torsdag den 26. maj 2011

Tæt på forhaven.

Så er vi klar til en tur mere igennem forhaven :-)
Denne gang stopper vi op, og ser lidt nærmere på nogle af planterne.

Det er selvfølgelig svært at fortælle andre hvordan de skal gribe deres have an. Men hvis jeg skal give et godt råd til etablering af bede, så må det være at huske at bruge buske og træer i bedene.
Det er et råd, jeg har lært fra vores alle sammens Claus Dalby.
Og det gør altså en kæmpe forskel. Jeg gik i flere år og plantede og flyttede i mine bede, men de blev bare aldrig helt som jeg ville have det. Ligeså snart jeg begyndte at plante buske og træer, var det ligesom at alt hang bedre sammen.
Jeg køber mange buske hvert år og også som regel et træ eller flere.
Folk er begyndt at spørge om, hvordan jeg dog får plads til det hele, men sandheden er, at de sagtens kan være i bedene også. For de fleste buske og træer fylder jo minimalt forneden.
Jeg vælger ting som også vil se pæne ud, hvis jeg vælger at stamme dem lidt op efterhånden.
Og en ekstra og meget vigtig bonus er, at især buske faktisk ikke koster ret meget, i forhold til hvor stor en effekt de har i bedene. Jeg bruger mange helt almindelige buske, men måske i en lidt anderledes farve eller med andre blade.


Hér vil jeg igen fremhæve min creme-gule gyvel, der som I kan se også blomstrer ret længe. Jeg må indrømme at jeg synes at den er fokuspunktet i dette bed lige nu.Hvis I bemærkede det, står der længere tilbage i bedet endnu en busk. Den gør ikke så meget væsen af sig lige nu, fordi den falder i ét med hækken. Men den giver alligevel højde.
Det er en Stjernetop, en Deutzia Magnifica. Om et par uger vil den være oversået med de sødeste små hvide blomster. Til den tid er gyvelen færdig, og jeg vil have klippet den tilbage. 
Alt imens bliver akelejerne ved at blomstre, for jeg 'død-hoveder' dem nemlig i en uge eller to for at forlænge blomstringen.
Berit spurgte til gode staudekombinationer. Det er jeg faktisk ikke blevet så god til endnu.
Jeg kombinerer udfra højderne, farverne og blomstringstidspunkterne. Det med at kombinere bladformer og farver, og blomsterformer er kun noget jeg så småt er begyndt på :-)


Men hér er ihvertfald et lille udsnit af hvordan jeg gør.
Helt til højre ser I Stjernetoppen. Dette bed ligger i skygge meget af tiden. Det får lidt morgen- og sen aftensol og middagssol i højsommeren, der må jeg så vande, hvis det bliver for tørt.
Den brogede i midten er en Heuchera 'Green Spice'.
Så er der jo akelejer på begge sider og en bagtil i bedet.
Helt ude til venstre står en hosta, og et par Corydalis, Lærkespore. Det er den almindelige gule slags.
Bag Heucheraen står der bregner som er på vej op, og en mørkblomstret Stjerneskærm, og helt til højre fortil kan man lige skimte bladene fra en daglilje. Den er fra sidste år, så den fylder ikke så meget endnu.
Når jeg har klippet akelejerne tilbage om et par uger, planter jeg som regel et par Flittigliser til at give lidt farve her, og måske en enkelt Nicotiana.Heuchera 'Green Spice'


Hér er vi foran Stjernetoppen til højre i det forrige billede. Foran kommer der lodden løvefod og en daglilje mere. I skal nok få billeder senere når det forskellige blomstrer. 
Bag denne daglilje står der en høj Sankt Hans Urt og en mørkerød Kertepileurt. Og faktisk har jeg lige købt endnu en busk, en mørkløvet Troldhassel, som nok skal stå helt til højre i dette billede.


Og hér har vi forbedet med mini-syrenen, som Cugina spurgte om :-) Den har intet navn da jeg har lavet den selv fra en rodstikling. Den er stammet op som et lille træ. Jeg vil tro at den er 5-6 år gammel. Det man ser mest udover syrenen, er Akelejerne lige nu. Men der står også en broget græs og nogle Heuchera i forgrunden her. De blå til højre er knopurt.
Til venstre for syrenen står der en hvid potentilla busk bag akelejerne. Foran syrenen gemmer der sig en staude-chrysantemum i lilla, og lidt til højre for kommer der en lyserød staude-valmue up. Ingen af disse tre kan man se før jeg klipper Akelejerne tilbage.


