tirsdag den 13. september 2011

En sød lille gul sol, Pinky Winkys efterårsskrud og andet godt.

Allerførst, som lovet, et billede af den mørke daglilje, som jeg havde med til havebloggertræffet.


Den bliver omkring ½ meter høj hos mig, og blomstrer i juli. Dagliljer skal have mindst 6 timers sol om dagen for at blomstre godt. 


Hér skal I se en rigtig sød og trofast plante. Det er Rudbeckia triloba.


Er den ikke fin med det helt sorte øje? 


Den varierer den del i højden, fra omkring 90 cm til 150 cm.
Jeg byttede den i 2006 med én fra USA. Jeg har kun sået den det ene år, og siden har den selvsået sig hvert år. Den fungerer som en to-årig i min have.
Den er især god, fordi den blomstrer fint i halvskygge. Hér står den faktisk i næsten helskygge, og se hvor fint den blomstrer. Og den er fin og grøn i bladene, selv så sent på sæsonen.


Prøv at se hvor enorm den blev her sidste år. Det er da et syn man bliver glad over, når det er midt i oktober, som det var på dette billede.
Jeg vil prøve at tage frø af dem i år, og så skal jeg nok vende tilbage.


Så har Pinky Winky taget sit efterårsskrud på. Kan I huske, hvordan den startede midt i juli med helt lysegrønne til hvide blomster? 


 Nu er blomsterne helt mørke i farven. Ser det ikke sødt ud?


Nu er min sølvlys endelig sprunget ud. 


Jeg siger endelig, fordi den har den mest vidunderlige duft, som jeg altid glæder mig til i sensommeren.


Den hedder Cimicifuga ramosa 'Brunette'. Sikkert pga. dens mørke løv. Den står hér i den lille trekant ved dammen. Med stier på to sider, er det nemt at komme til at stikke næsen i den flere gange om dagen :-)


Og så skal I lige se min Clematis heracleifolia igen. For nu er den rigtigt i blomst med sine søde små lavendel-blå klokkeblomster.
Tak til Anne Marie fra Lønbæk Planteskole :-) For da jeg nævnte denne plante sidste gang, skrev hun, at jeg skulle prøve at lægge et blad i drivhuset. Og ganske rigtigt... det får en rigtig dejlig duft, når det tørrer. Det vidste jeg slet ikke.


Til sidst får I et stemningsbillede af dammen med det lyserøde bed i baggrunden. I er velkomne til at sætte jer lidt på træstammen og nyde den dejlige åkande ude i dammen :-)

14 kommentarer:

 1. Din clematis er vel nok sød, godt vi har Anne Marie til at fortælle, hvad planterne hedder og fortælle andre gode fif. Jeg har også set, at Lønbæk har pinky winky, og da vi skal derop d. 4.10. gætter jeg på den smutter med i bilen hjem :-)
  Cimicifuga er bare fantastisk både smuk og velduftende.
  Jeg venter lige til i morgen, når det bliver lyst, så vil du måske kunne skimte mig, mens jeg nyder åkanden :-) Nej forresten det bliver tidligt om morgenen, så ser du det ikke.

  SvarSlet
 2. Sætter mig lige ved din dam og nyder de smukke blomster :-)
  Din pinky winky er da meget fin og den har velnok skiftet til efterårskjole.
  Rudbeckia triloba er meget smuk og gror sig enorm hos dig.
  Tak for kigget hos dig. Fortsat god aften.

  SvarSlet
 3. Jeg har lige købt en Rudbeckia triloba Takao hos Idéhaven - så det er da dejligt at se her hos dig hvor meget glæde jeg vil kunne få af den.
  Tak for billed af dagliljen - det bliver spændende at se den vokse hos mig i mit nye orange bed, der skal startes på her i efteråret.

  SvarSlet
 4. Skønne billeder :O)

  Har du selv sået din sølvlys? Jeg har forsøgt mig to gange, desværre uden held.

  SvarSlet
 5. Tak for jeres søde kommentarer :-)
  @Lisbeth: Ja, Anne Marie er simpelthen så sød og hjælpsom. Hun har også hjulpet mig flere gange med spørgsmål på Havenyt. Og ja, jeg kan da også forestille mig at Pinky Winky vil med dig hjem den 4.10. Det er en skøn lille busk.
  Du lægger bare en seddel, hvis du kommer tidligt og nyder dammen :-D
  @Anne: Fortsat god aften til dig også. Jeg håber du nød at sidde ved min dam :-)
  @Berit: Ja, jeg tror at du bliver rigtigt glad for din Takao. Det er sådan en nem og sød plante, og vi kan jo godt lide farven især, vi to :-)
  @Gitte: Nej, jeg har ikke sået denne plante. Jeg har også prøvet at så dem 2 gange. Både med frø som jeg byttede mig til og købte frø. Men det lykkedes ikke, så jeg gav op og købte denne for 3 år siden. Jeg har delt den en gang, men den anden plante døde desværre i foråret.

  SvarSlet
 6. Sikke nogle skønne billeder. Jeg har også sølvlys, så jeg må ud og holde øje og næse med den. Foreløbig står den vist bare med knopper, men det må være lige op over.

  SvarSlet
 7. Nej jeg er da helt glad ved din Rudbeckia triloba, det er lige sådan en af de gule som jeg godt kan lide nuancen på....og så det sorte øje, dem sætter jeg også pris på.
  Kh Helle

  SvarSlet
 8. Uhm, altid dejligt at gå en tur i din have. Og endnu bedre, når man så lige tager et hvil og nyder åkanderne...

  Og tak for sidst, super hyggeligt at hilse på dig. Helenium'en blomstrer så fint, jeg kan ikke nænne kappe (alle) hoveder, så den står i en krukke, så jeg kan nyde og nusse den :)

  kh Anne Mette

  SvarSlet
 9. Hej Hanne. Sikke nogle dejlige stemningsbilleder i haven. Den Clematis er utrolig sød. Jeg vidste heller ikke at sølvlys dufter. Jeg må ud at dufte til min. Min har også mørkt løv med hvide blomster og jeg er også rigtig glad for min.
  Dejligt med en bænk at sidde på, så man kan kigge ud over det hele!

  SvarSlet
 10. Dejlige planter i en dejlig have :O)
  Din Rudbeckia er meget smuk. Jeg har Indian Summer....tror jeg nok den hedder. Den brillierer med en flot brun knop der minder om chokolade knapper :O)

  SvarSlet
 11. Hej Hanne.
  Flotte billeder du viser:)
  Ønsker dig en god dag.
  Knus Hanne Bente ♥

  SvarSlet
 12. Jeg har haft blogproblemer – og kan se at dem der har mig på deres blogroll, ikke er blevet opdateret .
  Jeg har 2 fri award, som alle min blogvenner må tage.
  Ønsker dig en god dag.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 13. Hej Hanne.
  Tror lige jeg tager mig et lille stille øjeblik ved dine åkaner, jeg synes lige der kom en sent udklækket guldsmed flyvende forbi.
  Henrik

  SvarSlet
 14. .....åh hvor dejligt med en stille stund på kanten af bassinet Hanne. Hvor er din sølvlys smuk......min er endnu ikke sprunget ud.....men hvor jeg dog glæder mig og ikke mindst nu.

  Hold fast hvor er den smuk og frodig din triloba.......og ja man bliver da helt glad i låget ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet