onsdag den 11. januar 2012

Nyserod lyser så dejligt op

Nyserod er helt uundværlig i vinterhaven, synes jeg.


Den lyser så dejligt op med sine sunde grønne blade og limegrønne blomster.


Helleborus feutidus hedder den på latin, og Stinkende Nyserod på dansk. Den lugter karakteristisk, når man rører bladene, men jeg synes nu ikke at den stinker.
Den har de sødeste klokkeformede blomster, som i milde vintre starter allerede før jul hos mig.Efterhånden som de ældes får de dette pink skær langs kanten. Det synes jeg er rigtigt kønt.
Min barndomsveninde sendte mig min første plante i '98, så den er en kær gammel ven.
Jeg vil betegne den som en kortlivet staude. Den holder en 2-3 år samme sted hos mig, men den frøsår sig fint, så jeg har altid en 4-5 planter rundt om i haven. Hverken for meget eller for lidt.


Den trives i skygge og halvskygge, men kan også klare sig i sol.


Se hvor den lyser op hér i højre side. Det må man da elske på denne årstid af sådan en nem plante :-)

29 kommentarer:

 1. Jeg deler bestemt din begejstring for nyserod. Vores plante er desværre tilbøjelig til at få svamp, så i år har jeg været ude og fjerne angrebne blade og blomster; men planten står fint med de limegrønne blomster alligevel

  SvarSlet
 2. Åh ja :) Jeg kender den jo godt i forvejen, men havde glemt den. Nu er den sandelig også på min planteønskeliste, som efterhånden er ALENLANG!

  SvarSlet
 3. Jeg har den heldigvis hos mig, men jeg glemte at kigge til den i dag, da jeg var ude, så jeg ved ikke om den blomstrer.

  SvarSlet
 4. Den ser da bare helt forrygene ud din plante. Jeg kan godt lide kontrasten imellem de grønne farver.
  Den må nok hellere komme på min planteønskeliste.
  Havehilsner fra Marianne.

  SvarSlet
 5. Jeg anede ikke der var noget der hed stinkende nyserod... men nu hvor jeg ved det, kan jeg mærke at det er en plante jeg ikke kan leve uden :oD
  Det er sådan noget min mand ikke forstår - men der er så meget mænd ikke forstår... hø hø :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 6. Ja det må du nok sige, jeg ville ønske at den ville bo os mig. Jeg købte 2 hos Spiren for 2 år siden og desværre var der ingen der kom igen året efter:(
  Den er så fin i farverne her i vinteren og den lyser fint op sammen med din Cornus Albas røde grene, dejligt.

  SvarSlet
 7. Stinkende nyserod har jeg også i haven og er som dig, også meget glad for den. Jeg kan kun være enig i din beskrivelse af planten og her har jeg den også kun 2-3 år. Men jeg tror ikke, at min er så langt fremme - den står vist kun med knopper endnu.

  SvarSlet
 8. Nu er jeg stødt på navnet "stinkende nyserod" flere gange, og nu kan jeg da se at den også må på min plante-ønske-liste. Hvor har den dog været i hele mit liv...!!??

  SvarSlet
 9. Ja den lyser sandelig friskt op i vinterhaven.
  Kornellen står sørme også og ser flot ud kan jeg se.
  Kh Helle

  SvarSlet
 10. Jeg har også set den et par gange og har den også på min ønskeliste.
  I det hele taget, så finder jeg limefarvede blomster helt uundværlige. De giver sådan et frodigt og ungdommeligt præg i haven.

  SvarSlet
 11. Og så er de tykke læderagtige blade rigtig gode som bund i rokokko-buketter sommer såvel som vinter i stedet for salal-blade, som blomsterbutikker sværger til.
  En uundværlig plante i skygge- og skovbundsbedet.
  Anne Marie

  SvarSlet
 12. Hvor er den sød Hanne - men lidt uheldig, da den blev navngivet ;-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 13. Så behøver du i hvert fald ikke at købe den, når du - meget snart - drager til Skælskør og Spiren ;-). Jeg til gengæld må da vist have fingrene i den et eller andet sted.....

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 14. Straks jeg så den, tænkte jeg at den minder lidt om julerosen - og det kan man vel også se af navnet Helleborus, som du er så sød at nævne. Jeg har godt hørt navnte stinkende nyserod før, men aldrig set den.