I baggrunden til højre står der et opstammet japansk kirsebærtræ på ca 1.50 m. Foran det står der en stor julerose. Mellem syrenen og kirsebærtræet står der hvide Geranium og en mørkeblå Phlox. Et eller andet sted i midten af det hele står der også en hvid småblomstret Aster og en kertepileurt i lyserød :-D Jeg kan ikke engang selv huske hvad her er, før det begynder at gøre væsen af sig.Der er som I kan se spredt Alium Aflatunense ud over hele bedet. Her fortsætter den hvide geranium i baggrunden, da jeg synes den lyser så dejligt op. Til højre for den kommer en Viol-frøstjerne, og imellem dem kommer en lilla Strandaster. I midten til venstre er det Riddersporer og videre mod højre en gul lilje, og der er også en mørkere lilla Strandaster på vej.
De flotte grønne blade i forgrunden er en lyserød Stjerneskærm, og de brogede blade er en Lysimachia Punctata. 


Den hvide Geranium Phaum Alba som står i baggrunden af bedet.Lysimachia Punctuata får gule blomster, men de er meget små, så jeg har den for løvet hér.


Hér er så den sidste lille bid af bedet hen til Hjertetræet.
Den brogede busk i baggrunden er en Klokkebusk. Det er en lav udgave som kun bliver 1 meter høj, og den får lyserøde blomster. Den blomstrer nu ikke så meget hér i skyggen, men jeg har den også mest for løvet, og fordi jeg ikke kunne finde andet som ville vokse lige hér. Til venstre i baggrunden er der en Løjtnantshjerte og til højre en Sankt Hans Urt. I forgrunden er der igen Geranium Macrorrhizum og en gul daglilje som næsten er i blomst. Den er den tidligste daglilje jeg har og dufter dejligt. I får navnet én af dagene :-)
Billedet ser lidt rodet ud, fordi det var begyndt at blæse rigtigt meget.
Liljen op af træstammen en en Martagon Lilje.

Rigtig mange af disse planter har jeg fået bidder af fra andre havefolk igennem tiden.
I mine første haveår tiggede jeg stauder af alle jeg kendte :-) Mange har overskud af de almindelige ting som gror godt, og giver gerne en bid væk. Til gengæld deler jeg også gerne ud af hvad jeg har. Det har været en rigtig god måde at få fyldt bedene op i starten.Hér er så bedet på den anden side op ad gavlen på huset.Mine to dejlige Rhododendron i dette bed er Rhododendron Catawbiense 'English Roseum' og er købt i Bauhaus for nogle år siden og var ikke særligt dyre.Denne skønhed er selvsået og har derfor intet navn. Det er den høje som står forrest to billeder længere oppe.


Puha, hvor tingene vælter rundt i denne blæst :-|  Hér i forgrunden står min gamle kending også, Geranium Macrorrhizum. Kan I se hvad jeg mener med at jeg propper den ind alle vegne, hvor der er bar jord :-) Der står også de hvide Geranium i baggrunden, og et par Bluebells til højre. Til ventre står der afblomstrede Kejserkroner, og bag Rhodoen en Klatre-hortensia som er plantet sidste efterår. Foran Rhodoen står en selvsået orange valmue.
Ja, jeg ved godt at det lyder vildt at der kommer orange hér, men de er så søde, så det gør ikke noget. Jeg har et billede af blomsten, som I får at se næste gang.Min gode ukrudtsbekæmper, Geranium Macrorrhizum :-)Og til sidst en lidt special langsporet Akeleje som står næsten inde i Rhododendronen til venstre. Den er også selvsået.

Jeg håber ikke at dette indlæg var alt for rodet. Det er svært at beskrive hvordan jeg fylder i bedene, når meningen er at planterne nærmest skal overtage efter hinanden.

Jeg vil meget gerne have konstruktiv kritik på om indlægget fungerer på denne måde, eller om jeg hellere skal forklare tingene på en anden måde.

Og I skal selvfølgelig bare spørge hvis jeg glemte noget på billederne.
I har sikkert opdaget at jeg ELSKER at tale om min have :-D

Næste gang får I resten af forhaven, bl.a. med de blå blomster :-)

12 kommentarer:

 1. Wow!! Der kom jeg gerne på havebesøg!! For pokker, hvor ser det bare godt ud... lækkert... flotte bede. Ja, jeg kunne blive ved.

  Ha' nu en dejlig dag:-)

  SvarSlet
 2. Sikke smukt - dejligt at se dine bede :-)

  SvarSlet
 3. Tak fordi du deler din dejlige have med os!

