter at bladene er faldet af.
Forrige efterår klippede jeg bare et stykke stængel af min gamle 'New Dawn', og stak det ned i jorden bag espalierhegnet rundt om drivhuset. 

Fotograf: Laura

Jeg havde jo heller ikke så meget energi til haven sidste sommer, derfor kan jeg med sikkerhed huske, at jeg ikke har 'nurset' den.
Men jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt sidste år tjekkede den, og da var der liv i den.
Men jeg havde godt nok ikke forventet blomster på den allerede i år. Faktisk havde jeg glemt alt om den, indtil jeg opdagede det nedenstående syn.


Idéen til at 'plante' den fik jeg, fordi mit hegn jo er så skønt med den lyserøde Montana, som jeg viste jer for nogle uger siden. Det må jo se lige så dårende dejligt ud, hvis hegnet en måneds tid senere igen er svøbt i lyserøde roser.


Er det ikke utroligt at en pind stukket i jorden kan producere to så pænt store roser, og endnu én på vej, uden hverken ekstra vand, gødning eller nussen.


Nu vi er I dette bed, som jeg selvfølgelig overhovedet ikke kan komme ind i - derfor mine hjælpefotografer til de ovenstående - så skal I også lige se en anden, som gør det rigtigt godt i år.
Den står her foran rosen, men er lidt svær at fotografere, fordi den er så spinkel i alt sin højhed.


Det er den creme-lysegule Cephalaria gigantea, Kæmpeskælhoved. Nu hoppede jeg lige over til dens søskende i det Lyserøde bed, så I bedre kan se den.
Det er en utrolig staude. Jeg stod op og tog dette billede, så I kan se, hvor høj den er, og det bedste er, at den ikke skal bindes op; de lange stængler svajer bare i vinden.


Og se hvor kønne blomsterne er. Jeg er helt vild med den måde støvdragerne (tror jeg) sidder og dingler ligesom på liljer.


Jeg har selv sået min for nok 7 år siden. Jeg delte og flyttede den for nogle år siden, og det er den åbenbart ikke så vild med, for den har været virkeligt længe om at få sin storhed igen.

13 kommentarer:

 1. hej Hanne ..hvor er den skøn din fine new dawn.
  hvor lyder det spændende at du selv har fremavlet den .mon det også kan gøres med buket roserne ??? (hmm har jo indimellem et overskud fra butikken)
  Diana

  SvarSlet
 2. Det med pindene har vi tilfælles... og når det lykkes så bliver man bare så glad:o) Hvor er det en flink New Dawn som belønner med blomster allerede i år og jo det bliver fantastisk når det lyserøde brus afløser montanaen.
  Celphalaria er virkelig noget særligt med sine store blomster svævende flere meter oppe i luften. Mine selvsår sig så jeg må være ret grov over for alle småplanterne.
  Rigtig god weekend, Hanne.
  Knus
  Lisbeth

  SvarSlet
 3. Sådan som du beskriver det, ville det være dumt ikke at stikke nogle grene af rosen i jorden til efteråret. Jeg havde held med træagtige stiklinger af hylden black lace for 2 år siden. Skælhoved er smuk på sin specielle dunede måde.

  SvarSlet
 4. Dejligt New Dawn pinden valgte at slå rødder, for det må være perfekt at få den op i hegnet efter Montanaen :-)
  Flot at den allerede i år kvitterer med blomster.

  SvarSlet
 5. Hej Hanne
  Hvor er den dog dejlig Cephalaria gigantea, Kæmpeskælhoved. Jeg kan godt forstå at du er glad for den. Den er jo rigtig fin i farven. Jeg har også New Dawn,- de er så taknemmelige og har en vældig groktaft. Fint op af et hegn.
  Jette

  SvarSlet
 6. Hej Hanne. Det var en fantastisk historie om din rose - tænk at det kan lade sig gøre. Du har virkelig grønne fingre! Din skælhoved er også helt fantastisk, den må jeg lige notere ned, for den tror jeg godt, jeg kan bruge i min have!

  SvarSlet
 7. Jeg er imponeret over så hurtigt den sætter blomst allerede efter sidste efterår. Jeg købte en rose sidste forår og den har endnu ikke blomstret, selvom jeg både har gødet og givet særlig rosenjord. Men jeg har da et par steder, hvor jeg også kunne bruge en klatrerose mere, så jeg vil prøve din metode og så bare lade som ingenting og det er måske det, der virker!
  Jeg er enig i, at støvdragerne er flotte og meget skulpturelle på kæmpeskælhoved. Det er også en lækker farve.

  SvarSlet
 8. Jeg er også imponeret over det skulle være så nemt. Det må jeg prøve. Jeg har kæmpe skælhoved på andet år nu med mange stængler op men den blomstrer ikke endnu. Knus Lisbeth

  SvarSlet
 9. Jeg havde aldrig fundet på bare at stikke nogle grene af New Dawn i jorden, så tak for tippet. Det må da prøves, hvis jeg husker det til efteråret.
  Vi fik frø af kæmpe skælhoved for 2 år siden. Sidste år væltede de frem og i år er der blomst i et par stykker. Vi har dem stående på vent, for de skal stå i det græsbed, vi drømmer om. Har set det i Birkegårdens haver, og synes det så så godt ud.

  SvarSlet
 10. Det må jeg da også prøve, at stikke en rosengren i jorden. Selv om det med roserne mest er Michaels område :) Hvor sødt af dig at skrive sådan Hanne :) Faktisk er min vokset endnu mere, i bredden, fået flere skud ud i siderne, så den nærmest 'dækker' hele bedet, men det gør jo ikke noget, når det er i luften og så luftigt. Knus Anne Mette

  SvarSlet
 11. Fine billeder. Det er gode hjælpefotografer du har ;-)

  Og sikke en succes med New Dawn rosen! Jeg har en veninde der gør det samme med sine roser, og hun har også haft held med det flere gange. Fantastisk at det kan lade sig gøre!

  SvarSlet
 12. Jeg er imponeret Hanne....du må i sandhed have grønne fingre - skønt syn at opdage på sin haverunde ;0)

  Knus

  SvarSlet
 13. Flotte løsninger, i vores hegns firma arbejder vi på en løsning hvor vores komposit hegn kan beplantes med eks. klatrerose og andre smukke løsninger.

  SvarSlet