  Jeg må have oprettet en planteønskeliste også - og denne er da selvskreven :)

  SvarSlet
 15. Smuk er den :-)
  Jeg købte en for nogle år siden, men den gik desværre til for mig indenfor det første år, ved ikke hvad der gik galt :-(
  Måske en ide at prøve igen.

  SvarSlet
 16. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 17. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 18. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 19. Åh ja juleroser er en klar favorit hos mig, for et par år siden købte jeg en hel kasse fuld hos Gartneriet spiren, de fleste står lige nu klar med bristefærdige knopper.

  Vidste i at den er giftig, og den er blevet brugt som medicin siden 1700 tallet?
  Grunden til at den kaldes Nyserod er fordi den gang anså man nysen som et sundhedstegn, så man brugte den som nysepulver :)
  Den er også blevet brugt som hjerte medicin.

  Hvis der er nogen der har brug for at læse lidt om pleje og deling/formering af Hellebrous/Juleroser, så se den her pdf fil. http://www.gartnerietspiren.dk/uploads/Dowloads/praktisk-oekologi.pdf

  Hilsen Line

  SvarSlet
 20. Tænk den har jeg ikke! Sikke en skøn farve den har den nyserod!
  Så vil jeg lige sige tak for dine gode råd ang. såning, og i det hele taget. Ikke at jeg selv kommer op på det antal, men jeg kan jo se, at du har inspireret rigtigt mange have-bloggere, dejligt at du sådan deler ud af din haveglæde, som lyser ud af alle dine gode råd. Så STORT tak Hanne.

  SvarSlet
 21. Min, som jeg fik af en planteveninde, holdt ikke til første blomstring. Jeg havde glædet mig til at nyde synet nu. Men den ser ret sørgelig ud :( Tak for synet af din :)

  Hjerteligst

  SvarSlet
 22. Hvor er den fin, jeg havde hørt om den men aldrig set det. Den lyser helt sikkert op der midt i bedet.

  Tak for kigget.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
 23. Hanne, må jeg godt låne et af dine billeder fra dette indlæg til at lægge på min blog's ønskeliste?

  Ulla

  SvarSlet
 24. Tusind tak for alle jeres søde kommentarer :-)
  Ja, Ulla selvfølgelig må du låne et af mine billeder.
  Jeg kan fornemme at det er en plante som begejstrer derude i Blogland. Og som åbenbart kan drille og være lidt svær at få fat i. Så jeg skal nok holde øje med frø på den når vi når dertil. Men I må meget gerne huske mig på det, for jeg er lidt glemsom :-)

  SvarSlet
 25. Ups har lige gravet mine op. Jeg havde en del - lavet fra frø - og de bredte sig hurtigt.

  Og nu når jeg ser dit smukke billede, så fortryder jeg. Altså kan man da ikke snart lære det. Hmm gad vide om jeg har lidt frø liggende endnu et sted.

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
 26. Hej Hanne.
  Flotte billede du viser.
  Flot ny header du har lavet - FORÅR.
  Ønsker dig en god dag.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 27. Tak for kigget Hanne.
  Din nyserod er køn of flot med det friskgrønne i både lys og mørk. Kan sagtens se den i buketter også. Det må være ret flot.

  OGså tak for din anbefaling af lønbæk. Har godt set at de har cornus controversa. Men det er vistnok kun buske. Men derfor kunne jeg jo godt prøve at kontakte dem. :) Man ved aldrig.

  knus fra Eva

  SvarSlet
 28. Tak for kigget Hanne.
  Din nyserod er køn of flot med det friskgrønne i både lys og mørk. Kan sagtens se den i buketter også. Det må være ret flot.

  OGså tak for din anbefaling af lønbæk. Har godt set at de har cornus controversa. Men det er vistnok kun buske. Men derfor kunne jeg jo godt prøve at kontakte dem. :) Man ved aldrig.

  knus fra Eva

  SvarSlet
 29. Det var endnu en dejlig plante i din have. Jeg har også kun hørt navnet, men aldrig set den i virkeligheden. Jeg kan godt lide farven. Den lyser virkelig op. Den skrives også på ønskelisten!

  SvarSlet