  Anne, Birkerød

  SvarSlet
 4. Super flotte billeder - smukke bede.
  Tak for kigget i din have.
  Ha en god dag.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 5. Hej Hanne.
  For mig virker det helt perfekt som du viser dine planter. Det indlæg du har lavet her er en perfekt opfølgning af sidste indlæg.
  Super flot forhave.
  Jeg holder også meget af at bytte mig frem til planter, det er nemlig ikke altid pengepungen kan følge med når jeg overfalder planteskolerne :-)
  Ha' en skøn weekend.
  Kh Lone

  SvarSlet
 6. Hej Hanne

  Tusinde, tusinde tak! Jeg lapper alt i mig - men kommer lige tilbage igen en anden dag, hvor jeg har lidt mere tid end i aften. Det bliver et favorit indlæg, helt sikkert :)

  Jeg blev lidt mere rolig, da du skrev 14 år, så har vi stadig lidt tid at løbe på :) Det er jo også det sjove, at prøve af og 'male' med planter, som Claus Dalby siger. Og netop bytte sig lidt frem, så lærer man efterhånden.

  Vi bruger også gerne geranium i alle 'huller', det er helt sikkert et hit. Men jeg skal vist læse og lære lidt mere om kertepileurt kan jeg se. Jeg har efterhånden byttet mig til en del noget, eller fundet på plantemarkeder, men ikke noget helt så højt som dit.

  Nå, det blev en lang smøre. Jeg skal nok lige skrive indlæg om mit indkøb en af dagene, bliver nok først efter weekenden - lidt afhængigt af vejr og vind.

  Igen, tak Hanne - glæder mig til at læse mere om din flotte have.

  SvarSlet
 7. Det er en flot og spændende måde, du fortæller om din have på. Og det er spændende at følge med i, hvordan du tænker og gør.
  Det må dog være meget tidkrævende, så det er ikke på denne årstid, jeg klarer det, men måske en god vintersyssel. Billederne skal dog tages nu. Tak for kigget.
  Den gule daglilje har jeg også, den blomstrer lige om snart og dufter dejligt.

  SvarSlet
 8. Hej Hanne

  Sikke en fantastisk have du har...smuk med smukt på! Jeg har så meget at lære og vil helt sikkert følge med her hos dig ;-) Tak for din kommentar på min lille blog. Kh Fr Krull

  SvarSlet
 9. Ps/ hvad er det du gør med akelejerne, og hvornår? kh Fru Krull

  SvarSlet
 10. Hej Hanne.
  Velkommen til som læser hos mig.
  Jeg har nu været en lille tur rundt på din blog og have dvs. det du har vist indtil videre og sikke en frodig have du har. Den modenhed en have får når det har været i ens eje i længere tid er uvurderlig. Ligesom dig har jeg også altid haft et meget stramt budget, det bliver man jo en ivrig så og stiklinge haveejer af :-)
  Kigger ind igen snart, du er kommet på min liste.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
 11. Det var da en superskøn have :)


  Hilsen

  Mads
  http://sushiikøbenhavn.dk/

  SvarSlet
 12. Tak allesammen for jeres søde kommentarer :-)
  Jeg er glad for at I synes at det er sjovt at se og læse om, for jeg synes nemlig at det er sjovt at lave.
  Og du har ret, Lisbeth, det tager lang tid. Men jeg har indlægget liggende i kladder og arbejder lidt på det ind imellem, når jeg har tid og lyst. Jeg er nødt til at holde mange pauser, og så er det hyggelidt at sidde og rode med.
  Du siger at du også har den gule daglilje, har du også købt den med navnet 'Peach'? Jeg undrer mig fordi den overhovedet ikke er fersken-farvet :-)
  Men dejlig er den, og især duften.
  Hej Fru Krull :-) Jeg er ked af at jeg ikke forklarede mig bedre. 'Død-hovde' er en intern joke min veninde og jeg har. Det hedder dead-heade på engelsk, derfor bruger vi det udtryk.
  Det betyder at jeg går og brækker de visne blomster af efterhånden. Det gør at de blomstrer længere.
  Før I andre tror at mit døgn har flere timer end jeres, vil jeg lige sige at jeg kun gør det i en uges tid i starten af Akelejernes blomstring.
  Så bliver der så mange visne at jeg opgiver :-) Og de skal jo også have lov at sætte frø.
  Jeg lader kun de bedste sætte frø. Og selv her kan jeg godt finde på at fjerne halvdelen af blomsterstænglerne. Akelejer kan nemlig blive så udmattede hvis de sætter for mange frø, at de dør. Englænderne mener at der er større chance for at de kommer igen på denne måde.
  Til sidst klipper jeg selvfølgelig både stængler og de største og kedeligste af bladene af. Så skyder de fine små blad, og giver samtidig plads til at andre planter kan udfolde sig.
  I får 2. del af forhaven snart :-)
  Fortsat god lørdag... hér er det begyndt at regne, så der bliver nok ikke mere have idag.

  SvarSlet